Släpp tuttarna fria och låt dem dansa och följa med kroppens rörelser! Det gäller alla underbara bröst i alla tänkbara former och storlekar. Men kan man faktiskt gå runt utan behå? Är det inte lite väl mycket hippiefaktor? Och får man inte hängbröst då? Så KAN man väl ändå inte göra?! Tabu, tabu, tabu… Jodå, det kan man visst!
Jag hade länge komplex för mina bröst. Mycket på grund av att jag blev mobbad under högstadietiden för min platta uppenbarelse. Bröstimplantat stod länge högt på önskelistan, men det blev aldrig av. Idag är jag så tacksam för det, eftersom problemet ju inte var brösten, utan min dåliga självkänsla. Idag är jag mycket säkrare på mig själv och har lärt mig älska min kropp som den är.
Jag var så glad när jag kunde köpa min första behå. Jag har under alla år använt behå främst för att ge mera form åt mina små bröst. Men det senaste året har jag börjar använda behå mindre och mindre och nu har jag inte använt behå på 4 månader. Det känns så himla befriande! Men inte nog med att det är befriande – det är hälsosamt också!
Uppdatering 2018: Jag använder nuförtiden bh oftast när jag är ute. Hemma är jag utan.
Professor Jean-Denis Rouillon på Besançon CHU gjorde en studie under 15 år med 330 kvinnor. Han kom till den slutsatsen att det medicinskt, fysiologiskt och anatomiskt inte finns några fördelar med att använda behå. Tvärtom!
Behå försvagar brösten
Många tror att brösten mår bättre i en behå, men det är helt enkelt inte så. Det finns faktiskt ingen medicinsk forskning gjord som skulle påvisa fördelar med att använda behå. Tvärtom.
Cirka 80 % av alla kvinnor väljer dessutom en för liten behå för att de tror att brösten då ska få mera stöd och inte bli hängiga med tiden. Men bröst behöver lika mycket stöd som vår näsa och våra öron behöver det. Inget med andra ord. Behå kan däremot göra brösten mera hängiga. Om du till exempel sätter armen i mitella så blir muskulaturen svagare med tiden. Detsamma gäller muskulaturen och vävnaden i och omkring brösten när du sätter dem i en behå.
Kvinnor med bröstimplantat varken behöver eller borde använda behå efter läkningsperioden, eftersom behåar tydligen kan deformera inplanterade bröst.
Behå ger ömhet
Efter en lång dag i behå kan man känna att brösten ömmar när man klär av sig. Likaså kan man ha röda, värkande märken efter axelband och byglar. Lyssna på din kropp! Smärtan kan komma från begränsad cirkulation eller från ansamling av toxiner. Bröstmassage kan hjälpa till att få bort värken snabbare.
Lösningen är att skippa behån eller åtminstone skaffa sig en mindre åtsittande behå. Många kvinnor upptäcker också att huvudvärk, axel- och nackvärk blir bättre när de slutar med behå.
Behå bromsar lymfaflödet
Vi har massor av lymfkärl och noder i och omkring brösten. Behån stramar åt så lymfan inte kan flöda som den ska. Många har en del av brösten under armhålorna, men det är egentligen bara lymfa, alltså vätska, som inte slipper vidare. Lymfan bär bland annat på slaggämnen som ska bortforslar ur kroppen, därför är det viktigt att denna slipper att färdas fritt.
Kvinnor har väl alltid haft behå?
Nehepp, ser du, behån har bara funnits i cirka 80 år. Före det hade vi korsetter och på 1920-talet uppfanns Fladder-behån som var designat att platta till brösten. Ännu för bara några årtionden sedan sades gördlar vara nödvändiga för att ”hålla organen på plats”. Märkligt uttalande som kan jämföras med dagens påstående om att behån ska hålla brösten på plats.
Bygel-behån har kommit och gått under de senaste 80 åren och push-up-behån fick sitt uppsving på 90-talet. Den har både bygel och vaddering för att ge mera klyfta mellan brösten. Idag finns det en uppsjö av behåmodeller såsom balconette, push-up, T-shirt-behå, minimizer, full cup, half cup, utan bygel, med bygel, strapless, formade, sport-behå och så vidare.

Släng behån
Träning utan behå
Men bröstvårtorna då?
- Genom att ha ett extra linne innanför blusen syns inte bröstvårtorna lika lätt. Så fort man har fler lager än ett så försvinner de tydligaste tecknen på fria bröstvårtor ganska snabbt.
- Sen kan man också ha en bralette, som är ett mellanting mellan ett linne och en behå. Liknar en behå, men sitter mycket mjukare på kroppen.
- Det finns också klänningar och toppar som har en ficka eller en tunn vaddering på brösten. De gömmer bröstvårtorna, men trycker inte åt och bromsar lymfaflödet.
- Det finns ”plåster” och kirurgiskt tejp man kan tejpa på bröstvårtorna, men de kan irritera huden om de används ofta.
- Det finns också behån av silikon i plast som man klistrar på brösten. Dessutom värmer de brösten och gör dem svettiga. Inte så jättebra alternativ med andra ord.
- Och ibland kommer det tillfällen då man helt enkelt vill ha en vanlig behå. Välj då en bekväm, bygelfri behå av naturmaterial som inte klämmer åt.
Amma
Andning
När man skippar behån får man genast större lungkapacitet och bättre andningsmönster, syresättning och avgiftning via utandningsluften. Det är också gynnsamt för en balanserad hormonnivå och sänker stressrelaterade åkommor. Dessutom är djupandning vitalt för lymfaflödet, eftersom diafragman är den viktigaste ”pumpen” för lymfan.
Brösthälsa
Fibrocystiska bröst
Ömmande bröst före mens
Vid för höga nivåer östrogen får man mera svullna, ömmande bröst före mens. Detta kan också vara sammanhängande med ökad risk för bröstcancer. Genom att skippa behån minska östrogenansamlingen i brösten. Om man dessutom använder sig av naturlig progesteronkräm mellan ägglossning och mens minskar bröstömheten och även risken för PMS och ovariska cystor (PCOS).
Bröstcancer
Heta bröst
Cancerknölar är varmare än annan vävnad i bröstet. Man tror därför att värme kan vara bidragande för cancertillväxten och därför borde man undvika behåar, speciellt vadderade sådana. Våra kroppar har ett fantastisk system för att hålla olika kroppsdelar i optimal temperatur, men om vi bråkar med detta kan det få följder. Vi vet till exempel också att testiklar som är för varma ger färre friska spermier, lägre testosteronnivåer samt högre östrogennivåer.

Kemikalieskurkarna
Så klart är inte behån ensam skurk här. Det finns många faktorer som spelar roll när det gäller bröstcancer och det kan vara smart att försöka minimera vad man kan. Vi har idag en uppsjö av plaster, kemikalier och gifter omkring oss. Vi smörjer in oss med hemska solskyddskrämer och hudkrämer och sprayar på oss parfymer och andra vätskor som ställer till det för vår hormonbalans.
Många av de hormonstörande kemikalierna är xenoöstrogener, kemikalier som liknar östrogener och som lurar kroppen att ta hand om dem som om de vore kroppens egna. Östrogener är hormoner som säger åt saker och ting att växa! Många av dessa skadliga kemikalier är fettlösliga och lagras i fettvävnad. Bröst består till stor del av fett, som du kanske vet.
Som redan nämnts motarbetas också lymfan av bland annat spänd bh och metallbyglar. I motsats till blodet som pumpas runt av hjärtat så har lymfan ingen pump. Istället behöver vi röra på oss minst 30 minuter varje dag, torrborsta och massera för att lymfan ska flöda bra. När du tränar utan behå hjälper du även lymfaflödet extra mycket i brösten.
En orsak till att kvinnor som använder behå får högre risk att utveckla bröstcancer är att behån, speciellt bygelbehån, kan bromsa lymfaflödet så att det blir svårare för kroppen att föra bort toxiner och slaggämnen ur kroppen.
Vi har också individuellt väldigt olika kapacitet att göra oss av med gifterna. Man har sett kvinnor som gör sig av med dessa fettlösliga gifter upp till 500 gånger effektivare än andra kvinnor!
Livsstilen avgörande
Kombinera nu alla behåar med en mera näringsfattig kost, skräpmat, tillsatsämnen och bekämpningsmedel i maten och du har en riktigt otäck cocktail. De gör reningsprocessen ännu trögare.
Allt som belastar oss med gifter och som allt bromsar vår nattliga reningsprocess ökar därför risken för bröstcancer. Epigenetik handlar om att vår livsstil påverkar vilka gener som aktiveras och vilka som får fortsätta vara inaktiva. Så nej, våra gener får det inte lätt och har vi otur kan bröstcancergenerna slås på.
Idag vet vi att 95 % av all cancer beror på livsstil (omgivande miljö, motion, mat, kosmetika och kemikalier). Så även om man bär på bröstcancergenen (vilket ytterst få gör) betyder det inte så mycket om man har en ogynnsam livsstil. Man uppskattar att endast 12 % av bröstcancerfallen beror på bröstcancergenen.
Ta hand om dina bröst!
- Undvik att använda behå – speciellt åtsittande behå i konstmaterial med byglar
- Träna helst utan behå
- Massera brösten om de är ömma
- Rör på dig varje dag och torrborsta kroppen för att hålla igång lymfflödet
- Använd vid behov en naturlig progesteronkräm för att hålla god hormonbalans
- Ät bra mat utan tillsatsämnen och bekämpningsmedel
- Boosta kroppen med kosttillskott som hjälper immunsystemet och reningsprocessen
- Undvik åtsittande kläder och behå som bromsar lymfflödet
- Undvik att andas in luft med kemikalier, mögel eller andra ämnen som stör hälsan
- Undvik att hygienprodukter med hormonstörande kemikalier
- Undvik att mata din hud med kosmetika som innehåller hormonstörande kemikalier
- Undvik läkemedel om det är möjligt
Läs mera:
- http://www.connexionfrance.com/Bra-support-damage-professor-Rouillon-back-pain-nipple-14626-view-article.html
- http://www.healthnutnews.com/scientists-have-just-told-women-to-stop-wearing-bras-heres-why/
- http://www.brafree.org/
- http://www.healthnutnews.com/scientists-have-just-told-women-to-stop-wearing-bras-heres-why/
- http://www.healthnutnews.com/can-wearing-your-bra-cause-cancer-a-doctors-perspective/
Tack vare det här inlägget har jag börjat använda mer sport-bh än vanlig, och när jag är hemma försöker jag undvika bh så mycket som möjligt. Jag har en längre tid haft ont i armhålorna till och från, något som främst känts av då jag haft bh med skarpa byglar. Kanske det har att göra med lymfkörtlar på nåt sätt? Hursomhelst tycker jag det är bra att du skrev det här. Jag tror också brösten mår bra av att inte vara ”instängda”.
Enkelt att säga om man sitter med en liten byst. Jag är en 80E och bara att gå utan BH i en trappa gör ont i brösten. För att då inte tala om löpning eller liknande.
Nä, jag behåller mina BHar. Däremot har jag gått bort från bygelvarianten.
Test för er med liten byst. Ta två fyllda 1 liters flaskor och häng i ett snöre runt halsen. Hoppa 10 gånger…
Känns det bra?
Hej Eva!
Beklagar att det inte fungerar för dig att lämna bort behån. Men skönt att du får det att fungera utan bygel!
Som du kanske också kan läsa i kommentarerna ovan så är vi väldigt olika. Det finns storbystade som föredrar att vara utan behå, men också de som varken kan eller vill vara utan.
Valet är ju ditt. Men visst, ibland kanske man inte har något val. Det viktigaste är att hitta det som passar en själv, tycker jag.
Allt väl!
Jag tycker att din diskussion, speciellt den som handlar om alla de kemikalier vi får i oss genom besprutad mat och diverse skönhetsprodukter, är viktig och bra att ta upp. Dock är jag bekymrad över hur du helt oförsiktigt slänger dig med påståenden utan några som helst vetenskapliga referenser. Ta studien av Sydney Ross Singer och Soma Grismaijer till exempel. En enkel informationssökning på Academic search elite visar att studien är gjord 1995 och sedan dess (av flera mer vetenskapligt riktiga peer reviewed studies) bevisats vara osann. Se exempelvis studien av Lu Chen, Kathleen E. Malone, och Christopher I. Li http://cebp.aacrjournals.org/content/23/10/2181
Dessutom gör du en hel del mycket långsökta och ibland helt ologiska kopplingar om orsakssamband utan någon som helst påvisad korrelation. Jag skulle uppskatta om du visade var du hittar din information så att dina läsare själva skulle kunna göra en bedömning om vad som är trovärdigt eller inte (källkritik någon?).
Hej ”K.B.”!
En studie blir inte osann för att en annan studie har kommit fram till andra resultat. Det betyder bara att det finns flera studier som gett olika utslag. Man måste se närmare på respektive studie innan man börjar dra slutsatser. Men ger två studier olika utslag brukar jag välja enligt principen ”Better safe than sorry”. 😉
I slutet av inlägget ser du vilka källor jag använt. Det är klickbara länkar dit man också kan gå och läsa mera.
Jag förstår inte riktigt dit upprördhet… Det stör inte mig huruvida du väljer att ha behå eller inte! (Stör det dig att andra väljer att inte ha behå?) Naturligtvis ska du själv avgöra hur du vill göra med dina egna bröst eller vilken slags behå du sen vill ha om du väljer att använda en sån. 🙂
Mycket bra inlägg =) själv är jag storbystad och kan inte ha bh alls pga sjukdom också som innebär mycket smärta av bh banden på axlarna…Har löst det hela genom att köpa linnen i en storlek mindre än jag normalt brukar ha – då dom töjer sig i bomull och klipper av dom och syr dit en bred resår invikt i tyget – det blir som en slags sport bh men mjuk, vänligt material och bekväm =)
Tycker också det är synd att man inte prata mera kring detta, tar bort tabu stämpeln och pressen på dom unga flickorna – vill man sen ha en ”finare” bh kan man alltid sy och dekorera sin egna mjuka, bekväma sport liknande linne bh =) Jag har nyss köpt korta linnen på bikbok och skall sy dit resår nertill men även köpa bomulls spets och sätta dit – göra lite finare bh att ha ibland…
KappAHl hade förut sköna sport modell liknande bh i bomull men dom har tyvärr utgått ur sortimentet deras, har klagat hos dom och hoppas dom kan återta dessa igen men syr mina egna ändå och även på etzy finns det mycket fina egen designade, sydda bekväma bh:ar
Tack för bra inlägg!