fbpx

Jag håller på med en serie om genetik eftersom jag valt att själv göra ett DNA-test för att kartlägga min egen genetiska förutsättningar och riskområden. Här kan du läsa del 1, Du är inte slav för dina gener. Detta är del 2 där jag berättar om hur jag gjorde testet och visar proceduren i en video.

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=sFDEoGoUyI0[/embedyt]

 

Jag hade förstås sökt runt länge på nätet först, innan jag hittade ett företag som verkade professionellt och tillförlitligt och som dessutom erbjöd en stor variation olika DNA-tester. Slutligen bestämde jag mig för DNA Care som samarbetar med ett av världens ledande laboratorium när det kommer till den senaste tekniken inom genetiska analyser, Novogenia med säte i Salzburg, Österrike. Jag ringde också och pratade med dem innan jag beställde paketet på DNA Cares hemsida. Jag fick ett vänligt och professionellt bemötande och de var mycket hjälpsamma hela processen. Några dagar senare fick jag hem ett paket på posten.

dnatest1

Inne i paketet fanns instruktioner, ett formulär att fylla i, teströr med tops och ett svarskuvert. Det hela var mycket enkelt och tydligt beskrivet och man tar prov från celler i munnens slemhinna. Det är alltså bara att skrapa insidan av kinden med en tops som du därefter skickar till laboratoriet för analys.

Innan man gör provtagningen är det viktigt att man inte borstat tänderna, ätit, druckit eller sköljt munnen på 90 minuter. Annars är det inte säkert att man får en korrekt analys.

dnatest3

Så här görs provtagningen

  1. Öppna provröret. Se till att bomullsstaven inte rör vid annat än insidan av provröret!
  2. Gnugga bomullsstaven mot insidan av kinden, över tandköttet och under tungan med en tandborstliknande rörelse i 30 sekunder.
  3. Skruva tillbaka bomullsstaven i provröret.
  4. Gör likadant med de andra provrören.
  5. Skriv eget namn på de medföljande etiketterna med stora bokstäver och klistra på varje provrör.
  6. Fyll i frågeformuläret och underteckna.
  7. Sätt provrören och formuläret i den lilla lådan/svarskuvertet.
  8. Försegla kuvertet och posta. Adressen står redan färdigt på kuvertet och är också frankerat. (Dock med svenska frimärken, så jag satte själv på finska frimärken.)

dnatest2

Någon vecka efter att jag skickat in provet fick jag meddelande från labbet att de fått mitt brev och påbörjat analysen. Så nu är det bara att invänta mina svar från labbet. Spännande! Det brukar ta cirka en månad och den tiden har snart gått. Jag kommer så klart att berätta resultatet för er sen när jag fått mina provsvar.

Tips! Om du vill beställa ett eget DNA-test kan du nu få 10% billigare med rabattkoden morotsliv!

 

Beställ ett eget DNA-test här!

 

Denna serie är ett samarbete med DNA Care.