fbpx

Jag ska erkänna. Jag har inte direkt haft så många mål i mitt liv. Inte sådana där genomtänkta och uttalade i alla fall. Jag har gjort saker som jag tycker om att göra och jag är inte rädd för att jobba hårt och intensivt med sånt jag företar mig.

Dessutom är jag en “ja-sägare”, med svårt för att tacka nej till erbjudna uppdrag. Jag är en sån som tycker de flesta nya förslag låter lockande och väcker min entusiasm och ofta har mina arbetsinsatser här och nu tagit mig vidare till nya utmaningar och nya milstolpar. Jag har alltid liksom gått “with the flow”.

Jag hade till exempel aldrig planerat att bli specialpedagog eller job coach. Inte heller hade jag trott att jag skulle bli bloggare, digital nomad eller resa land och rike runt och inspirera andra att göra nya val för sina egna liv. Mina mål har oftast varit outtalade och väldigt kortsiktiga och baserat sig väldigt mycket på vad jag brinner för här och nu.

Men kanske kunde jag bli effektivare och lyckas mera om jag verkligen satte mig ner och gjorde upp konkreta mål? Det blev därför det ett av mina nyårslöften i år. Att sätta ett par tydliga mål för mig själv och göra ordentliga planer för hur jag ska uppnå dem.

De flesta sätter inga mätbara mål

Många “flyter på” utan att sätta upp några mål, eller i alla fall utan att sätta upp några tydliga mätbara mål. Få skriver ner sina mål, för att inte tala om de som utöver detta också gör en detaljerad plan över hur de ska nå målen.

Harvardstudie visar att mål lönar sig – big time!

Men ska det nu då göra så stor skillnad på resultatet, huruvida man skriver ner sina mål eller inte? Forbes skriver om en studie gjord i Harvard där studerande fick frågan om de skrivit ner sina mål för framtiden samt om de hade gjort plan över hur de tänkt gå till väga för att uppnå dessa. Det visade sig att endast 3 % hade skrivit ner sina mål och gjort plan över hur de ska nå målen. 13 % hade mål, men hade inte skrivit ner dem och hela 84 % hade inga mål överhuvudtaget.

10 år senare intervjuades samma grupp studerande med mycket intressanta resultat. Det visade sig att de med som gjort mål men inte skrivit ner dem tjänade dubbelt så mycket som de som inte hade några mål. Och de som hade nedskriva mål med plan över genomförande tjänade i snitt 10 gånger så mycket alla de andra tillsammans. Det låter ju helt otroligt, inte sant?

Vart vill jag åka?
Teorin är att om man skriver ner sina mål så blir det lättare att lyckas. Utan mål vet du inte vart du vill. Det blir som att sätta sig i en taxi, men inte kunna säga åt chauffören vart man vill åka. Taxin kommer inte att börja rulla iväg förrän du säger vart du vill.

Hur tar jag mig dit?

Att sätta mål med tydliga planer är också viktigt. Tänk dig att du hyr en bil i en främmande stad i ett annat land och vill åka till en annan stad i ett annat land. Du sätter dig i bilen och bara börjar köra, utan karta eller GPS. Du kör på instinkt och letar skyltar och kanske hittar en massa okända städer på vägen mot ditt mål, men det är svårt att veta vilken väg som är rätt väg. Ibland kanske du råkar färdas en stund på rätt väg, men det medför oftast väldigt mycket omkringåkande och tar väldigt lång tid innan du hittar fram till din slutstation. Om du alls hittar den. Du behöver en karta för att snabbt och smidigt ta dig fram till din slutdestination.
Man kan alltså likna målet att vara din slutdestination och planen din karta.

5 steg för att lyckas

För att lyckas med sin målsättning och planering finns det 5 viktiga steg som ökar chanserna att lyckas.

1. Fundera på dina mål

Om du är osäker på var du ska börja så kan du ta hjälp från dessa förslag på frågeställningar:

 • Hur mycket vill jag tjäna i månaden?
 • Hur kan jag uppnå denna summa?
 • Hur vill jag att min kropp ska se ut?
 • Var vill jag bo?
 • Hur ser mitt drömhem ut?
 • Vad vill jag uppnå i mina relationer?
 • Vill jag följa en viss karriärstig?
 • Vad vill jag lära mig som är nytt och kreativt?
 • Vilken slags hobby vill jag ha?
 • Vilka nya färdigheter vill jag lära mig?

2. Skriv ner dessa mål

Ta papper och penna och skriv nu ner svaren på de frågor du väljer, alltså dina mål. Var inte rädd för att sätta stora och imponerande mål.

Skriv dem i ett anteckningsblock eller på en tavla så du ser dem varje dag. Eller varför inte skriva ner dem i telefonen eller på datorn så du ser målen varje gång du använder dem?

3. Sätt tydliga mål 

“Gå ner 10 kg” är helt annat är “Gå ner 10 kg på 4 månader”.
Var tydlig och gör gärna upp en tidsplan för när du vill ha uppnått målet.

4. Sätt deadline

Deadlines är tydliga och gör att det blir mera motiverande. Se till att din deadline är någorlunda realistisk, annars förbereder du för ett misslyckande. “Gå ner 10 kg på två veckor” vore ju en helt galen deadline.

Sätt inte tidsramen för löst heller, för då kan du tappa motivationen på vägen.

5. Gör trestegsplan

Skrivs ner en trestegsplan för varje mål. Det kan vara fler, men bör bestå av minst 3 punkter. Om du vill gå ner 10 kg på 4 månader kan det till exempel vara:

 • Jag ska gå till lokala gymmet 3 kvällar i veckan.
 • Jag ska äta ett halvt kilo grönsaker i hela regnbågens färger varje dag.
 • Jag äter godis bara på lördagar.
 • Jag ska dricka mineralvatten istället för läsk.

Klart! Nu har du mål, deadline och plan för hur du ska uppnå målen. Du vet din slutdestination, när du ska vara framme och har kartan i högsta hugg. Bara att starta bilen och köra! Lycka till!

Hur är det med dig? Har du gjort upp mål? Hur upplever du att de påverkar dina resultat och din livskvalitet? Eller kommer du att göra upp mål nu när du läst detta? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!