fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore.

Hat du hört talas om aktivering genom blötläggning när det gäller nötter och frön?

Har du ätit en påse nötter och efteråt känt en tung klump magen som inte riktigt vill släppa? Det är inte på grund av dåligt matsmältningssystem, utan det är på grund av de skyddsämnen som finns naturligt i nötterna. Men det problemet kan vi fixa ganska enkelt.

Antinutrienter

Alla växter har olika skyddsmekanismer för att inte bli uppätna. Kaktusen har till exempel sina taggar. Nötter och frön har så kallade antinutrienter. En antinutrient är den raka motsatsen till näring. Man kan enkelt förklara det som att kroppen inte kan tillgodogöra sig näringen i råvaran som konsumeras. Antinutrienter finns i stort sätt allt vi äter men i olika mängd.

I nötter finns antinutrienter som fungerar som enzymhämmare eller enzymblockerare. De finns främst i skalet och de ställer till det genom att hämma enzymerna i magen som ska bryta ner maten. Då blir matsmältningsprocessen långsammare och mera obehaglig, helt enkelt för att vi inte ska vilja äta dem.

Lektiner är ett protein som återfinns hos nästan alla organismer, men fungerar som en försvarsmekanism hos växter. Lektiner bryts inte ner av kroppen, vilket gör att de kan binda sig till cellerna i tarmen och orsaka skada. När lektinerna binder till tarmcellerna skadar de små håren som kallas villi, som ansvarar för upptagningen av näring från maten som bryts ner. Lektiner kan därmed orsaka näringsbrist samt läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit och så vidare.

Nötter innehåller också fytinsyra som fungerar som ett naturligt inbyggt försvarssystem för att de inte ska förstöras innan de kommer ner i jorden och ska börja gro.

Men nötter och frön innehåller också en massa nyttiga mikronäringsämnen såsom mineraler, vitaminer och antioxidanter, som är bra för oss. Dessutom innehåller de makronäringsämnen såsom nyttiga fetter och protein.

Aktivering genom blötläggning

Det finns ett enkelt trick som gör att vi får bort de mesta av antinutrienterna i nötterna så att vi kan komma åt näringen utan större problem. Genom att blötlägga nötter och frön innan man konsumerar dem, kan man få bort en stor del av dessa antinutrienter och göra dem mera lättsmälta och näringen mera tillgänglig. Men bara rent vattnet i sig tar bort ganska lite. Vi kan få bort mycket mera genom att tillsätta lite salt i blötläggningsvattnet.

En blötläggning imiterar naturens eget system. När vi blötlägger nötter och frön så lurar vi dem att de hamnat i jorden och det är dags att öppna upp sig och börja gro. Antinutrienterna bryts då ned och näringsämnen aktiveras.

Här kan du köpa ekologiska nötter och frön.

blotlagt

Gör såhär

  1. Skölj nötterna.
  2. Sätt nötterna i en glasburk så att de fyller burken till hälften eller två tredjedelar.
  3. Fyll hela burken med rumstempererat filtrerat vatten.
  4. Tillsätt två teskedar havssalt per liter.
  5. Sätt på ett löst lock eller täck öppningen med en tygbit och knyt runt ett band.
  6. Ställ på ett fat eller en bricka i rumstemperatur. Undvik direkt solljus.
  7. Låt stå över natten eller i cirka 8 timmar.
  8. Sila av vattnet och skölj nötterna med rent vatten.

Du kan se att nötterna svällt upp och blivit större. Ibland rinner lite av vattnet över kanten därför är det bra med en bricka under.

torraochblotlagdamandlar

Nu har du gjort dig av med antinutrienterna. Nu beror det på vad du vill göra med dina nötter när du väljer fortsättningen. Här kommer några förslag på vad jag brukar göra.

Nötdryck

Om du vill laga en mjölkdryck av nötterna kan du göra en vacker vit mjölk genom att avlägsna skalet. Detta gör man enklast genom att gnugga de fuktiga nötterna i en kökshandduk. Sen är det bara att mixa dem med rent vatten och smaksätta drycken. Här kan du läsa mera om hur du gör nötmjölkdryck.

mandelmjolk

Nötbiffar och taco

Nötresterna som finns kvar när du lagat drycken kan du också använda! Använd dem istället för malet kött till tacomiddagen. Tillsätt hackad lök, vitlök och tomatpure och krydda med salt, massor av spiskummin, paprikapulver, peppar och gurkmeja.

Eller gör nötbiffar genom att tillsätta hackad lök och vitlök, hackade soltorkade tomater, alger, surkål, rivna rotfrukter, salt, örter och kryddor och annat du gillar. Forma till runda eller platta biffar och torka i torkugn.

Tips! Om du inte vill ha dem raw, kan du också göra vegebiffar. Blanda i vispat ägg och steka i kokosolja eller ekologiskt smör. Dekorera med en klick havrefraiche och färska örter och servera med en härlig sallad.

taconotfars

Tårt- eller pajbotten

Om du vill laga raw tårta eller paj kan du också använda nötresterna efter drycken, eller så kan du sätta de fuktiga nötterna i en matberedare eller blender och köra nötterna tills den blir gryniga. Blanda i hackade dadlar eller russin, en nypa salt och smaksätt enligt tycke.

jordgubbspaj

Snackbars eller raw balls

De hackade nötterna kan man också blanda med hackade dadlar eller russin, havreflingor och torkade bär och fruktbitar och krydda med ingefärapulver, vaniljpulver, kardemumma eller kanel och forma till lämpliga bitar eller bollar. Underbart goda att äta som mellanmål eller snacks.

bars

Granola och mysli

Du kan också hacka dem till mindre bitar med en kökskniv och torka dem enligt beskrivningen i styckena nedan. Jag brukar strö dem över sallader, raw glass, smoothies och efterrätter för lite knaprigt tuggmotstånd. De är jättegoda naturliga som de är, men kan kan också smaksätta dem om man vill det.

Använd gärna de hackade nötterna i hemlagad mysli med torkade frukter och bär och krydda med kanel, vaniljpulver och kanske lite honung. Jättegott på kefir med färska bär eller frukt.

mysli

Raw nötter och frön

Om du vill ha dem torra för att kunna använda dem som snacks eller förvara dem för senare bruk, så kan du torka nötterna. Om du vill komma åt maximalt av näringen är det bäst att torka dem ”raw” i varmluftsugn eller dehydrator på 45-50 grader. Jag använder en Excalibur som drar lika mycket energi som en glödlampa. Men om du inte har en sån kan du sprida ut nötterna på en eller flera plåtar och ställ dem in mitt i vanlig ugn och välja varmluftsfunktionen om d u har en sån. Låt ungsluckan stå på glänt med hjälp av en trästekspade eller dylikt.

Torkningen kan ta några timmar, så jag brukar låta ugnen gå över natten. Smaka av så de är kruttorra så det inte finns risk för mögelbildning. Bildas det mögel är de förstörda och kan inte ätas.

Här kan du köpa ekologiska nötter och frön.

notter

Rostade nötter och frön

Man kan torka dem på kortare tid genom att rosta dem.

I stekpanna: Värm stekpannan på medelhög värme. Fördela nötter eller frön i ett jämnt lager. Rör om efter några minuter och fortsätt rosta tills de börjar dofta och få en lätt gyllene färg. Lämna aldrig nötterna medan du rostar, eftersom de väldigt lätt bränns vid!

I ugn: Värm ugnen till 180°. Fördela nötterna på en bakplåt och grädda i mitten av ugnen tills de börjar bli lite mörkare i färgen. Ta ut plåten och rör om nötterna, eftersom det brukar ta längre för nötterna i mitten på plåten att få färg. Grädda i ytterligare några minuter tills alla har fått en gyllene färg. Ta ut plåten och låt svalna.

rostade

Smaksatta nötter och frön

Om du vill ha smak på dina nötter kan du tillsätta kryddor mot slutet av rostningen. Experimentera med honung, smör, salt, spiskummin, chili, paprikapulver, örter och andra favoritkryddor.

canderademandlar

Förvaring och hållbarhet

Eftersom nötterna innehåller fett så börjar fettet lätt oxideras och härskna i rumstemperatur, i solljus och i syrerik miljö. Förvara därför de torkade nötterna i tätslutande glasburk i kylskåpet. I kylskåp håller de några veckor. Du känner på lukten när de börjar härskna.

Jag brukar blötlägga stora mängder i gången så behöver jag inte göra blötläggningsprocessen lika ofta. Om du gör större mängder går det att frysa ner nötterna för att få längre hållbarhet.

Lycka till!

Här kan du köpa ekologiska nötter och frön.

Här kan du läsa om hur du blötlägger säd och baljväxter som bönor och ärter.