fbpx

Den fantastiska gurkmejan är bra till så otroligt mycket. Inte bara i matlagning. Du har säkert redan bekantat dig med hur man kan göra egen guldmjölk med antiinflammatoriska egenskaper. Och du kanske också vet att du kan behandla småsår och blåmärken med gurkmejapasta gjord på gurkmeja och vatten? Men visste du att gurkmejan också fungerar som skonsam men ypperlig tandblekning?

Och vem vill väl inte ha ett vackert, vitt leende? Måtta med allt, får man väl säga. Kritvita Hollywoodtänder finns inte “på riktigt”. Sådana kan man bara bleka fram på kemisk väg. Men naturligt vita tänder som är fria från beläggningar från kaffe, te, vin och sånt är det fullt möjligt att få – utan att skada tänderna eller hälsan.

Undvik skadlig tandblekning

Kit för hemmabruk

Vanlig tandblekning görs ofta med skadliga kemikalier. Man kan bleka tänderna hemma med hjälp av tandläkare som gjuter en skena efter just din mun. Tänderna bleks med hjälp av en gel med karbamidperoxid som läggs i skenorna. Skenorna används vanligtvis dag- eller nattetid i en eller två veckor beroende på önskat resultat och kvaliteten på tänderna. Tandläkaren rekommenderar att man köper fluor för att förebygga ilningar.

Sen finns så kallade blekande tandkrämer. De polerar och underhåller redan vita tänder, enligt tandläkarna. Det finns också hemmablekningskit med penna, strips, skum och gel, men dessa produkter är inte medicinskt testade, så patientsäkerheten kan därför inte garanteras. Oftast står det inte heller på produkten hur stark den är, därför finns det en risk att det uppstår skador på tänderna eller frätskador på tandköttet. För de är ofta starka och kan skada både emaljen och de kringliggande slemhinnorna. Det är också viktigt att veta att man inte har hål i tänderna då det kan skada tänderna ännu mera.

Hos tandläkare

Tandläkaren kan putsa bort beläggningar med tryckluft, vatten och bikarbonat (matsoda). Tandläkaren kan också göra en så kallad plasmaljus- eller laserbehandling. Tänderna putsas då med pimpsten före behandlingen och penslas med blekningsgel som aktiveras med plasmaljus eller laser. Oftast blir tänderna inte lika vita som med skena och vill du få ett bättre resultat måste du göra om behandlingen och betala fullpris varje gång. Eller så kan man laga vita skalfasader som fästs på tänderna.

Oönskade biverkningar

Efter en tandblekning kan känsligheten för varmt och kallt kan öka. Ofta resulterar blekningen också i att tänderna blir nästan genomskinliga och det blir svårare och svårare att hålla tänderna ljusa mellan behandlingarna. Rejält med ilningar i tänderna brukar man också få och irriterat tandkött. För att inte tala om vilka trubbel gifterna ställer till med inne i kroppen, med hormonobalanser och så vidare. Nej, det är nog inget att rekommendera.

Välj naturligt vitare tänder

Gurkmeja är en mycket kraftig antioxidant och kan därför ge en massa fina effekten även när det gäller oral hälsa. En undersökning visar att daglig munsköljning med gurkmeja minskar plack och tandsten och uppvisar antiinflammatoriska, antiplack och antimikrobiska egenskaper. Gurkmeja kan också hjälpa tänderna att släppa missfärgningar helt naturligt och helt utan biverkningar. Fantastiskt, eller hur?

gurkmejatandkram

Här kommer de recept jag brukar använda. Man kan använda dessa både som kur och under längre tid. Men jag rekommenderar att isåfall tillsätta 2 tsk gurkmeja i detta recept om man vill använda gurkmeja under en längre period.

Guldpulver för vitare tänder

Detta är väl den enklaste formen om man vill bleka tänderna naturligt. Bara använda pulvret rent. Det smakar ganska starkt, men mig stör det inte. Om man inte gillar smaken kan man läsa vidare och blanda till nästa recept istället.

 1. Vät tandborsten.
 2. Doppa den i ungefär ett kryddmått gurkmejapulver.
 3. Borsta tänderna med gurkmejan.
 4. Låt sen gurkmejan verka på tänderna i ca 5 minuter.
 5. Spotta ut och skölj munnen väl.
 6. Tvätta tänderna som vanligt.

Ibland märker man resultat redan efter första behandlingen och ibland tar det några dagar upp till en vecka.

Guldtandkräm för vitare tänder

Man kan också göra en blekande tandkräm med gurkmeja. Jag har satt med lite pepparmyntsolja i detta recept, för många gillar den smaken när de ska ta hand om sina tänder. Man kan också använda kanelolja om man gillar den bättre, eller lämna bort smaksättningen helt och hållet.

 • 2 msk gurkmeja
 • 1 msk bikarbonat (matsoda)
 • 1 msk ekologisk, kallpressad kokosolja
 • ett par droppar pepparmyntsolja (för en friskare smak, valfritt)
 1. Ta ungefär ett kryddmått gurkmejatandkräm på tandborsten.
 2. Borsta tänderna som vanligt.
 3. Låt sen gurkmejan verka på tänderna i ca 5 minuter.
 4. Spotta ut och skölj munnen väl.
 5. Tvätta tänderna som vanligt.

Om det lämnar lite gult på tänderna efteråt så är det lätt att tvätta bort det med denna tandkräm.

Tandborsten färgas gul, men personligen har jag hellre gul tandborste och vita tänder än tvärtom. Skölj också handfatet rent efter dig. Gurkmejans kurkumin färgar nästan allt gult (förutom dina tänder). Så var försiktig så du inte får gula fläckar på ytor som kan absorbera kurkuminet.

Jag hade redan från början ganska lite missfärgningar, men jag tycker mig ändå märka att de blivit lite ljusare efter några dagars användning. Har du testat? Berätta gärna vad du tyckte i kommentarfältet nedan!

gurkmejapasta

 

Källor: