fbpx

Ni har kanske hört om hur otroligt bra vetegrässhottar är för kroppen? Men hur får man tag på vetegräsjuice? Det finns förstås pulver man kan köpa, men de är inte fullt lika bra.

Det enklaste och billigaste är att odla själv. Och det gör man enkelt hemma i köket, i uterummet eller i växthuset. Nu när det blir ljusare längre och längre varje dag kan man snart börja odla eget vetegräs utan extra belysningslampor enkom för odling.

1. Groddning

Köp hela ekologiska vetegryn i din ekobutik eller på nätet.
Se till att de är hela, obehandlade och oupphettade, annars blir det inget gräs.

 
Skölj
Du behöver cirka 5 dl vetegryn för en bricka på 40 x 40 cm. Beroende på brickans storlek kan du anpassa mängden så att du får ett tunt lager frön på botten. Skölj grynen i rent, svalt vatten med hjälp av en sil.
 

Blötlägg och grodda

 1. Sätt grynen i en 2 liters skål.
 2. Häll på 1,5 liter rent (gärna filtrerat) svalt vatten så det täcker fröna ordentligt.
 3. Sätt på ett lock eller en tallrik och låt fröna dra i vattnet över natten eller ca 10 timmar.
 4. Byt vatten och blötlägg 10 timmar till.
 5. Byt vatten igen och blötlägg en tredje gång i 10 timmar (eller skölj dem var sjätte timme och häll bort vattnet, istället för att blötlägga).
 6. Mot slutet kan du se små svansar på fröna. Blötläggningen sätter igång groddningsprocessen.
 

2. Sådd

Skaffa ett odlingsfat enkom för att så i. Lägg oblekt hushållspapper i botten så inte rötterna växer genom hålen i botten. Fyll med ca 4 cm ekojord.

 1. Sprid ut vetegroddarna i ett jämnt lager, men inte så de ligger ovanpå varandra.
 2. Platta till genom att klappa/trycka försiktigt och vattna.
 3. Bred över en fuktig dagstidning.
 4. Håll groddarna fuktiga och låt dem inte torka ut. Speciellt viktigt i början att de inte torkar ut.
 5. Ta bort tidningspappret efter några dagar och fortsätt vattna dagligen.
 6. Låt dem stå ljust, men inte i direkt solljus.
 

3. Skörd

Vänta tills stråna växt så höga att de delat sig. Det skjuter ett strå till fram ur det första. Då vet man att gräset är klart att skördas. Det brukar ta cirka 10 dagar och vara kring 15 cm högt.

Klipp

Klipp gräset med en sax ganska nära jorden, strax ovanför rötterna. Samla gräset i en skål.

Förvara

Du kan sila bort vattnet och förvara det i kylskåp upp till en vecka i lufttät burk eller skål med lock. Det blir lite sämre med tiden, så ju färskare gräs du juicar desto bättre.

Fortsätt vattna bädden med rötterna och låt en ny skörd växa upp. Skörda på samma sätt som första gången. Ibland får man också en tredje skörd, men den är inte lite söt och god som den första.

Efteråt kan man slänga rotmattan i komposten. Gör sen om hela processen.

Flera odlingar samtidigt

Det lönar sig att ha flera odlingsomgångar i farten hela tiden. Det går åt ganska mycket vetegräs för en shot. Efter ett tag hittar du en bra tajming för din egen “vetegräscykel”.

Vetegräs är väldigt vackert med sin klara gröna färg och ger en fräsch känsla i köket eller var du nu väljer att odla det.

Tips! Om ditt vetegräs börjar mögla behöver du se till att luften cirkulerar bättre. Flytta gräset eller använd en fläkt. Är det bara lite mögel närmast rötterna, så kan man klippa en bit ovanför och ännu använda gräset.

4. Juice

Skölj vetegräset med rent vatten så du får bort eventuella jordrester eller skräp. Eftersom allt är ekologiskt behövs ingen grundligare rengöring än så.

Välj kvarn

Peta ner vetegräset i din kvarn/juicemaskin. Det finns både automatiska och manuella kvarnar, men kolla när du köper kvarn att den är anpassad för vetegräs och blad. Annars kan det stocka och förstöra juicemaskinen. Köttkvarnar brukar också fixa jobbet. Har du ingen sån heller kan du också köra gräset i en blender med lite vatten och sila av genom en duk eller en finmaskig sil.

Drick

Häll upp i ett snapsglas och drick varje dag. Mera än så behöver du inte för att känna av effekterna. Vetegräsjuice luktar nyklippt gräs och smakar lakrits. Det kan smaka lite konstigt till en början med efter några dagar börjar det smaka jättegott!

 

 
Ett filmklipp publicerat av @morotsliv
 
 


Läs också: 12 orsaker att shotta vetegräs