fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore.

Ni vet säkert redan att jag förespråkar sunt solande, framom att smeta in sig med kemiska solksyddskrämer (som i värsta fall kan bidra till cancer, snarare än motverka) och ligga och pressa i solen. Och det är ju egentligen ganska lätt att sola sunt – för det mesta.

Men ibland hamnar man kanske i solgasset längre tid än planerat. Efteråt behöver huden läka och kan då må bra av en svalkande, vårdande gel. I butiken kan man köpa en grön geléaktig efter-sol-kräm på tub! Det kan stå 100% aloe vera på tuben, men när man läser innehållsförteckningen förfasas man över innehållet. Undvik dessa och gör din egen läkande gel som är både billigare och effektivare!

Jag ska idag ge er mitt bästa recept som enbart innehåller tre enkla, trygga, ätbara och dundereffektiva ingredienser.

Vårdande efter-sol-gel

Denna tar bara några minuter att göra och håller åtminstone i en vecka förvarad i kylskåp. Alla ingredienser är sådana som jag personligen tycker borde finnas i varje hem och alla kan också tas invärtes, alltså ätas/drickas. Läs mera om respektive ingrediens egenskaper lite längre ner i inlägget.

Ingredienser

Gör såhär

  1. Skär av tre av de största, nedersta bladen på aloeveraplantan.
  2. Filéa bladen så du skalar bort allt det gröna med en vass filékniv och en sked.
  3. De gröna skalen kan du slänga i komposten.
  4. Det som lämnar kvar är genomskinliga geléaktiga bitar.
  5. Kör bitarna i mixer så det blir en slät gel.
  6. Mortla MSM-kristallerna till ett pulver.
  7. Tillsätt kolloidalt silver och MSM-pulvret och kör några sekunder till i mixern.
  8. Häll upp i glasburk och sätt på lock.
  9. Förvara i kylskåpet.

Receptet ger ungefär 2 dl färdig efter-sol-gel. Doppa fingertopparna eller ta med en sked och smörj in huden efter solbad. Upprepa ofta tills rodnaden lagt sig.

Tips! Denna gel fungerar också utmärkt på andra brännskador och brännsår.

eftersolgel2

Aloe vera

Aloe barbadensis finns att köpa i många blombutiker. Jag köpte en för flera år sen som gett mig nya skott, så idag har jag tre stora aloe vera plantor hemma och fler mindre på kommande hela tiden. Jag ger dem en liten skvätt färsk källvatten en gång i veckan och låter dem stå i ett söderfönster. De verkar trivas så.

Gelé från ett blad aloe vera svalkar, lindrar och läker om du bränt dig i solen. Saften och gelén av aloe vera ger därför ett utmärkt vårdande och läkande medel. Aloe vera är inflammationshämmande, antiseptisk (mot t.ex. stafylokocker, streptokocker, salmonellabakterier) och svampdödande (mot t. ex. candidasvamp). Den trögflytande gelén innehåller, förutom vatten, även små mängder av en rad viktiga vitaminer och mineraler samt ett stort antal växtkemikalier.

Aloe vera är lenande, svalkande, lugnande, klådstillande, smärtstillande, mjukgörande, sammandragande och koagulerande. Den tar upp och binder fukt och ökar hudens syreupptagning. Alla dessa egenskaper gör att den blir ett effektivt sårläkande medel.

Gelén gör att saften stannar kvar på huden och skyddar också mekaniskt genom att bilda en skyddande hinna då den torkar. Oblandad gelé blir ofta lite stram på huden. Om man vill kan man göra den mjukare med tillsats av lite smält kokosolja.

Aloe vera kan ju också tas för invärtesbruk. Genom att dagligen ta en shot aloe vera eller tillsätta aloe vera i smoothies, så håller man magens slemhinna frisk och stöder balansen mellan goda och dåliga bakterier i tarmsystemet. Aloe vera läker också tarmen, vilket ger ett ökat näringsupptag från maten.

Läs mera om aloe vera här.

aloe-vera

Kolloidalt silver

Kolloidalt silver är ett utmärkt vårdmedel vid brännskador och används idag också inom vården vid brännskador. Det är en effektiv smärtstillare. Kolloidalt silver steriliserar, accelererar läkningsprocessen och minskar obehag och smärta. Det bildas sällan en brännblåsa och det gör inte ont.

Kolloidalt silver är också effektivt antibakteriellt, antiviralt och antifungi. Dessutom fungerar det som ett konserveringsmedel och antioxidationsmedel som gör att efter-sol-gelen inte blir gammal och brun i första taget.

Läs mera om kolloidalt silver här.

kolloidalt-silver

MSM

MSM är organiskt svavel och finns i varenda cell i vår kropp. Organiskt svavel är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp hud, bindväv, brosk, senor, hjärna, muskler och skelett.

MSM har en inflammationsdämpande och läkande effekt på skadad och irriterad hud. Den är effektiv vid utvärtesbruk om man bränt sig i solen.

Man kan använda MSM både invärtes och utvärtes i bad, krämer och liknande.

Läs mera om MSM här.

MSM