fbpx

Släpp tuttarna fria och låt dem dansa och följa med kroppens rörelser! Det gäller alla underbara bröst i alla tänkbara former och storlekar. Men kan man faktiskt gå runt utan behå? Är det inte lite väl mycket hippiefaktor? Och får man inte hängbröst då? Så KAN man väl ändå inte göra?! Tabu, tabu, tabu… Jodå, det kan man visst!

Jag hade länge komplex för mina bröst. Mycket på grund av att jag blev mobbad under högstadietiden för min platta uppenbarelse. Bröstimplantat stod länge högt på önskelistan, men det blev aldrig av. Idag är jag så tacksam för det, eftersom problemet ju inte var brösten, utan min dåliga självkänsla. Idag är jag mycket säkrare på mig själv och har lärt mig älska min kropp som den är.

Jag var så glad när jag kunde köpa min första behå. Jag har under alla år använt behå främst för att ge mera form åt mina små bröst. Men det senaste året har jag börjar använda behå mindre och mindre och nu har jag inte använt behå på 4 månader. Det känns så himla befriande! Men inte nog med att det är befriande – det är hälsosamt också!

Uppdatering 2018: Jag använder nuförtiden bh oftast när jag är ute. Hemma är jag utan.

Professor Jean-Denis Rouillon på Besançon CHU gjorde en studie under 15 år med 330 kvinnor. Han kom till den slutsatsen att det medicinskt, fysiologiskt och anatomiskt inte finns några fördelar med att använda behå. Tvärtom!

Behå försvagar brösten

Många tror att brösten mår bättre i en behå, men det är helt enkelt inte så. Det finns faktiskt ingen medicinsk forskning gjord som skulle påvisa fördelar med att använda behå. Tvärtom.

Cirka 80 % av alla kvinnor väljer dessutom en för liten behå för att de tror att brösten då ska få mera stöd och inte bli hängiga med tiden. Men bröst behöver lika mycket stöd som vår näsa och våra öron behöver det. Inget med andra ord. Behå kan däremot göra brösten mera hängiga. Om du till exempel sätter armen i mitella så blir muskulaturen svagare med tiden. Detsamma gäller muskulaturen och vävnaden i och omkring brösten när du sätter dem i en behå.

Kvinnor med bröstimplantat varken behöver eller borde använda behå efter läkningsperioden, eftersom behåar tydligen kan deformera inplanterade bröst.

Behå ger ömhet

Efter en lång dag i behå kan man känna att brösten ömmar när man klär av sig. Likaså kan man ha röda, värkande märken efter axelband och byglar. Lyssna på din kropp! Smärtan kan komma från begränsad cirkulation eller från ansamling av toxiner. Bröstmassage kan hjälpa till att få bort värken snabbare.

Lösningen är att skippa behån eller åtminstone skaffa sig en mindre åtsittande behå. Många kvinnor upptäcker också att huvudvärk, axel- och nackvärk blir bättre när de slutar med behå.

Behå bromsar lymfaflödet

Vi har massor av lymfkärl och noder i och omkring brösten. Behån stramar åt så lymfan inte kan flöda som den ska. Många har en del av brösten under armhålorna, men det är egentligen bara lymfa, alltså vätska, som inte slipper vidare. Lymfan bär bland annat på slaggämnen som ska bortforslar ur kroppen, därför är det viktigt att denna slipper att färdas fritt.

Kvinnor har väl alltid haft behå?

Nehepp, ser du, behån har bara funnits i cirka 80 år. Före det hade vi korsetter och på 1920-talet uppfanns Fladder-behån som var designat att platta till brösten. Ännu för bara några årtionden sedan sades gördlar vara nödvändiga för att “hålla organen på plats”. Märkligt uttalande som kan jämföras med dagens påstående om att behån ska hålla brösten på plats.

Bygel-behån har kommit och gått under de senaste 80 åren och push-up-behån fick sitt uppsving på 90-talet. Den har både bygel och vaddering för att ge mera klyfta mellan brösten. Idag finns det en uppsjö av behåmodeller såsom balconette, push-up, T-shirt-behå, minimizer, full cup, half cup, utan bygel, med bygel, strapless, formade, sport-behå och så vidare.

Släng behån

Vi har ligament i våra bröst som ska hålla dem uppe. När vi stöder upp dem i behå blir dessa slappare och brösten börjar hänga mera. Men de kan tränas upp igen! Till och med som den har jättemeloner kan se tydliga resultat.
Det kan ta ett tag i början då det känns konstigt och obekvämt när man slutat använda behå. En del kan också uppleva ömhet eller smärta i brösten de första dagarna. Det gäller främst kvinnor med större bröst. Ge brösten tid att anpassa sig. Efter en tid uppskattar man känslan av frihet.

Träning utan behå

Även när man tränar är det mera fördelaktigt att skippa behån. En del kvinnor kan förvisso faktiskt ha fördel av att använda sport-behå om den form av sport de utövar gör att brösten slänger omkring på ett sådant sätt att det blir smärtsamt och de kan skadas. Men man borde i så fall inte välja så väldigt tajta sport-behån, för då ger man inte bröstens vävnad en chans att bli starkare.
Många kvinnor upplever faktiskt att de inte behöver sport-behå när det varit utan behå i några månader – inte ens vid löpning. Men det kan ibland ta ett tag innan brösten är “upptränade” så att du kan träna utan behå.

Men bröstvårtorna då?

När man skippar behån kommer följaktligen bröstvårtorna att synas genom blusen och att ha folk stirrande på ens bröstvårtor är ju inte så trevligt. Men det finns några enkla tips.
 1. Genom att ha ett extra linne innanför blusen syns inte bröstvårtorna lika lätt. Så fort man har fler lager än ett så försvinner de tydligaste tecknen på fria bröstvårtor ganska snabbt.
 2. Sen kan man också ha en bralette, som är ett mellanting mellan ett linne och en behå. Liknar en behå, men sitter mycket mjukare på kroppen.
 3. Det finns också klänningar och toppar som har en ficka eller en tunn vaddering på brösten. De gömmer bröstvårtorna, men trycker inte åt och bromsar lymfaflödet.
 4. Det finns “plåster” och kirurgiskt tejp man kan tejpa på bröstvårtorna, men de kan irritera huden om de används ofta.
 5. Det finns också behån av silikon i plast som man klistrar på brösten. Dessutom värmer de brösten och gör dem svettiga. Inte så jättebra alternativ med andra ord.
 6. Och ibland kommer det tillfällen då man helt enkelt vill ha en vanlig behå. Välj då en bekväm, bygelfri behå av naturmaterial som inte klämmer åt.

Amma

Många upplever att brösten ändrar form efter amning. En del tycker det är jobbigt, medan andra upplever att brösten gjort sitt jobb och är vackrare än tidigare. Amma helst ditt barn i två år, men åtminstone så länge barnet önskar för dess egen hälsas skull och för ett starkt immunförsvar. Också de egna brösten mår bättre att ammandet, eftersom vävnaden förändras och blir mera resistent mot bröstcancer.

Andning

När man skippar behån får man genast större lungkapacitet och bättre andningsmönster, syresättning och avgiftning via utandningsluften. Det är också gynnsamt för en balanserad hormonnivå och sänker stressrelaterade åkommor. Dessutom är djupandning vitalt för lymfaflödet, eftersom diafragman är den viktigaste “pumpen” för lymfan.

Brösthälsa

En studie gjord av Singer and Grismaijer, visade att kvinnor som bar åtsittande behå mera än 12 timmar om dagen fick en förhöjd bröstcancerrisk. Och kvinnor som bar behå 24 timmar i dygnet hade 125 gånger större risk för att utveckla bröstcancer jämfört med dem som inte använde behå alls. De beskriver sina teorier i boken Dressed to Kill.

Fibrocystiska bröst

En del kvinnor upplever att studsträning på liten trampolin utan behå har hjälpt dem bli fria från fibrocystisk sjukdom (godartade knutor i brösten) samt mindre svullnad och ömhet i brösten på grund av menscykeln.
Fibrocystiska cystor är tecken på höga östrogennivåer och toxisk “buildup” i brösten. För mycket östrogen ökar också risken för bröstcancer. Genom att skippa behån och smörja in sig med naturlig progesteronkräm kan man få mindre bekymmer inom några månader.
Medicinska studier kopplar närvaron av fibrocystiska cystor i brösten med högre andel bröstcancer. Eftersom många kvinnor blir av med de godartade cystorna när de sluta använda behå, så minskar naturligtvis samtidigt risken för bröstcancer.

Ömmande bröst före mens

Vid för höga nivåer östrogen får man mera svullna, ömmande bröst före mens. Detta kan också vara sammanhängande med ökad risk för bröstcancer. Genom att skippa behån minska östrogenansamlingen i brösten. Om man dessutom använder sig av naturlig progesteronkräm mellan ägglossning och mens minskar bröstömheten och även risken för PMS och ovariska cystor (PCOS).

Bröstcancer

Idag är bröstcancer den nästvanligaste formen av cancer som dödar kvinnor. Huruvida behå orsakar cancer eller inte är man lite oense om. Vissa studier påvisar samband, medan andra inte gör det. Det tog 30 år att acceptera sambandet mellan tobak och lungcancer och det finns de som tror att vi får vänta lika länge innan sambandet mellan behå och bröstcancer är accepterat. (Tack och lov är inte behåar lika beroendeframkallande som cigaretter.)

Heta bröst

Cancerknölar är varmare än annan vävnad i bröstet. Man tror därför att värme kan vara bidragande för cancertillväxten och därför borde man undvika behåar, speciellt vadderade sådana. Våra kroppar har ett fantastisk system för att hålla olika kroppsdelar i optimal temperatur, men om vi bråkar med detta kan det få följder. Vi vet till exempel också att testiklar som är för varma ger färre friska spermier, lägre testosteronnivåer samt högre östrogennivåer.

Kemikalieskurkarna

Så klart är inte behån ensam skurk här. Det finns många faktorer som spelar roll när det gäller bröstcancer och det kan vara smart att försöka minimera vad man kan. Vi har idag en uppsjö av plaster, kemikalier och gifter omkring oss. Vi smörjer in oss med hemska solskyddskrämer och hudkrämer och sprayar på oss parfymer och andra vätskor som ställer till det för vår hormonbalans.

Många av de hormonstörande kemikalierna är xenoöstrogener, kemikalier som liknar östrogener och som lurar kroppen att ta hand om dem som om de vore kroppens egna. Östrogener är hormoner som säger åt saker och ting att växa! Många av dessa skadliga kemikalier är fettlösliga och lagras i fettvävnad. Bröst består till stor del av fett, som du kanske vet.

Som redan nämnts motarbetas också lymfan av bland annat spänd bh och metallbyglar. I motsats till blodet som pumpas runt av hjärtat så har lymfan ingen pump. Istället behöver vi röra på oss minst 30 minuter varje dag, torrborsta och massera för att lymfan ska flöda bra. När du tränar utan behå hjälper du även lymfaflödet extra mycket i brösten.

En orsak till att kvinnor som använder behå får högre risk att utveckla bröstcancer är att behån, speciellt bygelbehån, kan bromsa lymfaflödet så att det blir svårare för kroppen att föra bort toxiner och slaggämnen ur kroppen.

Vi har också individuellt väldigt olika kapacitet att göra oss av med gifterna. Man har sett kvinnor som gör sig av med dessa fettlösliga gifter upp till 500 gånger effektivare än andra kvinnor!

Livsstilen avgörande

Kombinera nu alla behåar med en mera näringsfattig kost, skräpmat, tillsatsämnen och bekämpningsmedel i maten och du har en riktigt otäck cocktail. De gör reningsprocessen ännu trögare.

Allt som belastar oss med gifter och som allt bromsar vår nattliga reningsprocess ökar därför risken för bröstcancer. Epigenetik handlar om att vår livsstil påverkar vilka gener som aktiveras och vilka som får fortsätta vara inaktiva. Så nej, våra gener får det inte lätt och har vi otur kan bröstcancergenerna slås på.

Idag vet vi att 95 % av all cancer beror på livsstil (omgivande miljö, motion, mat, kosmetika och kemikalier). Så även om man bär på bröstcancergenen (vilket ytterst få gör) betyder det inte så mycket om man har en ogynnsam livsstil. Man uppskattar att endast 12 % av bröstcancerfallen beror på bröstcancergenen.

Ta hand om dina bröst!

 • Undvik att använda behå – speciellt åtsittande behå i konstmaterial med byglar
 • Träna helst utan behå
 • Massera brösten om de är ömma
 • Rör på dig varje dag och torrborsta kroppen för att hålla igång lymfflödet
 • Använd vid behov en naturlig progesteronkräm för att hålla god hormonbalans
 • Ät bra mat utan tillsatsämnen och bekämpningsmedel
 • Boosta kroppen med kosttillskott som hjälper immunsystemet och reningsprocessen
 • Undvik åtsittande kläder och behå som bromsar lymfflödet
 • Undvik att andas in luft med kemikalier, mögel eller andra ämnen som stör hälsan
 • Undvik att hygienprodukter med hormonstörande kemikalier
 • Undvik att mata din hud med kosmetika som innehåller hormonstörande kemikalier
 • Undvik läkemedel om det är möjligt

Läs mera: