fbpx

Du vet den där känslan när man vill ha något sött och gott, men som är hälsosamt, och det inte finns något?

När vi kom till Koh Lanta i november upptäckte jag att det inte var så lätt att få tag i hälsosamt godis här. Samtidigt drabbades jag av ett enormt sug efter Snickers som jag annars aldrig äter nu för tiden längre. Eftersom jag gillar att laga egna godsaker bestämde jag mig för att laga eget godis i det lilla kök vi hade. Men butikens utbud var ju lite begränsat så jag fick anpassa mig till den thailändska minimarten här på ön.

Denna choklad gjorde snabbt succé. Våra vänner kom på besök i hopp om att få en chokladbit, vilket de så klart alltid fick, och ryktet spred sig. Idag säljs faktiskt en version av min choklad på KoHub Coworking istället för sockrig “butikschoklad”. Så om man blir sugen på någon gott när man jobbar får man (istället för en sockerfylla) en riktig brain boost.

lantachoklad2

Ilas Lantachoklad

Här kommer nu mitt enkla recept på det som jag kallar mitt Lantachoklad.

Gör såhär

 • 2 dl kokosolja
 • 2 dl kakaopulver
 • 2 msk honung eller oraffinerat mörkt socker
 • 1 tsk kanel
 • en halv tesked salt
 1. Rör ihop allt. Om du inte befinner dig i Thailand kan du behöva smälta kokosolja i vattenbad först. Den smälter vid 25 grader,
 2. Ta fram 15 små formar.
 3. Klicka en matsked choklad i botten av varje form.
 4. Ställ i kylskåpet.
 • 2 dl jordnötter
 • 2 dl russin
 • 2 dl gojibär
 1. Rör ner nötterna och de torkade bären i den resterande chokladsmeten.
 2. Ta fram formarna där chokladen nu stelnat.
 • jordnötssmör
 1. Klicka en tesked jordnötssmör på varje chokladbotten.
 2. Klicka en matsked av den resterande chokladsmeten med nötter och bär på klicken en jordnötssmör.
 3. Ställ tillbaka i kylskåp att stelna.
 4. Njut!

Eftersom chokladen innehåller bara kokosolja som håller ihop den, betyder det att den smälter snabbt i rumstemperatur. Försvara den därför i kylskåp och ta fram den just när du tänker äta den.

Hoppas du gillar den lika mycket som jag och alla våra vänner här på Koh Lanta!

lantachoklad3

Hälsochoklad

Kokosoljan ökar fettförbränningen och är bra för hjärtat, hjärnan och nerverna. Kakao boostar vakenhet och koncentration och honungen innehåller viktiga mjölksyrebakterier. Jordnötterna och bären innehåller massor av antioxidanter, mineraler och vitaminer.

Hälsochoklad? Jag skulle vilja påstå det!