fbpx
Denna lucka bjuder på tips på klimatsmart julbelysning! Vad ska man välja om man vill vara klimatsmart, ekologisk och spara energi?
Klicka på videon för att öppna och se den i HD!

 

Välj rätt (jul)belysning

Nu i juletider då vi har det som mörkast börjar vi tända vår julbelysning. Det är mysigaste tiden på året, tycker jag! Levande ljus brinner ofta hemma, men många har även mysbelysning som är beroende av el – både inomhus och utomhus.

Vi vet väl alla att vi lever över jordens tillgångar och att vi alla måste hjälpas åt att spara energi.
Belysningen i ett hem svarar ensamt för ca 20 % av hushållselen. Genom att byta denna mot en effektivare belysning kan mycket sparas både för dig och miljön. Den gamla glödlampan börjar försvinna från butikerna. Istället köper vi lågenergilampor, LED (lysdioder) och halogenlampor.

Så nu i denna djungel av lampor – vad ska man välja om man vill vara klimatsmart, ekologisk och spara energi? Låt oss ta en titt på alternativen:

1. Glödlampan

Den gamla hederliga glödlampan ger tio procent synligt ljus och resten blir värme. Då vi slutar använda glödlampor beräknas vi spara tio procent av den el som används i de våra hushåll. Globalt sett blir det otroligt mycket energi.

Glödlampan ger (tillsammans med halogenlampan) minst strålning och passar därför strålnings- och elöverkänsliga. En glödlampa håller ca 1000 timmar.

2. Lågenergilampan

Alla känner säkert till att lågenergilamporna innehåller det farliga miljögiftet kvicksilver. Trots detta så släpps mindre kvicksilver ut totalt i jämförelse med vanliga glödlampor, eftersom utsläppen från Europas kolkraftverk går ner då vi slutar med de vanliga glödlamporna. Men i hemmet vill man kanske inte ha dem med tanke på riskerna om de skulle gå sönder.
Alla lågenergilampor är inte kallt blåa i tonen. Man kan välja lågenergilampa med varmt gult eller vitt ljus. En låg färgtemperatur, vanligtvis 2500 eller 2700 K, ger ett varmt ljus som påminner om glödlampans.

Lågenergilampan håller upp till 15000 timmar och sorteras som farligt avfall.
3. Halogenlampan

Den är förvisso energisnålare än glödlampan och innehåller inget kvicksilver lågenergilampan och lysröret, men kan halogenlampan bli het.

Halogenlampan drar faktiskt mera el än lågenergilampor och LED och dess transformator kan dessutom dra ström även när den är släckt. Så kom ihåg att alltid dra ur kontakten på halogen eller koppla den till strömbrytare.

Halogenlampan ger tillsammans med glödlampan minst strålning och passar därför strålnings- och elöverkänsliga. Halogenlampan håller 2000-4000 timmar.

4. LED/Lysdioder

LED  innehåller inget kvicksilver och är energieffektiva då de ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor. De ger även önskade färger utan att filter behövs, vilket blir billigare och enklare.

I motsats till lågenergilamporna som behöver en stund på sig, så tänds LED direkt. LED kan också dimmas och avger väldigt lite värme som kan skada textilier och andra föremål. De har en fast form och saknar glödtråd, därför tål de stötar och vibrationer bättre än glödlampor och lysrör.

I regel kan man räkna med att 1 watt LED ersätter 7 watt halogen och 10 watt glödlampa och LED kan ha upp till 50 000 användbara timmar! Dessvärre ger vissa LED ifrån sig strålning som elöverkänsliga kan reagera på.

5. Lysrör
Ett lysrör består av ett glasrör fyllt med ädelgas och lite kvicksilver.  Om du ska du byta armaturer är det bra att välja HF-armaturer med T5-lysrör, eftersom de är mycket energieffektiva och inte blinkar lika mycket som vanliga lysrör.
Ett vanligt lysrör förbrukar ner till en tiondel så mycket energi som en glödlampa och håller längre, men kvicksilver gör dem till en miljöbov. Sortera därför lysrör som farligt avfall.

Slutsats

LED drar alltså minst energi, men har en del strålning. Glödlampan och halogenlampan är bäst ur strålningsperspektiv, men drar mera energi. Man behöver se över de egna behoven och förutsättningarna när man väljer belysning.

Tänk på att inte välja en för stark lampa. Exempelvis motsvarar en lågenergilampa på ungefär 500 lumen en glödlampa på 40 watt. Fråga i butiken om du behöver hjälp.

Du kan också installera ljussensorer, rörelsevakter och timer som släcker lampor när du inte är i rummet för att spara in ännu mera energi.