fbpx

Gurkmeja

Detta gyllene guld är en av mina absoluta favoritkryddor som jag använder i matlagningen varje dag. Gurkmeja, Curcuma longa, är en flerårig tropisk ört som härstammar från tropiska delar av Asien. Man använder jordstammen och den påminner lite om en liten, gul och krokig ingefärarot. Likheten beror på att den faktiskt ingår i familjen ingefärsväxter.

Gurkmeja har i åtminstone 400 år använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. Det finns fler än 30 curcuminvarianter (Ziniberaceae) och de används både för att färga tyger samt i mat och bakverk. Den är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Det är faktiskt gurkmeja som ger curryn sin gula färg, så en indier äter i medeltal 80–200 milligram om dagen medan man i Nepal äter cirka 1,5 gram om dagen.

Gurkmeja är en viktig IFD-krydda. Här kan du läsa mera om IFD, den inflammationsdämpande kosten. De vanligaste kroniska sjukdomarna är inflammatoriska, därför blir det så viktigt att hålla sig till en antiinflammatorisk och antioxidantrik kost.

Medicinska egenskaper

Gurkmeja har följande effekter som är dokumenterat i medicinsk litteratur:

 • minskar inflammation på cellulär nivå.
 • stärker och förbättrar matsmältningen
  • ökar gallaproduktionen.
  • läker ulcerös kolit.
 • skyddar och stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
 • är blodrenande.
 • ger skydd mot arteroskleros.
 • ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
 • ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
 • skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
 • blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
 • sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
 • förhindrar kostinducerad fettlever.
 • förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.

Första hjälpen utvärtes

Gurkmeja kan enligt flera studier användas på sår, utslag, blåmärken, insektbett och svullnad. Undvik dock öppna sår som kan bli infekterade. Blanda till en pasta för utvärtesbruk av enbart gurkmeja och vatten så du får en bra konsistens. Pastan kan förvaras i frysen så håller den länge.

Även på djur

Gurkmeja fungerar inte bara på människor. Även hästar och hundar har visat sig få hjälp av dess inflammatoriska verkan. Veterinären Doug English har använt gurkmeja på både katter och hundar och till och med på alpackor och krokodiler.

rot

Kurkumin

De viktigaste kemiska komponenter i gurkmeja är en grupp av föreningar som kallas curcuminoider, som innefattar curcumin, dimethoxycurcumin och bisdemethoxycurcumin som ger de antioxidantiska egenskaperna. Den bäst studerade föreningen är curcumin, som utgör 3,14 % (i genomsnitt) av ordinär gurkmejapulver. Den aktiva föreningen curcumin har en rad olika biologiska effekter, inklusive antiinflammatoriska, antioxidant, anticancerogena och antivirala aktiviteter vilket indikerar en potential i klinisk medicin. Kurkimun är det färgpigment och aktiva ingrediens som ger gurkmejan sin gula färg och är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som vi känner till idag.

Vetenskapliga studier

Det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på  kurkumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant och kan användas för att förstärka effekten andra vitaminer och antioxidanter. Studier har visat att kurkumin agerar synergistiskt, alltså förstärker effekten av till exempel E-vitamin och D3-vitamin. Farmakologiska studier har visat att curcumin har lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon.

I den traditionella indiska Ayurveda medicinen har gurkmeja använts i tusentals år som ett botemedel mot olika leversjukdomar. I vediska skrifter från 1 900 talet f kr anges gurkmeja som ett läkemedel besvär i lungorna, magtarmsystem, värk, smärta, sår, stukningar och leversjukdomar.

Kurkumin:

 • motverkar inflammation
  • hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl.
  • hämmar cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2).
  • hämmar inflammatoriska mediatorer som NF-kappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS).
 • rensar och tar bort plack i hjärnan.
  • genom att stärka makrofagernas effekt.
  • kan förhindra och reversera Alzheimers.
  • Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter.Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av den ettåriga studien.
 • motverkar artrit.
 • lindrar klimakteriebesvär.
  • mångfaldigar de naturliga växtöstrogenernas verkan när det intas tillsammans med fermenterade sojaprodukter som miso eller tempeh.
 • motverkar, reverserar och läker tumörer.
  • förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer som den behöver för tumörens tillväxt och metastasering.
  • hejdar tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer i laboratorieförsök.
  • I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.

Dosering

En rågad matsked per dag är rekommenderad dos enligt forskningslitteraturen. Det ger en stark och naturlig läkande effekt. University of Maryland Medical Center rekommenderar följande dagliga dosering för vuxna:

 • Rå rot: 1,5-3 gram / dag
 • Gurkmejapulver: 1-3 gram / dag
 • Kurkumin (standardiserat pulver): 400-600 mg, 3 ggr / dag
 • Flytande extract (1:1): 30-90 droppar / dag
 • Tinktur (1:2): 15-30 droppar 4 ggr / dag

Synergister

Man har upptäckt att antioxidanter får ökad synergisk effekt när man tar flera olika antoxidanter tillsammans, ett så kallad bredspektrum. Kurkuminet får speciellt bra effekt om man tar det tillsammans med D3-vitamin och K2-vitamin samt piperin, som finns i svartpeppar.

D3-vitamin

Man behöver 5 000 till 7 000 IU av D3-vitamin för bäst effekt. D3-vitamin förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning. Den upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag samt är viktig för sköldkörteln och blodets koagulering.

K2-vitamin

Vitamin K2 i sig skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen. Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K.

Piperin 

Tillsätt också svartpeppar när du lagar mat med gurkmeja. Piperin är en kraftig antioxidant som finns i svartpeppar och den ökar absorptionen och biotillgängligheten av kurkumin.

Piperin är en alkaloid som finns bland annat i svartpeppar. Den har traditionellt använts som en insektisid, dvs. den har förmågan att ta död på olika larver, parasiter, amöbor och dylikt. Gurkmeja har en låg biotillgänglighet (ca 10 %), men vid tillförsel av piperin förhöjs biotillgängligheten till närmare 80 %. Piperin har nämligen förmågan att öppna specifika membrantransportkanaler i tarmcellen vilket leder till ökad upptagning av de specifikt intressant substanserna i gurkmeja.

Piperin

 • hämmar glukoronisering i lever och tarm
 • ökar kurkuminets biotillgänglighet med 2000 procent!

Allra bäst upptag av kurkuminet får man om man intar gurkmeja tillsammans med svartpeppar, fett och helst uppvärmt.

gurkmeja-synergi

OBS! Intag av stora mängder gurkmeja kan skapa irritation i mag- och tarmkanalen.

Behandlingstid: 1-3 månader med utvärdering och beräknad verkanstid är inom en månad. Biotillgänglighet: 10-80%, men den ökar vid samtida intag av piperin.

Toxisk dos och biverkningar

Kliniska studier på människor med höga doser (2-12 gram) av kurkumin har visat biverkningar i form av lätt illamående eller diarré.

Kontraindikationer

Studier tyder på att kurkumin i högre doser tycks undertrycka leverenzymet hepcidin vilket i sin tur kan ge upphov till järnbrist hos känsliga patienter. Det finns en viss oro för att medicinsk användning av kurkumin kan stimulera livmodern, vilket kan leda till ett missfall. Detta antagande har emellertid inte bevisats vetenskapligt.

Försiktighetsåtgärder

Svåra hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt, järnbrist, ev. graviditet. Gurkmeja har blodförtunnande verkan vilket kan medföra att det inte bör administreras ihop med det blodförtunnande läkemedlet Waran.

Gurkmeja i matlagning

Gurkmeja är en tacksam krydda, eftersom den är ganska mild och försvinner snabbt bland andra smaker. Jag tillsätter gurkmeja överallt. Den åker ner i alla soppor, grytor, såser och gröt, i princip allt jag kokar. Den får också dyka ner omeletten, plättar, pannkakor och smoothies. Vackert blir det också. Min mamma tillsätter gurkmeja till och med i potatismos.

Eftersom man ökar upptaget om man intar gurkmeja med fett och helst uppvärmt är ett bra sätt därför att dricka varm guldmjölk varje kväll. Det finns en del olika recept på gurkmejapasta och guldmjölk om man börjar söka runt på nätet, men jag har gjort mitt eget.

 

Källor: