fbpx

Vet ni vilken dag det är idag? Jo, det är internationella mensdagen. Orsaken att den infaller just på detta datum, är för att en vanlig menscykel oftast är 28 dagar med 5 dagar mens – 28.5.

Internationella mensdagen, eller Menstrual Hygiene Day, instiftades av WASH Unicef för att belysa att det finns stora hälso- och jämställdshetsproblem relaterade till menstruation globalt.

Blodig orättvisa

Just nu blöder 334 miljoner människor. Mens. Naturligaste saken i världen, kunde man tycka. Ingen av oss skulle existera utan den. Men fortfarande finns många fördomar mot mens.

Närmare 9 av 10 menstruerande medmänniskor har idag inte tillgång till ordentliga mensskydd. Många måste ta till vad de hittar som kan suga upp blodet: gamla, smutsiga tygtrasor, löv, tidningspapper… Och en stor del missar skolan eller arbetet för att de inte har fungerande mensskydd. Bristen på hygien och sanitetsmöjligheter gör också att de lättare kan få infektioner.

Ett mensskydd som skulle hjälpa är då menskoppen! Den är trygg, effektiv, kan tvättas och återanvändas och håller i åratal. Dessutom slipper man en massa kemikalier som används till engångsbindor och tamponger.

SVT kan man idag läsa om hur menskoppen ger nya möjligheter i Tanzania. Jag blir så glad! Sån verksamhet vill jag också stöda!

Du kan läsa om menskoppen och om andra hållbara mensskydd genom att klicka på bilden nedan.