fbpx

Maj månad har för min del gått i trädgårdens tecken. Det har varit både terrassbygge, bygge av odlingslådor, sådd och plantering. Jag tänkte dela med mig lite av vad jag fixat här hemma, ifall ni är intresserade av hur man kan göra när man har begränsat med yta.

Ni som redan följer mig på Instagram har säkert hunnit se en del bilder redan. Där kan ni fortsättningsvis följa processen och annat som händer i min vardag.

Trädgården utanför min radhuslägenhet, som jag flyttade in i i julas, hade äntligen tinat upp och man kunde se lite hur den sett ut. Där fanns inte så mycket från förut och uteplatsen var i minsta laget, tyckte jag. Betongplattorna låg dessutom som i en grop där vatten samlades och behövde fixas till. I april började jag redan se lite hur allt skulle börja se ut och kunde därför börja planera och fundera över vad jag ville ändra på och hur jag ville ha det.

Jag hade redan en prydnadsapel som funnits där i många år. Den blommar ju otroligt vackert, så även om jag hade föredragit ett äppelträd, så ville jag inte såga ner det vackra trädet. Dessutom ger det ett “tak” över trädgården och fungerar samtidigt som insynsskydd. Från roten har det skjutit upp rotskott. Det ger mer insynsskydd. Den såg väldigt oredig ut, så jag har försökt tunna ur och reda upp den litegrann. Trädet har redan fyllts av små mörkröda blad och några dagar senare har det kommit små gröna blad på rotskotten. Det ska bli intressant att se hur det hela ser ut sen när det börjar grönska ordentligt och blomma.

Terassen ligger mot sydväst, vilket innebär att jag får mycket sol och har ypperliga möjligheter att odla egen mat. Jag kollade med disponenten vilka möjligheter och begränsningar som fanns, och jag fick fria händer. Underbart!

Så här ser planen ut just nu, men den kommer säkert att utökas med fler idéer vartefter.

trädgårdsplanering

Terrassen

En viktig grej för mig var terrassen! Jag ville ha en stor och rymlig terass dit alla gäster som kommer över i sommar ryms bra. Jag funderade först på att plocka bort alla betongplattor, förbättra grunden, men göra den mycket större, och lägga nya plattor. Men eftersom de gamla plattorna var så nedsjunkna från förut så misstänkte jag att det bara skulle vara en tidsfråga innan den såg lika bucklig ut igen.

Andra alternativet var en terrass i trä. Eftersom jag gillar att snickra, tänkte jag att detta vore ett gyllene tillfälle att lära sig bygga lite större grejer. Jag gjorde en ritning och räknade ut hur mycket verk jag behövde. Sen var det bara att ringa ett telefonsamtal och redan samma dag fick jag alltihop hemkört av Granlidens Trä. Den är ganska stor, 5,8 meter bred och 4,2 meter djup minus hörnet med prydnadsapeln, så den landar väl på ca 20 m².

Materialet då? Ja, att välja giftfritt kan vara lite knepigt när det ska hålla länge och stå ute i regn och skur, och dessutom är det en kostnadsfråga. Allra bäst vore så klart lärkträ, men det kostar. Jag valde slutligen kopparinpregnerat virke (fritt från tungmetaller) åt själva terrassen och värmebehandlat virke åt odlingslådorna, eftersom jag inte vill få höga kopparvärden i min mat.

Dag 1

Så här såg det ut från början. Man ser inte riktigt hur plattorna lutar på bilden, men där har varit en stor pöl medan det töat. I rabatterna fanns rabarber och några få blommor.

radhusträdgård

Först plockade jag bort de flesta av betongplattorna från den gamla uteplatsen, men lämnade kvar några som skulle fungera som grund för den nya. Jag grävde bort det mesta av jorden/gräset och fyllde med grus under plattorna för att de skulle stå stadigt.

terrassbygge

Pappa som är byggmästare kom och hjälpte mig med reglarna, eftersom de behövde fästas i väggen och ligga exakt vågrätt. De var dessutom väldigt tunga att bära, kapa och sätta på plats, så man behövde vara två.

Dag 2

Glatt hoppade jag ur sängen och gnuggade handflatorna mot varandra i spänd förväntan över dagens uppgift att börja lägga bräder på terassen. Förskräckt såg jag ut genom fönstret och upptäckte att allt var täckt av 5 sm snö och mer snö kom ner… Förbaskat också! Men detta skulle inte få hindra mig! Jag drog på mig kläderna och gick ut i den kalla, våta blåsten och började med att sopa. Ganska snart fick jag dock konstatera att det fick bli en ledig dag idag. Mina fingrar blev snabbt som ispinnar, handskarna till trots, och jag tappade all arbetslust och iver.

Dag 3

Idag sken solen och jag kunde äntligen börja med att lägga bräderna. Jag gav pappa ledigt och jobbade själv från morgon till kväll med att kapa och skruva fast bräderna. Syster Lisette dök faktiskt upp en stund också och blev då satt att fästa skruvar i brädorna längs med reglarna. Och när mörkret började krypa på var terassen klar!

Dag 4 och 5

Jag bestämde mig för att ännu rama in terrassen med en bräda som fick gå längs med kanten runt omkring. Jag byggde också odlingslådor. Så på bara några dagar var terrassen alltså klar. Jag är riktigt nöjd med resultatet och faktiskt väldigt stolt över att jag klarade av att bygga den själv.

radhusterrass

odlingslådor

Växterna

Utgångspunkten i växtplaneringen var att jag ville att allt jag sådde och planterade skulle vara ätbart! Även blommorna. Dessa växter ville jag ha:

  • bärbuskar (hallon, björnbär, svarta vinbär, röda vinbär, krusbär och bocktörn (alltså gojibär))
  • rabarber (det fanns redan rabarber där som jag kunde flytta)
  • örter (basilika, oregano, gräslök, dill, timjan, salvia, rosmarin)
  • grönsaker (gullök, rödlök, morot, rödbeta, sallat, spenat, ärter, bönor, zucchini)
  • ätbara blommor (pensé, viol, pelargon, tagetes, ringblomma, indiankrasse, luktärt, gurkört)

I triangeln omkring prydnadsapeln planterade jag rabarbern som växt längs med husväggen. Jag köpte rosmarin, salvia och timjan på kruka som jag planterade. Jag hade i mars försått gräslök som jag också planterade ut och sådde dill direkt på friland. Jag sådde också ringblomma. Ringblomman har jag främst tänkt använda för att göra ringblomsolja och ringblomssalva av i höst.

Odlingslådorna fick först rotmatta i botten för att undvika att hallon- och bjröbärsbuskarnas rötter skulle komma upp i mina odlingar. Sen var det dags att fylla odlingslådorna med jord och så. Jag täckte med fiberduk för att min katt inte skulle gå och börja gräva i jorden…

Runt omkring alltihopa har jag en gång av betongsplattor och grus som ligger på en rotmatta. Då blir det enkelt att klippa gräs genom att låta gräsklipparen köra med ena hjulet på gruskanten. Och förhoppningsvis börjar det inte växa gräs ur grusgången, inte så mycket iallafall.

växtplanering

Odlingslåda 1

Här har jag experimenterat lite. Jag satte halva lådan med rödlök och halva med gullök och gav lökarna ca 10 cm mellanrum. Det är egentligen lite trångt, men jag hoppas det ska gå bra ändå. Sen strödde jag spenatfrön över hela. Jag tycker att löken inte borde ha problem att växa fast ytan täcks av spenatblad.

Framför odlingslådan har jag planterat en hallonbuske som kan växa upp längs med gallret. På föräldrarnas sommarstuga växte förut massor av hallon och det är så himla gott att gå och plocka egna hallon och mumsa.

Odlingslåda 2

Här har jag sått morötter, rödbeta och två olika sorters sallat. Framför denna odlingslåda har jag planterat en björnbärsbuske som kan växa på samma sätt som hallonbusken. Jag har ingen tidigare erfarenhet av björnbär, så vi får se hur det går.

Odlingslåda 3

Hit sådde jag ärter och bondbönor som kan växa upp längs med gallret. Framför dem kommer det gurkört.

Odlingslåda 4 och 5

Dessa lådor ligger ovanpå terrassen närmast prydnadsapeln. Jag har helt enkelt bara satt dit en hel påse odlingsjord och klippt hål för två zucchiniplantor i vardera.

Krukor

I krukor växer det just nu ärter, bönor, oregano och basilika som jag också försådde i mars. Jag ska också ha busktomat i kruka och kanske något till också.

Blomlådor

Vid fönstren har jag blomlådor dit jag planterat blå, lila och vita violer och penséer. De är både vackra att se på och passar i sallader och för att dekorera efterrätter och tårtor. Jag har även röda pelargoner i ampelkorgar på väggen som ska tjäna samma syfte.

radhusträdgård

Nästan klart

Så nu är det sått och det är bara att vänta på skörd. Jag har ännu kvar att plantera några bärbuskar och fixa lite längs med nordvästra och nordöstra väggen.

Jag vill också ha några jordgubbsplantor och smultron. Funderar på att sätta också dem i blomlådor och placera vid terrassräcket som skiljer min trädgård från grannens.

Jag har också fått två tomatplantor av min vän Anette och en busktomatplanta av min syster Lisette. De två första behöver jag antagligen bygga ett litet växthusskåp åt, men busktomaterna kan jag plantera i en stor kruka om får stå på terrassen.

Om ni vill se så får jag väl återkomma med uppdatering när det börjat grönska.