fbpx

Magiska Linn uppmanade alla bloggare att svara på 10 bloggiska evighetsfrågor med max 5 meningar. Jag gillade hennes frågor och bestämde mig därför för att haka på. So here it goes!

1. Så här tänker jag kring vacciner:

Vacciner ger ju inget skydd (som många verkar tro). Ja, eventuellt kan vissa vacciner ge lite försprång i kroppens immunförsvar om man i framtiden skulle råka smittas, men eftersom man injiceras med en sjukdom så kan man ju också utveckla sjukdomen – och smitta den vidare – när man vaccinerats. Dessutom finns risk för en massa oönskade biverkningar av vacciner och det finns otäcka ingredienser i vaccinerna som belastar kroppen och kan göra oss riktigt sjuka i värsta fall. Jag skulle inte ta ett influensavaccin eller annat “nytt” vaccin som inte är ordentligt testat. Jag är däremot lite delad när det gäller stelkrampsvaccin, men har inte förnyat sprutan trots att den borde ha förnyats 2013, så jag tar det säkra före det osäkra och är beredd med alternativa medel istället som kolloidalt silver, vitaminer och väteperoxid.

2. Gällande skönhetsingrepp tycker jag så här:

Jag tror inte skönhetsingrepp löser några problem, för jag tror problemen sitter annanstans. Vi är alla unikt skapade och detaljer som man själv inte gillar kan i en annans ögon vara otroligt vackra. Jag har själv velat fixa till en del saker (men aldrig gjort det) och idag är jag bekväm med min kropp, även om jag jobbar varje dag med att lära mig älska mig själv och min kropp och har jag lite olika framgång i just det från dag till dag. Jag dömer dock ingen som valt att göra skönhetsingrepp, men tror att man också behöver jobba med sig själv.

3. Min sanna åsikt om muminmuggar:

Vad för något? Oj, jag vet inte. Mumin är väl trevlig. Vi äger ett par muminmuggar som vi fått i gåva, men är faktiskt mera förtjust i våra retromuggar om jag nu måste välja. Nej, här har jag ingen åsikt.

4. Ska barn synas på sociala medier? Så här tänker jag:

När det gäller att publicera fotografier och så är jag inte så svart-vit i frågan. Om barnet exploateras, förlöjligas eller helt enkelt inte respekteras på ett sätt eller annat så tycker jag inte det är ok. Många väljer idag att publicera foton där barnets ansikte inte syns och det tycker jag kan vara ett bra sätt också. Jag tycker det är trevligt att se foton på mina vänners barn och se hur de växer, speciellt nu då vi inte träffas lika ofta. Viktigast är dock att man visar respekt mot barnet!

5. Är jag feminist eller inte? Så här tänker jag:

Absolut är jag feminist! Feminism och jämställdhet har alltid varit en hjärtesak för mig. Jag är dock noga med att skilja på jämlikhet och jämställdhet här, för vi ÄR OLIKA och det är en rikedom så det tycker jag att vi ska vara också. Jag reagerade i min ungdom mot att min pappa “alltid var ute i växthuset” (mina föräldrar är alltså egna företagare) och inte hjälpte till med hushållssysslorna och matlagningen, men när jag opponerade mig mot detta förklarade mamma att hon inte kunde göra det jobb pappa gjorde utan hellre skötte sysslorna i hemmet medan han gjorde grovarbetet på gården. Det var en ögonöppnare för mig. Vi är olika och det är ok, men vi har lika VÄRDE och det behöver synas bättre i samhället både vad gäller löner, ledigheter, rättigheter, respekt, bemötande och andra förhållanden.

6. Mina tankar om kommersiella samarbeten i bloggar:

Jag tvekade faktist med samarbeten i många år, men är idag för kommersiella samarbeten. Jag är dock väldigt noga med vem eller vilka jag samarbetar med. Jag tackar ofta nej till såna som vill samarbeta om jag inte tycker de står för samma grejer som mig. Jag kompromissar inte med mina egna värderingar eller åsikter och gör jag ett samarbete behöver det göras med någon jag respekterar och som också respekterar mig och delar mina värderingar.

7. Kan pojkar ha rosa kläder? Min åsikt om genustänk i kläder:

Absolut! Jag tycker bäst om genusneutrala färger (både på bebis-, barn- och vuxenkläder), men visst kan pojkar få ha blått och flickor rosa också om de själva önskar det, men då har de oftast hunnit bli lite äldre. Jag tycker barn ska erbjudas en variation av färger, lekar och leksaker och själva få välja vad de gillar. Jag gillar inte när barnen “formas in” till att gilla vissa stereotypa färger, lekar eller leksaker eller bemöts på ett könstypiskt sätt, som att pojkar förlöjligas om de gråter eller flickor tystas ner om de visar mod. Barn ska bemötas med respekt och omtanke för den de är och ges utrymme att få lära känna och upptäcka sig själv och sin omgivning på ett tryggt och uppmuntrande sätt.

8. Dop eller namnfest – vad väljer jag?

Jag skulle nog välja namnfest om vi nu plötligt fick barn. Min personliga tro är något som formats mycket under de senaste 25-30 åren och kyrkan är nog inte riktigt representativ för min tro längre. Jag tycker därför att en namngivningsceremoni skulle passa bättre så får barnet själv välja när det blivit äldre och hunnit mogna och forma sin egen tro.

9. Bloggska – är det ett viktigt språk?

Ja, det tycker jag, men jag använder egentligen inte så mycket bloggska själv i mina inlägg. Jag skriver däremot mycket på dialekt med vänner och jag skulle gärna använda mera dialekt både i skrift och tal, men då blir det nog svårt för alla att förstå. (Min senaste youtube-video var ju faktiskt på dialekt!) Min dialekt är ett värdefullt arv från generationer tillbaka och något som jag är oerhört stolt över och gärna använder så ofta jag kan.

10. Den berömda bloggfasaden – ska man visa allt i bloggen?

Ja, om man själv så vill. Jag döljer inte saker, men skyltar inte heller med allt hela tiden. Jag väljer ofta fokusera på roliga grejer eller engagerar mig i olika frågor jag finner viktiga och då blir det så klart sånt som hamnar här på Morotsliv. Jag har kanske en lite mildare framtoning här än vad jag har till vardags och ibland kliar det nog i fingrarna att provocera mera.

Vad tycker ni? Vill ni mötas av 1. sakliga, informerande inlägg, 2. personliga tankar och inlägg som inspirerar eller skulle ni vilja se 3. mera av mina olika och kanske mera provocerande sidor?

Tack till Linn för din evighetslista. Detta inlägg var riktigt roligt att skriva! 😀