fbpx

Inlägget om miljövänligt skydd för textilier innehåller köplänkar till Smarta saker.

Glöm Gore-tex och giftigt skospray! Jag har hittat ett mycket bättre alternativ. Något fantastiskt som jag tror att ni kommer att älska. Det gör i alla fall jag.

Det är en helt och hållet miljövänlig vattenbaserad spray som man kan spraya på kläder och andra textilier av naturmaterial och som gör dem vatten- och smutsavvisande.

Som ni vet, så kan vi ju redan nu köpa textilier behandlande med perfluorerade ämnen som har dessa egenskaper, men de utgör ofta en belastning för miljön och kan till och med utgöra en potentiell skada för vår hälsa. Därför är dessa på min lista över sånt som jag vill undvika.

Jag måste ju erkänna att det trots allt är otrolig bekvämt med material som inte blir våta och smutsiga i första taget. Därför är jag så himla glad över att ha hittat detta!

X-material

Som förälder känner du säkert till Gore-Tex och andra x-material som skor och barns ytterkläder ofta är behandlade med. De innehåller tyvärr diverse oönskade kemikalier. Både teflon och Gore-Tex bygger på samma kemiska ämne, PTFE, polytetrafluoretylen, men fluormaterialen har många olika namn. Vissa perfluorerade ämnen lagras i näringskedjan utan att brytas ner och utgör därför ett problem för miljön. Dessutom är dessa textilier svindyra.

Alternativ utan fluor är vax, paraffiner, polyuretan, silikon eller dendrimerer. Dendrimerer är pyttesmå bollar av superförgrenad plast. Personligen undviker jag plastkläder i allmänhet och x-material i synnerhet. Här kan ni läsa om vad Naturskyddsföreningen skriver om vattenavvisande, perfluorerade ämnen.

Bivax

Det finns bomullstextilier behandlade med bivax som jag gillar. Men det är tyvärr inte helt okomplicerat att behandla kläderna med bivax själv och dessutom blir de ofta lite styvare av behandlingen. Fjällräven är ett märke jag gillar som använder sig av bivax.

Miljövänligt skydd för textilier

Jag har alltså saknat bra alternativ för speciellt höst-, vinter- och vårjackor som måste stå ut med en hel del regn och fuktigt väder. Också väskor i bomull och linne blir snabbt smutsiga, tycker jag.

Men så för ett år sen fick jag höra av min vän Tommy att han upptäckt en produkt som är 100% naturlig, miljövänlig och superhydrofobisk och bestod av nästan bara vatten. Ett  helt miljövänligt skydd för textilier. Man skulle alltså kunna använda produkten på sina kläder för att göra dem vatten- och smutsavvisande. Det betyder samtidigt att textiliernas egenskaper förblir desamma, det blir alltså inte styvare eller halare eller så. Man märker inte att textilen är behandlad förrän man häller vätska på den.

Jag ska erkänna att jag tyckte det lät för bra för att vara sant och trodde nog det skulle komma en hake snart, men icke. Jag läste mera och fick prova några flaskor och sen var jag övertygad!

regndroppar-lotuseffekt

RepellX

RepellX heter produkten och med den kan man behandla sina kläder, skor, hemtextilier och möbler och göra dem vatten- och smutsavstötande. Det förlänger livslängden på plaggen, eftersom kläderna hålls fräscha och rena längre och kräver mindre tvättar. Produkten kan även användas som skydd mot solblekning, smuts, väta och regn.

Här hittar du produkten!

Uppdatering 2022: Varumärket heter nu OrganoClick.

Vatten och kisel

RepellX består av mest bara vatten med kiseldioxid (SiO2), som är en förening av kisel och syre. I jordskorpan förekommer kiseldioxid naturligt, bland annat i form av kvarts. Produkten bygger på polymerer av nanopartiklar, men det finns inga fria nanopartiklar i produkten, vilket gör den trygg att använda.

Kiseldioxid används också som tillsats i tandkräm, klumpförebyggande medel i livsmedel och som torkmedel i fuktkänslig elektronik.

Bättre än både bilvax, teflon och x-material

När det kommer till tester av vattenavvisning så anser många teoretiska studier att spray- och kontaktvinkeltest är det snabbaste och enklaste sättet att testa den vattenavvisande förmågan på. Man mäter då vattendroppars statiska kontaktvinkel för att avgöra den vattenavvisande effekten.

3-droplets

Bilvax har en kontaktvinkel på 90°, teflon 95° och x-material 110°. RepellX har kontaktvinkel mellan yta och vätska över 150°, vilket gör att vätskan “rullar av” tyget utan att absorberas.

Ju bättre ett material kan absorbera repellX, desto effektivare blir resultatet. Effekten påminner mycket om den så kallade Lotuseffekten som man kan se på Lotusblommans blad.

lotuseffekten2

Användning av miljövänligt skydd för textilier

RepellX är lämplig att användas på naturliga material så som bomull, lin, hampa, silke, läder, mocka och ull. Det fungerar även på syntetiska material så som polyester, men eftersom plastmaterial inte suger i sig vätska lika bra så blir det inte fullt lika effektivt som på naturmaterial. Tacksam nog, eftersom naturmaterial är att föredra framom plast, så blir det ju en win-win-situation.

Produkter

  • Den stora sprayflaskan är 250 ml har koncentrationen 1:12. Den är effektiv mot regn och spillda vätskor och lämpar sig väl för hemtextilier såsom dukar och sådant som inte behöver motstå långvarig blöta. Den fungerar också bra på kläder.
  • Den lilla sprayflaskan är 50 ml och har ett starkare koncentrat, 1:8, vilket gör den lämpad för ytterkläder, skor, ryggsäckar och dylikt som behöver klara lite tuffare prövningar.
  • Krämen behandlar och skyddar läder på möbler och skor. Den är 100 g och räcker till en yta på 10 m2.

Applicering

RepellX är enkelt att använda eftersom det beter sig som vanligt vatten. Behandla alltid en ren produkt, eftersom om där finns fettfläckar så kommer materialet inte att kunna suga åt sig produkten optimalt. Gör så här:

  1. Skaka flaskan ordentligt.
  2. Spraya på så tyget blir genomblött eller smörj in krämen.
  3. Låt det absorberas och sen torka av sig själv inomhus eller utomhus. Man kan också ta hjälp av en fön för snabbtorkning. Bra om det får torka upp till 24 timmar.

Klart! Bara att använda textilen som vanligt.

Här hittar du produkten!

repellx_250ml

Skötsel

Behandlingen håller i flera månader och även fast man tvättar plagget försvinner behandlingen inte genast.

Det viktigaste är att man tvättar i låga temperaturer, max 40 grader. Oftast räcker det faktiskt med att köra sköljprogrammet utan tvättmedel, eftersom smutsen inte trängt in i materialet och därför släpper väldigt lätt.

Efter ett tag kan man behöva spraya plagget igen, men oftast behövs inte lika mycket eftersom det fortfarande brukar finnas avstötande effekt kvar.

Kläder

Textilier som suger åt sig vätska, alltså bomull, lin, hampa, silke, läder, mocka, ull och andra naturmaterial, kan sprayas med RepellX. Den vackra, vita bomullsjackan eller favoritbyxorna tål plötsligt plaskande vattenlekar eller spilld saft och behöver inte tvättas lika ofta eftersom de också stöter bort smuts.

Jag har behandlat mina bomullsjackor och tygväskor och är supernöjd med resultatet. De blir inte smutsiga lika snabbt och jackorna håller regnskurar utan att bli våta.

Precis som med alla vattenavvisande material har även denna produkt sina gränser. Men man kan till exempel gott ta sig en kort simtur i de behandlade kläderna utan att de blir våta. Dock efter en längre simtur blir de nog våta till sist. Så jag har varit nöjd.

repellxclothes

Skor

Skor är ett kapitel som åtminstone jag tycker är knepigt. Jag vill inte köpa skor behandlade med kemikalier och plaster. Nu behandlar jag mina skor med RepellX och plaskar gladeligen i vattenpölar tillsammans med min lilla systerdotter.

För läder och mockaskor rekommenderas krämen. Den både vårdar lädret och gör det smuts- och fuktavstötande. På detta sätt får skorna också en ökad livslängd.

shoes_repellx

Möbler

Också möbler kan man behandla med repellX. Inte nog med att möblerna inte blir lika snabbt smutsiga, är enklare att få rena igen och tål spill. Om de står i solljus kan färgerna ibland bli solblekta, men repellX skyddar också mot solblekning. Därför kan man också behandla tält och utemöbler med repellX.

Har du lädermöbler rekommenderas krämen framom sprayen.

Här hittar du sprayen!

repellx_blend