fbpx

Idag vill jag skriva ett litet annorlunda blogginlägg. Jag vill presentera en blogg som heter Lungan i Stormen och har fått intervjua kvinnan bakom. Pernilla och jag har nämligen lite liknande bakgrund även om våra liv också är väldigt olika. Vi har båda drabbats av olika typer av sjukdom som gett våra liv en helt ny riktning och som lett till våra respektive bloggar. Vi är också båda väldigt intresserade av kost och näring och är utbildade inom ämnet. Läs om hur hennes blogg blev till och hur den utvecklats till det den är idag, samt om hennes framtidsdrömmar.

Bloggen tog Pernilla igenom sin svåra sjukdomsperiod

Pernilla Bergman heter kvinnan bakom bloggen Lungan i stormen, som hon nyligen har tagit ett steg vidare och utvecklat till en sajt med inspirerande läsning om hälsa.

Hon började blogga år 2011 då hon var väldigt sjuk och genomgick sex lungoperationer under nio månader. Det året fick hon svar på varför hon till och från under många års tid drabbats av mystiska infektioner och lungblödningar. Blödningarna visade sig vara en autoimmun sjukdom som orsakar vaskulit, det vill säga blodkärlsinflammation, i det här fallet i Pernillas lungor. Tyvärr upptäcktes sjukdomen allt för sent och hann ställa till med många allvarliga komplikationer. Det ledde slutligen till att en av Pernillas lunglober måste opereras bort, eftersom den hade förstörts av sjukdomen. Idag lever hon med en lungkapacitet på cirka 50 %.

Bloggen var ett sätt att komma i kontakt med omvärlden

I början var bloggen ett sätt att komma i kontakt med omvärlden. Att vara allvarligt sjuk och spendera månader på sjukhus i ovisshet gjorde att Pernilla kände sig världsfrånkopplad. Bloggen fungerade då som ett sätt att upplysa vänner och bekanta om läget och var också ett utmärkt sätt för Pernilla att bearbeta allt som hände. Att skriva blogginlägg var också ett sätt att fördriva tiden och göra någonting som kändes meningsfullt de dagar som hon orkade. Ibland skrev hon blogginlägg som nyopererad, med bara en fungerande arm.

Pernilla sadlade om och började studera till sjukskötare

När Pernilla hade överlevt det kaotiska sjukdomsåret började hon fundera på vad hon verkligen ville göra med sitt liv. Hon avbröt sina tradenomstudier och sökte in till en sjukskötarlinje. Intresset för hälsa hade vuxit sig starkt i och med insjuknandet. Pernilla blev antagen och hann studera ungefär ett år, men eftersom hennes grundsjukdom inte gav med sig trots flera år av behandling med cytostatika och kortison blev sjukskötarstudierna allt för tunga för henne. En svår depression bröt ut efter att hon hade avslutat sina studier till sjukskötare.

Pernilla ville ändå inte ge upp sin dröm om att vara engagerad i något som hade med hälsa att göra. Så efter att hon tagit sig ur den värsta depressionen utvecklade hon sin blogg och började blogga på Sevandays, som är en större bloggportal i Svenskfinland. Samtidigt studerade hon till licensierad kostrådgivare och började följa en antiinflammatorisk diet.

Började blogga för Sevendays

Under ett års tid hann hon skriva 250 inlägg om livet med en kronisk sjukdom. Ärlighet var temat för bloggen där Pernilla berättade öppet om sina tankar, känslor och erfarenheter av att kriga med instanser och kastas runt i sjukvårdskaruseller. Med bloggen ville hon ta fram hur svårt det är att vara sjukskriven i dagens samhälle. Det är allt annat än att lugnt kunna fokusera på att försöka må bättre medan stöden rullar in. Än i denna dag har Pernilla inte sjukskrivits längre än fyra månader i taget, trots att hennes lungor fortfarande blöder och hon ofta är sjuk på grund av att hennes starka mediciner gör henne väldigt infektionskänslig.

Expanderat till en sida med både blogg och inspirerande hälsoartiklar

Pernilla har nyligen flyttat sin blogg till en egen domän. Den finns nu för tiden på adressen www.lunganistormen.com , och är en sajt fylld med inspirerande artiklar om varierande hälsoämnen. Bland annat kan man läsa om psykisk ohläsa, psykologi, hälsa, lästips, hälsokost m.m. Mycket fokus ligger på livet med en kronisk sjukdom. Bloggen finns kvar vid sidan om hälsoartiklarna. Det som driver Pernilla är att kunna ge hopp och inspiration till människor som har det tungt i livet av en eller annan orsak. Hon hoppas att människor ska kunna finna stöd i hennes skriverier och känna sig mindre ensamma med sina problem. Det är viktigt att kunna tala öppet och ärligt om kroniska sjukdomar. Många håller det helt för sig själva och vågar inte ens berätta på sin arbetsplats eller för sina vänner om hur dåligt de mår, av rädsla för att inte duga. Pernilla tycker att man verkligen inte borde skämmas för att man har drabbats av en svår sjukdom.

Pernillas framtidsdrömmar och planer

I framtiden vill Pernilla jobba för att utveckla sin nya hälsosjajt och drömmen är också att kunna ge ut en bok om sin långa sjukdomshistoria. Hon vill fortsätta att inspirera och ge hopp till dem som har det tungt i livet, och visa att det är de små sakerna som skänker mest glädje. Samtidigt fyller skrivandet Pernillas vardag som sjukskriven med mening. Skrivandet och hälsa är det hon brinner för mest och hon har inga planer på att lägga ner det. Det kommer att bli många flera hälsoartiklar och blogginlägg i framtiden.

Följ Lungan i Stormen

Jag gillar Lungan i Stormen för jag tycker att Pernilla skriver så personligt om sitt liv och om hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Hon skriver artiklar som berör fysisk och psykisk hälsa och bryter det tabubelagda. Hon försöker inte försköna eller måla upp fasader, utan är ärlig och uppriktig och kan ta sig an svåra ämnen på ett bra och uppfriskande sätt. En fin källa till mycket inspiration! Följ Pernillas blogg Lungan i Stormen här!