fbpx

Igår var premiären för min föreläsning Fermentera Mera för en nästan fullsatt sal i Jakobstad. Jag kommer nu under hösten att besöka fler orter med samma föreläsning. Av förekommen anledning kommer jag också att dela med mig mera fermenteringstips här på Morotsliv.

Vassle

Först ut är nu hur du kan göra egen vassle (eller vassla). Vassle är en tacksam startkultur när man vill baka, blötlägga säd eller fermentera mat och dryck. Vasslen består av vatten, vattenlösliga proteiner, nyttiga bakterier, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. (Därför lämpar den sig mindre bra om du är laktoskänslig, men jag kommer snart att skriva om mejerifria alternativ för dem som vill laga egen startkultur.)

Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror och har det bästa upptaget av alla proteinkällor. Vassle har högt biologiskt värde då det innehåller stora mängder av grenkedjade aminosyror (ca 24 procent) samt glutamin. Dessa är viktiga för cellhälsan, muskeltillväxten och proteinsyntesen. Man har använt vassleprotein med framgång vid bland annat idrottsträning, ökande av fettförbränning och viktminskning, låg vikt, övervikt, dryck vid långdistanslopp, viktträning, förebyggande och förbättring av Parkinsons, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Detta behövs

  • 1 liter ekologisk, naturell yoghurt, kefir eller surmjölk/filmjölk
  • sil
  • skål
  • handduk/bomullstyg/kaffefilter/ostduk

Gör såhär

  1. Sätt en handduk i en sil och ställ ovanför en skål.
  2. Häll i yoghurten i duken och låt det droppa genom silen i några timmar eller över natten.
  3. Sätt vasslen som rinner igenom duken i en glasburk med tätt lock och förvara i kylskåp tills du behöver den.

vassle1

Den ljusgula vätskan som rinner den i skålen är alltså vassle som du kan använda vid fermentering av både mat och dryck. Den håller sig i månader i kylskåp.

Det som blir kvar i duken kan du använda till annat. Riv gurka och vitlök och tillsätt salt, olivolja, vinäger och dill och gör tzatziki. Eller smaksätt med kryddor och örter som använd som bredbar färskost.

vassle2Lycka till!