fbpx

Ni kanske redan läst del ett om hur jag byggt min terrass och odlingslådor? Här bjuder jag nu på del 2.

Eftersom jag bor i en gavellägenhet i radhuset betyder det att jag har inte bara två utan tre(!) sidor jag kan jobba med. Min ingång ligger mot nordväst och parkeringen mot nordost. Detta innebär att de inte får så mycket sol, något jag behövde ta i beaktande när jag planerade växterna. Jag började med sträckan norrut, från trappan till parkeringen.

Steg 1

Längs med båda dessa väggar växte rosenhallon. Låter både gott och vackert, men tyvärr ser de ganska risiga ut och ger inga bär. Dessutom sprider de sig som ogräs med sina långa rötter och kommer upp överallt. Så de ville jag gräva bort, men det var verkligen inte det lättaste. Men med en spade och några timmars studsande runt på nämna spade – rivande, dragande, lyftande och svettigt kämpande – fick jag dem slutligen ur marken. Herregud, vilka rötter alltså!

På nordvästra sidan fanns och en rand med gräsmatta längs den asfalterade gången. Jag valde att också ta bort gräset och göra om hela området mellan vägg och gång.

Växterna

Jag ville ha dessa områden snygga, men lättskötta. Eftersom där inte kommer så mycket sol, annat än tidig morgon och sen kväll, valde jag växter som inte kräver så mycket sol. Det fick bli rhododendron, azalea och kryptuija. Tacksamt är också att rhododendron och kryptuijan är vintergröna, så ser det bra ut året runt. Dessutom blommar de ju så himla vackert! (Förutom kryptuijan då…)

Min syster, som är landskapsplanerare och feng shui-konsult hjälpte mig med placeringen. Jag har först tänkt plantera dem på ett led, men hon rådde mig plantera dem i grupper istället. Och det gjorde verkligen stor skillnad! Rhododendron fick komma närmast hörnet, sen kommer grupper med kryptuijor och azaleorna ramar in från båda hållen, en närmast trappan i ena änden och andra längst bort närmast förrådet andra sidan husknuten.

Jag placerade ut växterna som jag ville ha dem, grävde gropar och satte sen på en tjock marktäckningsduk. (Hoppas verkligen den håller bort eventuella rosenhallon i framtiden…) Jag kände mig fram var groparna fanns och klippte kryss för att kunna sänka ner växterna genom duken och plantera dem. Sen vattnade jag ordentligt.

Täckbark och sten

Nu gjorde jag ett besök till Granlidens trä igen för att hämta täckbark, som ju är en för mig tacksam restprodukt där. Mycket billigare än att köpa i säckar också. Jag spred ut täckbarken på duken.

Sen tog jag, mamma och mommo två turer till skogsskiftet för att plocka stenar. Vet inte om det var jag, mamma eller mommo som var mest exalterade över stenjakten. Mommo sprang först och ropade “Här är en fin! Och här! Och där är en till!” Vi hade så roligt. (Kom ihåg att plocka sten på egen mark, alternativt med markägarens tillstånd.) Stenarna fick markera kanten mot gången. De tegelstenar som ramat in de gamla rabatterna med rosenhallon, de återanvände jag och radade längs med kanten mot parkeringen.

Steg 2

Sen var det dags att ta itu med att förlänga gången från huvudingången så att den skulle sträcka sig ända fram till terrassen. Jag ville ha lite liknande tema som jag nyss lagat norrut, men här kunde jag inte ha lika stora buskar. Jag ville helst ha bärbuskar, men svårt att hitta såna som inte behöver mycket sol. Jag valde därför rosa dvärgspirea och kryptuija. Sen körde jag samma procedur som tidigare, med täckduk, täckbark och sten.

Sen satte jag marktäckningsduk där gången skulle gå och täckte den med samma sorts grus som jag använt kring terrassen. Jag lät den kurva av in mot terrassen. Vid kurvan stod en död Ölandstok som jag grävde upp och planterade en aroniabuske istället som också kommer att ge lite insynsskydd. Aroniabären är riktiga superbär och ger god sylt. Dessutom blir den vacker blodröd mot hösten.Nästa dag valde jag att täcka också den asfalterade gången med grus, eftersom den var så pass bucklig och sprucken och inte alls vacker.

Längs med nordvästra sidan fanns redan en rad med Ölandstok och brudspirea planterade. Jag tror ett en buske dött och tagits bort, den som skulle ha stått mitt framför huvudingången. Där planterade jag en syrén, som ska både fungera som insynsskydd och även ge vackra doftande blommor som man kan både njuta av som de är, ta in och sätta i vas för härlig doft eller göra saft på.

Nu borde alltså den nordvästra och nordöstra sidan vara klara och väldigt lättskötta. Nu är det bara att vänta på att gräset ska bli grönt i gräsmattan och att alla buskarna ska börja blomma och växa till sig. De har redan tagit sig ganska bra, men har inga nyare bilder är detta just nu.

Uppdatering kring terrassen

Jag har också planterat uppstammad rödvinbärsbuske och en likadan krusbärsbuske vid sydvästra ingången mot terrassen och en svartvinbärsbuske vid örtagården. Det blev en del jordgubbsplantor i örtagården längs med kanten. Det har redan börjat grönska en hel del, men det får ni se i nästa inlägg (ifall ni inte följer mig på Instagram redan).

Har du något bra tips?

Jag har funderat lite på praktiskt bevattningssystem också. Har du några bra tips och idéer?

SparaSpara