Problem med mjäll? Eller är håret torrt, risigt eller olydigt? Det kan bero på uttorkande schampon. Mjällschampon kan vara effektiva mot mjäll, men man blir beroende av dem. Det beror på att de innehåller zinkpyrithion som är kraftigt mikrobdödande.
Hela vår kropp och hårbotten är täckt av bakterier och svamp. Såna som vi behöver! Men ibland blir det obalanser och det börjar växa lite för mycket jästsvamp i hårbotten – det är det vi kallar mjäll. Ca 15 % av befolkningen har mjäll, men ca 40 % tror sig ha mjäll! Det innebär att många använder sig av mjällschampon som innehåller zinkpyrithion.
Zinkpyrithion dödar
Zinkpyrithion tillsätts i mjällschampon för att ta ihjäl och utrota jästsvampen i hårbotten och på så vis göra en fri från problem med mjäll. Här kommer två problem. För det första behöver vi ha lite av jästsvampen i hårbotten. För det andra kommer zinkpyrithion ut i våra hav och den är jättegiftig för alla vattenlevande organismer i haven. Zinkpyrithion används till exempel också i båtbottenfärger för att hålla bort mikrobtillväxten under båtar, men ämnet är förbjudet för privat bruk idag eftersom det är så pass giftigt. Däremot helt lagligt i schampon…
Få bukt med mjäll
Det finns olika metoder för att få bukt med mjäll. Är det bara frågan om torr hårbotten så kan man välja bort schampon helt och hållet och börja med nopoo-metoder istället. Men alla kanske inte vill börja med såna extrema metoder direkt. Dessutom tar det en tid för håret och hårbotten att anpassa sig också.
Man kan också köpa naturkosmetiska schampon som innehåller eteriska oljor som motverkar och förebygger mjäll. Många av dem är väldigt effektiva, men de hjälper inte alla gånger.
Eller så kan man göra eget! Jag har experimenterat fram ett recept som är det effektivaste mjällschampot ever! Hittills har alla vänner som testat det lyckats få bukt med sin mjäll med hjälp av detta.
Så här bjuder jag er nu på mitt eget recept på ett enkelt och vårdande mjällschampo och balsam i ett som är skonsamt och vårdande. Detta schampo är väldigt drygt, så ca 1 tsk räcker till medellångt hår eftersom du fokuserar på att massera in det i hårbotten. Du behöver inte använda balsam när du tvättar håret med detta eftersom guarmjölet också ger en balsameffekt. Denna sats blir ca 250 ml.
Recept på mjällschampo
Utrustning
- en kastrull
- en sil
- en visp
- en lång trästicka eller glaspinne
- två bägare
- en sked
- måttsats
- 4 st flaskor á 60 ml
Örtinfusion
Koka först åkerfräken i 20 minuter för att dra ut kisel ur örten. Tillsätt sen de andra örterna och låt den stå och dra ca 15 minuter innan du börjar tillverka schampot.
- 1 liter vatten
- 2 st tepåsar torkad åkerfräken
- 2 msk torkad brännässla
- 2 msk torkad ringblomma
- 1 msk rosenblad
- 1 msk rosmarin
Ingredienser
- 5 ml olivåterfettning
- 4 ml guarmjöl
- ca 7 droppar eterisk bergamottolja
- ca 7 droppar eterisk tea treeolja
- 140 ml örtinfusion (eller destillerat vatten)
- 15 ml aloe vera
- 1 ml paraben (konserveringmedel)
- 40 ml mipa laureth sulfat (en mildare naturkosmetisk form, men kan bytas till cocoylglutamate eller sockertensid)
- 25 ml sockertensid
- 15 ml betain
Gör såhär
- Blanda olivåterfettning, guarmjöl och de eteriska oljorna i en skål. Rör om ordentligt med vispen.
- Tillsätt örtinfusion, aloe vera och konserveringsmedel lite i taget. Rör om ordentligt.
- Blanda tensiderna i en skild skål med en trästicka eller glaspinne.
- Tillsätt tensiderna genom att låta dem långsamt rinna ner under omröring med stickan. Rör långsamt och försiktigt, men ändå noggrant. Undvik ”vispande” så att det börjar skumma. Annars blir det så svårt att hälla på flaska sen.
- Häll försiktigt på flaska och sätt på en fin etikett.
Förklaring till ingredienserna
Alla ingredienser räknas till naturkosmetiska råvaror. De kan köpas från ekobutik eller nätbutiker såsom organic makers eller crearome.
Örtinfusionen
Åkerfräken innehåller mycket kisel som stärker håret och hårbotten. Nässlan passar alla hudtyper, är renande och läkande och gör håret blir glansigt, mjukt och stimulerar hårväxten. Nässelvatten i håret ger glans och förhindrar mjäll och håravfall. Ringblomma och rosenblad är bra mot torr hårbotten och flagig hud. Rosmarin stimulerar hårväxten.
Eteriska oljorna
Tea treeoljan reglerar fettproduktionen både när håret är fett och torrt och har i studier visat sig vara effektiv mot mjäll. Bergamottoljan är svamphämmande vid mjäll, seborré och andra svampsjukdomar i hårbotten.
Tensiderna
Mipa laureth sulfat fungerar rengörande genom att minska ytspänningen och därmed löser den feta hinnan och den löddrar dessutom bra. Natriumlaurylsulfat (SLS/SLES) i olika varianter är standardtensider i diskmedel och flytande tvål och är starkt uttorkande. MIPA-varianten är mildare och används ofta ihop med ännu mildare tensider. Oftast blandar man med 5-15% betain och/eller 10% sockertensid.
Övriga
Olivåterfettning är, precis som namnet säger, återfettande, så att schampot inte torkar ut för mycket. Guarmjölet har en förtjockande och emulgerande effekt och ger dessutom en balsameffekt i håret.
Jag använder här methylparaben som konserveringsmedel, vilket inte är samma som butylparaben som varit omskrivet i media på grund av sina hormonstörande egenskaper. Konserveringsmedel är alltid lite knepiga, men det behövs när produkten innehåller vatten. Om de blir möjliga kan de göra mycket större skada än den lilla tillsatsen av konserveringsmedel.
Gör man så pass lite schampo att man hinner använda upp det inom en månad, så borde man faktiskt kunna klara sig utan konserveringsmedel, eftersom här också finns med bakteriedödande eteriska oljor såsom tea treeolja. Men då rekommenderar jag att man för säkerhets skull förvarar schampot i kylskåp.
Det finns lite olika typer av konserveringsmedel för naturkosmetik och ett inlägg om dessa finns här.
Lycka till!
Hej Ila! =)
Frågor angående inköp av ingredienser. Då jag googlar Crearome kommer jag till Naturkosmos.se.
1. Där hittar jag rosenBLOMSblad. Är det rätt?
2. Rosmarin, ska det vara flytande?
3. Jag hittar ”sockertensid med betain”. Ska jag ta den?
4. Åkerfräken och ringblomma, hittar jag de lätt i naturen gratis?
5. Ska man fortsätta tvätta sig med schampot resten av livet även då hårbottnet blivit bra?
Väntar med iver på att äntligen få ett friskt hårbotten utan flagningar =D
Hej Martina!
1. Ja det stämmer.
2. Nej jag brukar använda kryddan i butiken.
3. Yes, that´s the one.
4. Åkerfräken hittar du nog vilt. Ringblomma brukar många ha i sin trädgård.
5. Inte nödvändigtvis. Testa om du kan övergå till balsammetoden som inte är lika uttorkande. Alla är lite olika så man måste prova sig fram till vad som fungerar.
Lycka till! 😀
Hej igen,
Jag har tre undringar.
1. jag har lärt mig att Åkerfräken behöver kokas 20 minuter för att kislet ska frigöras. I ditt recept gör du inte så och då nyttjas inte Åkerfräkens resurser, eller hur?
2. behöver inte guarmjölet värmas till 50 grader för att fungera fullt ut?
Sen undrar jag: hur mycket Åkerfräken innehåller en tepåse?
Jag är ivrig att testa det här schampot men behöver få svar på mina frågor först.
Med vänlig hälsning,
Gunilla N Suikki
Hej!
Jag kollade upp det där och det stämmer mycket riktigt som du säger. Jag uppdaterade receptet med kokning 20 minuter av åkerfräken.
En tepåse innehåller ungefär en matsked torkad ört.
Guarmjöl är lösligt i både kallt och varmt vatten. Förtjockningseffekten kan bli större med högre temperatur, men jag har inte hittat någon information som säger att den behöver hettas upp över 50 grader.
Med vänlig hälsning, Ila
Tack för ditt svar!
Hej,
Detta ska absolut testas. Tack för receptet!