fbpx

Årets julkalender skapade början på en ny näringsguide

I årets julkalender gömde sig ett mikronäringsämne bakom varje lucka. Det var framför allt vitaminer och mineraler som presenterades och man kunde läsa om bristsymptom, hur näringsämnet fungerar i kroppen, doseringar och försiktighetssituationer.

Nu när julen är förbi har kalendern omvandlats till en näringsguide, en slags “databas” där man kan slå upp och läsa om de olika näringsämnen som finns samlade. Och fler näringsämnen kommer att läggas till under våren!

Från tidigare har jag också skrivit om makronäring. Till makronäring räknas protein, fett och kolhydrater, alltså näring som ger energi till kroppen. I makronäringsguiden hittas min sockerskola i tre delar som analyserar kolhydrater och hur olika sådana påverkar kroppen. Där finns också fettguiden för att du ska kunna använda oljor och fetter på ett tryggt och hälsosamt sätt.

Jag hoppas du gillar min nya näringsguide och att du får nytta av den!

Om du misstänker att du eller någon du känner lider av näringsbrister rekommenderas i första hand kontakt till en diplomerad näringsterapeut eller funktionsmedicinare som kan hjälpa dig vidare, eftersom man först behöver göra en fullständig anamnes (hälsoanalys) och genomföra lämpliga tester för att fastställa näringsstatus. Denna anamnes ligger som grund för en eventuell behandling med kosttillskott. Speciellt om det gäller terapeutiska doser av ett näringsämne så behöver de även följas upp och de kan också behöva kombineras eller kompletteras av antagonistiska och/eller synergistiska näringsämnen.