fbpx

Jag har de senaste åren blivit väldigt intresserad av genetik och epigenetik. Jag har läst massor och jag blir bara mera och mera fascinerad över hur fantastiska våra kroppar verkligen är. Vi är inte offer för våra gener, utan vi kan påverka dem en hel del!

Genetik

Genetik vet du säkert redan ungefär vad det är. Det som styr din hårfärg, ögonfärg och sånt. I dina gener finns också information som kan bidra till en del svåra sjukdomar såsom diabetes, cancer, tandlossning och liknande.

Genotypen är en individs exakta genetiska egenskaper, vanligen i form av DNA. Allt friskt DNA innehåller ett “recept” för hur vi ska se ut och dylikt.

Epigenetik

Men visste du, att bara för att man har diabetes i släkten och till och med bär på dessa generna, så behöver man inte utveckla diabetes? Då börjar vi tala om epigenetik. Det som står ovanför genetiken.

Det är nämligen så att vi med vår livsstil kan “tysta ner” gener som ger dålig information och “höja volymen” på gener som håller oss friska. Faktiskt är det bara 10-20% av generna som styr “de genetisk betingande sjukdomarna”. 80-90% handlar om tankemönster, kost och livsstil!

Detta betyder att du kan undvika att utveckla sjukdomen. Men även om du utvecklar sjukdomen kan du tack vare en skötsam livsstil förlägga sjukdomen till slutet av din livstid istället för att ha en utdragen process med mycket medicinering, ingrepp, värk och obehag.

Dessutom blir det väldigt dyrt för samhället att behandla dessa sjukdomar under många, många år. Genom att inte bli sjuka kan vi sätta mindre skattepengar på sjukvård och mera skattepengar på annat viktigt.

Gentest

Idag blir det vanligare och vanligare att människor låter göra gentest för att kartlägga sina gener och på så vid kunna välja en livsstil som tystar ner de dåliga generna och därmed minimerar risken att utveckla sjukdomen i fråga. Det finns test som man kan göra via terapeut som sen kan hjälpa dig tolka svaren

Eller så kan man också beställa hem testet och ta salivprov själv och skicka till labbet i frankerat kuvert. Sen får man hem ett omfattande paket med information om sina gener och vad man behöver vidta för åtgärder för att undvika eventuella sjukdomar. DNA Care i Sverige är ett dylikt företag.

Man kan också testa näringsprofil för att ta reda på vilka näringsämnen man lättare utvecklar brister av. Eller ta reda på sin optimala kosthållning. Mera fett eller mera kolhydrater? Hur borde just jag äta? För vi ÄR olika! En kosthållning eller ett kosttillskott passar inte alla.

Man kan också ta reda på hurudan medicinering som passar en bäst. Eller vilket träningsform som passar bäst. Det finns så otroligt mycket information man kan få fram genom att undersöka sina gener.

dna-care-nordic

Vill man verkligen veta?

Alla vill inte veta – och det är så klart okej. Är man till exempel hypokondriker och lätt inbillar sig ha olika krämpor och sjukdomar kan det till och med vara bättre att låta bli. Det kan bli svårt att fokusera på den förbättrade livsstilen istället för att invänta sjukdomen i fråga. I värsta fall kan det alltså ge motsatt effekt.

Men många vill veta! Det är ungefär samma som med kemikalierna i vår omgivning. Vill vi veta var de lurar för att kunna undvika dem, eller stryker vi hellre ner huvudet i sanden, kör hårt och hoppas på det bästa?

Ni vet säkert alla i vilket läger jag själv sitter. Jag vill veta! Jag tar ansvar för mitt liv, min hälsa och mitt välmående. Och ja, jag tittar gärna i facit om det underlättar och gör mitt liv bättre. För vem vill vara sjuk egentligen? Inte jag!

Jag har därför valt att själv göra ett mera omfattande gentest och jag tänkte bjuda er med på den resan. Inom kort kommer jag att bjuda på mer inlägg om genetik, epigenetik, gentest och framför allt min egen resa.

Denna serie är ett samarbete med DNA Care.