Alla minns väl Mowgli som lär sig äta myror av björnen Baloo? ”Kittlar dödsskönt i kistan!” Eller när Lejonkungen får lära sig äta larver av sina bästa vänner Timon och Pumba. Det är kanske något vi tänkt att hör hemma i den tecknade filmvärlden eller i utmaningar i reality TV-shower när folk utmanas att äta det ena äckligare än det andra. Men att äta insekter är faktiskt vanligare och naturligare än många tror. Dessutom ett väldigt hållbart alternativ till industrins köttproduktion idag!
”Så äckligt!”
Ja, visst låter det lite äckligt? Det sitter mellan öronen att insekter, spindlar, larver och maskar är äckliga kryp som många till och med är rädda för. Men faktum är att 80% av globala befolkningen faktiskt äter insekter och över 2 miljarder har med dessa kryp i sin dagliga kost och vi har ätit skalbaggar, larver, gräshoppor, syrsor, trollsländor och spindlar i årtusenden. Över 2000 olika sorts kryp ingår i kost över hela världen idag. Men någonstans på vägen via agrikultur och urbanisering har vi här i västvärlden börjat se insekter som ohyra och glömt bort att det är en traditionell och fin källa till näring.
Hur äckligt är det inte att äta räkor och kräftor då? Eller fisk? Eller marsvin? Hundar? Kor? Om man börjar jämföra helt kallt är insekter kanske inte så himla äckliga?
Nyttigt
Syrsor innehåller till exempel cirka 70 procent protein och det finns till och med insekter som innehåller upp emot 80% protein! Insekter innehåller också fett, fibrer, vitaminer och mineraler.
Vegetarianer kan ha svårt att få i sig vissa näringsämnen utan tillskott, exempelvis B12 och järn. Insekter är rika på dessa ämnen, så de som är vegetarianer eller flexitarianer av miljöskäl kunde med gott samvete komplettera sin kost med insekter. Insekter innehåller ofta dubbelt så mycket protein som både vegetabiliska och animaliska proteinkällor.
Näringsrevolutionen bromsas upp av att EU:s bestämmelser förbjuder försäljning av insekter som föda. Men det finns idag ett ökat tryck på en reform av bestämmelserna. Livsmedelsverket i Sverige och Evira i Finland sätter alltså stopp för insektätandet, men om man bor i Belgien, Holland, Frankrike, Storbritannien eller Italien så finns mat baserat på insekter att köpa i livsmedelsbutiker.
Får det lov att vara syrsamuffins?
Insekter kan ätas som chokladdoppade larvgodisar, friterade godbitar, doppade i sojasås, stekta larver i tacos eller myror på sallader. Och man kan till och med göra mjöl av torkade syrsor och baka kakor, muffins, pizza, pasta eller göra proteinbars!
Gott lär det vara också! Syrsor lär påminna om popkorn, mjölbaggar om rostade nötter och gräshoppor om räkor. Allt beror på tillagningen och kryddningen. Precis som med all annan mat…
Miljövänligt
Som ni vet går det åt stora resurser att tillhandahålla kött med tanke på det otroligt stora köttkonsumtionen många har idag. Djuren ska inte bara ha grymma mängder (och billigast möjliga) mat. De stora industrierna erbjuder inte alltid de bästa levnadsförhållandena för sina djur, vilket gör att de ofta får antibiotika för att hålla bort sjukdomar och infektioner.
Att odla insekter kräver mindre resurser än andra djur. Skalbaggar ger dessutom ett mindre ekologiskt fotavtryck. En FN-rapport från 2013 visar att det krävs runt 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter. Grisuppfödning leder upp till 100 gånger större utsläpp av klimatgaser. Och den yta som krävs för insektsodlingar är minimal jämfört med köttproduktion. Även jämfört med kyckling är insekterna överlägsna.
Den globala köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp, vilket är mer än hela världens fordonsflotta tillsammans. Men man behöver alltså inte välja bort animaliska livsmedel helt och hållet för att äta miljövänligt och nyttigt.
Tre fakta
Syrsor innehåller mera näring än både nöt och kyckling.
Insekter är en bra källa till protein, järn, kalcium och vitamin B12.
Insekter utgör ett mera miljövänligt alternativ till traditionellt kött.
Testa på
Jag åt torkade larver i Thailand. Kanske var de stekta också? Jag vet inte. De såldes i alla fall som snacks och smakade som potatischips. Samma konsistens också. Inget man kanske blev mätt på i första taget, men större insekter har jag inte testat. Ännu! Bara man kommer över den psykologiska biten att krypen är äckliga, är detta absolut något som jag tror vi borde satsa mera på som hållbart alternativ till köttproduktionen idag.
Skulle du kunna tänka dig äta insekter?
Skriv gärna en kommentar hur du förhåller dig till att äta insekter. Var drar du gränsen?
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=HqREvb2VTjw[/embedyt]
Jag har varit köttätare av värsta slag, i dag är jag ovo- vegetarian på väg att bli vegan. Nu blir jag hemskt äcklad av att äta all sorts kött och därför passar det inte för mig att äta insekter. Men skulle jag nu äta djur så är det ju betydligt hälsosammare och fräschare att äta insekter än t ex ko och gris! Vi har ju blivit hjärntvättade sedan barnsben vad vi ska äta. Och en intressant tanke, den människan som kom på att man skulle börja dricka komjölk måste ju ha varit psykopat! Tänk att någon gått fram till en ko och börjat suga på spenarna liksom. Isch!
Ha ha! Ja visst har du rätt i att vi som barn får lära oss vad som är bra och vad som är opassande mat. Jag gillar att utmana mina egna fördomar och principer och ”tänka utanför lådan” över vad som är accepterat beteende i samhället. För det behöver inte alltid vara det bästa sättet. 🙂
Jag vill veta mer om hur man avlivar insekterana snabbt utan att de hinner utsöndra illaluktande ämnen.
Mjölbaggar luktar fruktansvärt om man skär i dem levande men om man istället häller dem i fullt kokande vatten dör de innan de hinner utsöndra något illaluktande ämne (det är väll med lika som att stressade grisar smakar dåligt med).
Jag behöver lära mig mer om odling, avlivning, tillredning och recept!
Tack för din fråga. Tyvärr är jag inte bekant med den exakta metoden och processen hur man går till väga med odling och avlivning… Men kanske kunde du fråga Ossi ifall han kan svara på dina frågor? https://www.instagram.com/ossi.paloneva/
Lycka till!
Läs gärna mer om att äta insekter på http://www.bugburger.se: http://www.bugburger.se/
Där finns bland annat en guide till var du kan köpa insekter: http://www.bugburger.se/shopping/guide-har-koper-du-atbara-insekter-pa-natet/
Och en artikel om det här med att vara ento-vegetarian: http://www.bugburger.se/politik/ento-vegetarian/
Tack Anders! 🙂