fbpx

Inlägget innehåller adlnks till Jordklok.

Den nya svarta trenden med aktivt kol eller aktiverat kol har väl de flesta hört talas om. En del bleker tänderna med det, andra blandar det i smoothies eller tar kolpiller mot matförgiftning.

Aktivt kol i pulverform köper jag från Jordklok.

Inta aldrig aktivt kol mindre än två timmar före eller efter intag av mediciner eller kosttillskott!

Vad är aktivt kol egentligen?

Det aktiva kol som används inom hälsokretsar framställs ofta av kokosnötskal. På ytan av kolet fastnar ämnen och toxiner som finns i vätskor, och eftersom det har massor av små porer eller hål gör det att kolet får en otroligt stor yta i förhållande till sin storlek: 500-2000 m2/gram. 2 gram aktivt kol motsvarar ungefär arean av en fotbollsplan. Det kallas adsorbtion.  (Alltså inte absorption som innebär att något sugs upp som i en svamp.)

Aktivt kol är bra på att ta hand om kolbaserade föroreningar som är vanliga i bekämpningsmedel, växtgifter, plast, industriella gifter och miljögifter. Dessutom binder kol effektivt upp klor, virus, bakterier och deras metaboliska biprodukter och giftiga slaggämnen. Man uppskattar att daglig användning av aktivt kol kan reducera kroppens giftiga belastning med över 60 %.

Invärtes

Då du tar aktivt kol invärtes behöver du tänka på några viktiga saker först.

 1. Drick mycket vatten när du använder aktivt kol. Minst 2 liter per dag.
 2. Ta inte aktivt kol tillsammans med medicin eller kosttillskott. Låt minst 2 timmar passera mellan.
 3. Ta allra helst ditt aktiva kol innan du ska gå och lägga dig till natten, och då helst 3-4 timmar efter att du har ätit middag på kvällen. Börja morgonen med ett stort glas vatten.

Aktivt kol som läkemedel

Kol har använts sedan urminnes tider mot förgiftning, och aktivt kol har använts sedan 1900-talet. Idag finns aktivt kol på WHO:s lista över nödvändiga läkemedel som krävs för att driva ett grundläggande hälso- och sjukvårdssystem. På apoteket kan man köpa kolpiller att ta med sig på resan eller ha i hemapoteket. Kom ihpg att dricka mycket vatten vid intag av aktivt kol för att hjälpa kroppen skölja ut toxinerna.

Matförgiftning

Man bör agera snabbt, helst inom en timme, från att man fått i sig den dåliga maten. Vid förgiftning är det engångsdos som gäller. För vuxna rekommenderas 200 tabletter i en dos. För barn under 8 år rekommenderas 4 tabletter (1g) per kilo kroppsvikt enligt FASS.

Aktivt kol fungerar inte vid förgiftning orsakad av cyanid, frätande medel, järn, litium eller malation.

Diarré och gasbesvär

Mot diarré och gasbesvär rekommenderas för vuxna 2-10 tabletter 3-4 gånger dagligen, före eller efter måltid, nedsköljda med vatten samt för barn 1-5 tabletter. Om diarrén inte gått över efter tre dagars behandling, ska läkare kontaktas för att fastställa anledningen till besvären.

Aktivt kol färgar avföringen svart, men är mycket mild för tarmen och skadar inte tarmens slemhinna. Istället rengör det tarmarna och är bra för att binda till sig giftiga gaser.

Ta inte kol samtidigt med mediciner eller kosttillskott, eftersom kolet kan förhindra absorptionen av dem. Vanliga biverkningar kan vara kräkning, svart avföring, diarré och förstoppning. Det är dock tryggt att använda vid graviditet och amning. Men man bör vara försiktig så man inte andas in pulvret då det kan leda till lunginflammation. Ska ej användas vid förstoppning, tarmvred, akut magsmärta eller ulcerös kolit. Apotekspillren innehåller dessutom sackaros och laktos, så är man känslig mot de ämnena ska man undvika pillren.

Baksmälla

Om man druckit alkohol kan man ta 2-4 tabletter efteråt för att undvika baksmälla. Kom ihåg att dricka mycket vatten för att undvika förstoppning.

Bekämpningsmedel och gifter i maten

Aktivt kol adsorberar även kemikalier såsom aflatoxin och mycotoxin (mögelgifter) Bisfenol A (hormonstörande plasthårdgörare) och vanliga bekämpningsmedel. Har man ätit besprutad mat eller mat som upphettats och i processen blivit kontaminerad med plastkemikelier kan man ta 2-4 tabletter efter maten.

Sänker LDL-kolesterol

Det finns studier som påvisar att aktivt kol kan sänka LDL, alltså “dåliga kolesterolet” och höja HDL, “goda kolesterolet”, lika mycket som receptbelagda läkemedel.

Skyddar och stöder lever och njurar

Aktivt kol kan motverka cellskador i njurar och lever och stöder friska binjurar. Dessa är viktiga för kroppens avgiftning. Aktivt kol hjälper samtidigt kroppen att frigöra sig effektivt från toxiner och kemikalier som annars kunde göra skada.

Anti-aging

Att åldras är inget onaturligt, men på grund av den mängd kemikalier och toxiner vi utsätts för via maten, hem-, arbets- och utomhusmiljön, åldras kropparna snabbare än nödvändigt. Genom att detoxa med hjälp av aktivt kol regelbundet och genom att inta aktivt kol när vi ätit mat som har hög kemikalie- och toxinbelastning kan vi bromsa åldrandet. Se hur i nästa punkt.

Detox för energiboost

När man känner av hjärndimma, allergier, dåligt immunförsvar och mag- och tarmproblem kan det bero på förgiftning från miljön och kosten. Om din energi är låg på grund av att kroppen kämpar med patogener, gifter och slaggämnen, så kan aktivt kol hjälpa.

 • Ta 2 tabletter per dag på tom mage i några dagar och se om du märker någon skillnad.
 • Drick rikligt med vatten
 • Efter 2-3 timmar är det bra att fylla på med 300-400 mg magnesium och mera vatten för att undvika förstoppning.
 • Testa att kombinera aktivt kol med en fiberkälla, såsom psylliumfröskal, om problemet sitter i tarmen.

Dosering

1 tablett motsvarar oftast 500 mg aktivt kol, så en dosering på 2 tabletter blir därmed 1 g. Kolpiller finns både som tabetter och som kapslar och kan köpas på apotek, i nätbutiker och i hälsokostbutiker.

Det finns många som använder aktivt kol på daglig basis hela tiden, men det är inget jag skulle rekommendera i första hand. Då ska du veta vad du sysslar med så du inte utvecklar näringsbrister eller förstoppning. Använd hellre aktivt kol invärtes vid behov, som engångsdos eller som kur. Sker på eget ansvar! Rådfråga läkare vid behov.

Utvärtes

Utvärtes används aktivt kol för det mesta som ett skönhetsmedel, men det har även hälsoeffekter. Oftast använder man kolpulver som kan köpas på burk. Man kan även använda kapslar som man öppnar och tömmer pulvret ur, eller i nödfall kan man även försöka sig på att krossa tabletter, men det blir lätt stökigt. Som ett tips ska du vara försiktig när du hanterat pulvret, för är du oaktsam har snabbt fläckar överallt hemma.

Tandvård

Tandblekning/polering

Sätt lite aktivt kolpulver på tandborsten och borsta försiktigt i små runda rörelser i 2-5 minuter. Om du har en burk kan du bara doppa tandborsten i pulvret. Först känns det lite torrt i munnen, men saliven får snabbt bort den känslan.

Skölj munnen noggrant efteråt, annars ser det lite otrevligt ut. Jag brukar borsta snabbt med eller utan tandkräm för att få bort allt pulver.

Aktivt kol som tandblekningsmedel har länge varit omdebatterat och det finns ingen forskning ännu som tyder på att det faktiskt bleker tänder. Hypotetiskt sett kan den ta bort beläggningar som orsakats av kaffe, te, vin eller mat med sina adsorberande egenskaper.

Eftersom kolpulvret också har en slipande effekt då man borstar får man även ett mekaniskt slitage på beläggningarna. Med tanke på slitaget är det smart att inte använda denna metod så ofta. 2-3 dagar första gången och sen en gång i månaden. Tandhalsen är dessutom mer känslig för slitage än vad tandkronan är (i och med att den inte är skyddad av emalj) så borsta försiktigt och inte för ofta. Börjar det ila i tänderna så rekommenderas att man genast slutar med metoden.

Tandkräm

Det finns också tandkrämer som innehåller aktivt kol och som ska ha en blekande effekt. Och tandpulver, som är som en tandkräm fast i pulverform.

Oil pulling-knappar

Smält kokosoljan och blanda i kolpulvret. Om du vill, kan du också tillsätta eterisk olja av pepparmynta för en friskare upplevelse. Låt stelna i iskubsform och ta en kub nästa gång du ska köra oil pulling. Detta sliter inte på emaljen.

Här kan du läsa mer om oil pulling.

Dålig andedräkt

Bättre andedräkt kan både komma från tandrutiner som beskrivits ovan, eller genom att detoxa kroppen med aktivt kol. Läs mera om det under “Detox för energiboost” lite högre upp i detta inlägg.

Husdjur

Också hundens dåliga andedräkt kan avhjälpas genom att baka egna tuggben och lägga till aktivt kol i smeten. Se till att hunden dricker tillräckligt med vatten.

Hudvård

I hudvårdsprodukter doseras aktivt kolpulver enligt följande:

 • i ansiktsmasker 0,5-5%
 • i tvål 0,2-1%
 • i mascara 20%
 • i make-up produkter upp till 50%.

Ansiktsrengöring

Här finns en rengörande ansiktstvätt med aktivt kol. Kolet bidrar till att avlägsna föroreningar så som smuts och olja, vilket resulterar i en fräsch, ren hud som får ett friskt utseende.

Massera försiktigt in en liten mängd på vått ansikte med cirkelrörelser, fokusera på panna, näsa och haka. Skölj med kallt vatten.

Djuprengöring för huden

Blanda 1 tsk kolpulver med 1 msk kokosolja och massera in kroppen före duschen. Fungerar också som för ansiktet som cleanser eller sminkborttagning.

Det blir en lätt peelingeffekt, så används denna metod bara ibland.

Peel-off ansiktsmask mot pormaskar

 • 1 tsk aktivt kol
 • 1 msk gelatinpulver (vegan: 0,5 msk agar agar eller xantangummi)
 • 2 msk kokande vatten

1. Se till att gelatinet smälter ordentligt i det heta vattnet. Koka i vattenbad om nödvändigt.
2. Blanda ner kolpulvret.
3. Applicera på ren, varm hud så fort temperaturen tillåter.
4. Dra bort masken när den är torkat, men innan den blir helt skarp.
5. Tvätta bort rester och klappa in några droppar jojobaolja i huden.

Djuprengörande ansiktsmask

Blanda en djuprengörande och fuktgivande ansiktsmask: 0,5 tsk kolpulver, 1 tsk honung och 1 tsk naturell yoghurt. Applicera på ren hud och låt den verka i 10-20 minuter. Tvätta bort och återfukta med en ansiktsolja.

Acnemask

Djuprengörande mask vid acne gör man enkelt genom att blanda 0,5 g aktivt kolpulver med 2 tsk aloeveragel eller honung.

Öppna porerna genom att lägga en varm handduk på huden några minuter före du masken. Pensla på masken och låt verka ca 10 minuter innan du sköljer bort den och rengör huden.

Koltvål

Om du gillar att laga egna tvålar kan du göra en variant med aktivt kol. Den är väldigt skön och djuprengörande och dessutom väldigt vacker. Låt mängden aktivt kol utgöra 0,2-1% av den totala tvålmassan.

Du kan också köpa färdiga tvålar med aktivt kol om du inte vill göra egna.

Smink

Om du gillar att tillverka egen smink passar aktivt kol både i mascaror och som eyeliner. När du gör mascara tillsätter du ca 20% aktivt kolpulver. Eyeliner kan göras av aktivt kolpulver och några droppar jojobaolja.

Getingsting och bett

Blanda lite pulver med några droppar vatten så det blir en pasta. Placera på ett plåster och fäst mot getingstinget så lär kolet dra åt sig giftet. Ta kontakt med akutvården vid allergisk reaktion eller historia!

Hårvård

Detoxa håret och hårbotten

Blanda lite pulver med ditt schampo för att “detoxa” håret och göra det mjukare. Det kan ta bort beläggningar av hårvårdsprodukter och kemikalier och ge dig en friskare hårbotten.

Här hittar du kolschampo som detoxar ditt hår och tar bort beläggningar och tillhörande kolbalsam.

I hemmet

Dålig lukt

Illaluktande rum eller kylskåp kan avhjälpas med aktivt kol. Ställ fram en liten skål med kolpulver som neutraliserar lukten.

Mögel

Mögel i hemmet eller på arbetsplatsen an leda till allvarliga följde med hälsan. Depression, njur- och leverskador, nedsatt hjärnfunktion, hjärtsjukdomar, ögonirritation, huvudvärk, kräkningar, nedsatt immunsystem och allvarliga andnings- och luftvägsproblem är några symptom.

Gamla, fuktskadade hus, hus med källarvåning under marknivå och hus med dålig ventilation står i riskzonen. Speciellt utrymmen såsom badrum, tvättstugor och källare kan drabbas av mögel. Mögel måste avlägsnad snarast. Aktivt kol, matsoda/natriumbikarbonat, ättika, teatreeolja och borax är effektiva, men kom ihåg skyddsmask för luftvägarnas skull. Mögel är dock en knepig sort och oftast behöver man kalla in proffs för att sanera. Det händer att man måste flytta om man en gång börjat reagera på mögel i ett hus.

Tillsätt lite aktivt kol i ditt hemlagade badrumsrengöringsmedel så förebygger du mögelbildning och bakterietillväxt.

Snittblommor

Även om krukväxter i jord är att föredra, kan det ibland vara trevligt att piffa upp hemmet med snittblommor. Eller kanske är de en gåva? Förläng livet på snittblommorna genom att sätta lite aktivt kol i blomvattnet.

Rostiga verktyg

Förhindra att dina verktyg blir rostiga genom att förvara lite aktivt kol i din verktygslåda.

I trädgården

Man kan till och med blanda kol i växtjorden som gödsel och det fungerar samtidigt som ett säkert insektmedel och bekämpningsmedel mot ohyra och svampangrepp.

Aktivt kol vid vattenrening

Dricksvatten

Det aktiva kolets renande förmåga är välkänd och har använts för dricksvattenrening i tusentals år. Det tar bort bland annat läkemedelsrester, klorföreningar och otrevlig smak och lukt. Om du filtrerar ditt vatten i en Britakanna så har du bland annat kol i kannans filter.

Det aktiva kolets adsorberingsförmåga blir med tiden sämre då de aktiva ytorna binder till sig ämnen så snart måste kolet bytas ut eller reaktiveras.

Här kan du läsa om min vattenreningskanna i glas.

Avloppsrening

Eftersom läkemedelsrester blivit ett växande problem i avloppsvatten har man nu börjat med pilotprojekt för att rena det med aktivt kol. Avloppsvattnet måste först filtreras för att inte innehålla för höga halter organiskt material, eftersom adsorptionsförmågan förbrukas och minskar snabbare. 

Användning och framställning

Aktivt kol används för att få bort ämnen från en vätska eller gas. Därför passar det utmärkt vid exempelvis vattenrening, medicin och då man destillerar alkoholhaltiga drycker. Det kan framställas av flera material med hög kolhalt (förutom kokos) som till exempel stenkol, träkol eller torv.

Oftast klassificerar man kol efter användningsområde, kornstorlek och tillverkningsprocess. PAC (pulveriserat aktivt kol) har en medelvärdes kornstorlek på 20-50 μm och GAC (granulerat aktivt kol) med medelvärde av kornstorleken på 0.5-3 mm, är två klassificeringar som används inom vattenrening.

För att få aktivt kol behövs två steg. Först en kontrollerad förkolning kallad pyrolys, och sen aktiveras kolet termiskt (=upphettas ännu en gång till 800-1000 °C) eller kemiskt (=man tillsätter kemikalier före den andra upphettningen till 450-600 °C, så det blir egentligen en kobination av termisk och kemisk) och då får kolet sin adsorberande förmåga. Adsorbtion innebär alltså att ett ämne fastnar på kolets yta och aktivt kol har en mycket stor area per volym, tack vare massor av små porer.

Har du hunnit testa kollatte ännu?

Källor och mera läsning: