fbpx

Öka din prestation, få ett superminne, sov effektivare och på kortare tid, uppnå din idealvikt, få en strålande hud, återhämta dig snabbare… Låter det för bra för att vara sant? Det behöver det inte vara.

Flera av er har frågat om biohacking och vad det är för något. Ja, biohacking är ju minst sagt ett mångfacetterat område. Det korta svaret är kanske att det handlar om att hacka sin egen biologi för att optimera sin hälsa. Men hur man går till väga, mäter och vilka resultat man är ute efter varierar massivt.

Biohacking är ett systematiskt sätt att se på kroppen, tolka dess signaler och sedan anpassa livsstilen och miljön för att nå ett visst resultat eller förändring. Biohacking är konsten att optimera kroppen, hjärnan och prestationen – fysiskt och mentalt – genom systemtänkande, biologiska förändringar och teknologi.

Mitt förhållande till biohacking

Jag har hållit på med biohacking på lite olika sätt, men jag fick först höra om biohacking 2012. Personligen utgår jag från den egna hälsan genom dels personliga, dokumenterade erfarenheter och dels testresultat från blodprov, hårmineralanalys, urinprov, kroppstemperatur, blodtryck och uppföljning av min träning med pulsklocka, andningsfrekvens och så vidare. Nu håller jag ju inte på och tar alla dessa prov dagligen, veckovis eller ens varje månad. Men då jag känner behov av det gör jag tester.

Det jag är ute efter är framför allt att orka mera (speciellt efter utmattningen 2009 är detta ett viktigt mål för mig). Jag vill ha energi, en jämn hormonbalans, organfunktion och hålla mig frisk och glad. För att nå detta äter jag främst IFD-kost och intar kosttillskott, probiotika, örter och supermat så gott som varje dag. Men jag kör ingenting slaviskt. Jag äter hälsosamt och sen gör jag undantag om omständigheterna är sådana. Jag tror det är viktigare att vara snäll mot sig själv än att försöka leva perfekt.

Jag försöker hålla en god fysisk kondition genom träning och just nu fokuserar jag främst på löpträning, men också yoga för flexibilitet och styrka genom body weight fitness training. Det innebär alltså att man använder kroppens egen vikt som motstånd vid träningen och inte behöver utrustning för att träna styrkan. Samtliga kan man jobba med HIIT.

Jag försöker också satsa på vila och återhämtning genom meditation, örtbad, odling och så vidare. Sömn har aldrig varit något problem för mig, så därför har den inte riktigt varit i fokus för mig. Däremot har jag jobbat mycket med stresshantering och med min kognition för att förbättra mitt fokus, minne och min inlärning.

Förutom detta funderar jag också mycket på mina kosmetiska produkter och hemmets kemikalier. Så jag ser på mitt “morotsliv” mera som life hacking! Inte bara biohacking. Även om de går ganska mycket hand i hand. Och en inblick i hur jag försöker leva har ni redan. Så nu ska vi istället ta ett steg tillbaka och bekanta oss med biohacking som koncept!

Vad är biohacking?

Biohacking kan beskriva både ett fenomen och en rörelse. Man började prata om biohacking i början av 2000-talet i USA. Att “hacka” eller en “hackare” ju från tidigare ett känt begrepp kopplat till någon som är datakunnig och kan bryta sig in i datorer och system.

Biohacking går ut på att se kroppens system ur en hackerperspektiv. På olika sätt försöker man förstå sig på systemet för att sen manipulera det till att fungera bättre eller på ett annat sätt än tidigare.

Inom biohackingrörelsen finns det ett antal mindre rörelser som fokuserar viss typ av hacking. Quantified self för logg över kroppens och omgivningens valda värden medan body hacking optimerar hälsan genom träning och kost. Brain hacking fokuserar att förbättra kognitionen, och grinders opererar in teknik i kroppen.

 

 

Quantified self

Inom denna rörelse mäter man olika värden i omgivningen eller kroppen och för logg före, under och efter man utsätter den för olika typer av stimuli. På så sätt tar man själv reda på hur hur ens kropp och fysik fungerar och man experimenterar på sig själv för att göra förbättringar i sin levnadsmiljö och/eller hälsa.

Man kan mäta många värden ganska enkelt själv. Några exempel på sådant man kan mäta inom biokemi och hälsa:

 • puls
 • kroppstemperatur
 • blodtryck
 • blodsocker
 • ketoner
 • näringsvärden (i blod, hår, urin)
 • sömnkvalitet och mängd
 • vikt
 • kroppens sammansättning (muskel/vätska/fettprocent)
 • kaloriintag
 • kroppshållning

Man kan också följa med mätningar i sin levnadsmiljö när man biohackar:

 • rumstemperatur
 • luftfuktighet
 • strålning

Body hacking

Med body hacking refererar man ofta till experimenterande med träning, kost och tillskott för att optimera hälsa, fysik och hormonell balans. Vi mäter det ofta i olika typer av prestationsresultat:

 • tid/snabbhet
 • sträcka
 • vikter
 • antal repetitioner
 • uthållighet
 • rörelsemönster
 • återhämtningsförmåga

Det innebär egentligen att alla vi som har träning och hälsosam kost som livsstil på ett sätt är body hackers, fast många kanske inte ens hört begreppet tidigare eller tänkt i dessa banor.

Brain hacking

Brain hacking är en rörelse där man vill förbättra sin kognitiva förmåga genom neurofeedback, alltså genom att använda tekniska hjälpmedel, samt substanser så kallade nootropika/nootropics eller “smart drugs”.

Den kanske mest populära tekniken är transcranial-Direct Current Stimulation (tDCS) som man kan bygga själv samt är ett hett forskningsområde även för professionella forskare. Andra tekniska verktyg kan vara tACS (växelström), TMS (magnetism) och EEG (sensorer som läser hjärnvågor).

Nootropika kan vara receptbelagda läkemedelssubstanser som modafinil eller örter såsom Lion’s mane, som boostar kognitiva funktioner. Vissa ger effekt redan från början, men många märker man knappt av förrän när man slutat ta dem och upptäcker skillnaden. De allra flesta ger dock bäst effekt om man endast tar dem vid behov och inte hela tiden. Det finns också olagliga nootropika i form av droger.

Om man vill förbättra koncentration, minne och inlärning med tillskott, rekommenderas att man först skalar bort kost som kan ha negativ effekt på kognition (socker, gluten, olika tillsatsämnen). Som nästa steg kan man optimera kosten för hjärnan (bra fett och näring) och först därefter försiktigt testa på milda adaptogena och nootropiska örter. Undvik läkemedel och starkare preparat, eftersom de också kan ge oönskade psykiska och fysiska biverkningar.

Grinders

Så kallade grinders opererar in teknik in i sin egen kropp. Ofta är det i form av chip som inplanteras innanför huden och fungerar istället för magnetiska kort för till exempel lokaltrafik och medlemskap. En del opererar själv in tekniken i sig själv och till och med utvecklar tekniken som opereras in. Grinders har nära relation med body modification som handlar om att modifiera kroppen av estetiska skäl, medan grinder modifierar kroppen av funktionella skäl.

DIY bio

Det står för Do-it-Yourself biology och är en gren som där fokus ligger på DNA, mikroorganismer och dylikt. De experimenterar med bakterier, DNA och protein antingen hemma eller i community-labbar.

Biohacking i praktiken

Biohacking kan användas med olika mål i sikte. En del kanske bara vill få märkbara förändringar för en högre livskvalitet, medan andra vill ha en extrem förändring inom ett eller flera områden. Man kanske vill ha högre fettförbränning, ökad muskeltillväxt, bättre sömn eller bättre minne. Det kan också handla om att aktivera olika typer av gener eller bromsa åldrande.

Även personer med fysiska, neurologiska eller psykiska tillstånd kan förbättra sina funktioner och öka livskvaliteten med biohacking genom justering av kost, kosttillskott, träning, hjärngymastik och så vidare.

Idag kan vi läsa bloggar om hur man optimerar hälsan eller kroppen med till exempel ketogen kost. Om ni inte redan är bekanta med Martina Johanssons blogg om ketogen kost, träning och biohacking kan jag varmt rekommendera den. Martina är också en av talarna på Biohacker Summit 2018!

Rabatt till Biohacker Summit 2018

Nästa vecka, fredagen den 18.5.2018, går årets evenemang av stapeln i Epicenter i Stockholm. På Biohacker Summit 2018 finns ett stort antal experter representerade inom olika områden som tangerar biohacking på ett eller annat sätt.

Nu får du 10% rabatt på din biljett om du använder MOROTSLIV (med stora bokstäver) som rabattkod.

 

Köp din biljett här!