fbpx

Har du varit med om att hamna bredvid någon som doftar starkt av parfym? Upplever du obehag, hosta, huvudvärk? Får du panik för att dina lungor vägrar dra in doften (stanken)? Eller rör det inte dig det minsta?

Jag upplever ett starkt obehag för parfymer och kemikalier och ofta får dessutom andnöd och huvudvärk av dem. Det är fullkomligt omöjligt att försöka springa på ett löpband bredvid någon som sprayat en halv deodorantflaska över sig (min subjektiva slutledning). Och jag kommer ihåg när de på gymmet i Thailand tände rökelse eller bestämde sig för att tvätta speglar och fönster i med parfymerade tvättmedel medan jag höll på och tränade. Eller om man hamnar bredvid fel person i biosalongen. Jag går undan om jag kan och jag säger oftast ifrån, men ibland är det svårt att säga till.

Parfymfria dagen

Imorgon 31.5 (och årligen den sista torsdagen i maj) firas parfymfria dagen för att uppmärksamma och öka kunskapen om kemisk intolerans och MCS som innebär att man blir sjuk av kemikalier som till exempel finns i parfym. Då uppmanas alla att avstå från att använda parfymerade produkter. (Samma dag firas också internationella dagen mot tobak, vilket ju också passar detta tema utmärkt.)

Det gäller alltså inte bara parfym som sprayar på sig för att dofta gott. Parfym finns i deodoranter, tvål, tvätt- och sköljmedel, hårstylingsprodukter, after shave och så vidare.

Vad är MCS?

Förkortningen står för Multiple Chemical Sensitivity och drygt tre procent av Sveriges befolkning lider av allvarliga besvär. MCS betraktas som ett dolt handikapp då effekterna blir så omfattande att man ofta begränsas i hur man kan röra sig i vardagen. Ofta har man varit utsatt för kemikalier eller mögel under en lång tid och då man en gång har börjat reagera på kemikalier börjar man snart reagera på mycket låga doser.

Liknande diagnoser

MCS är så mycket mer än doftöverkänslighet som ungefär en tredjedel av befolkningen upplever. SHR står för Sensorisk Hyperreaktivitet som är en deldiagnos av MCS och som ungefär sex procent av befolkningen lider av. Det finns också SBS, Sick Building Syndrom, som ofta kan uppstå om man skadas av ett mögelhus för att senare utveckla känslighet även mot andra kemiska ämnen.

  • 33 % av den vuxna svenska befolkningen anger någon form av doftöverkänslighet
  • 19 % av den vuxna svenska befolkningen anger social och emotionell påverkan av dofter/kemikalier i omgivningen
  • 6,3 % av den vuxna svenska befolkningen uppfyller kriterier för diagnosen SHR
  • Kvinnligt kön är överrepresenterat vid SHR
  • Någon påtaglig skillnad i förekomst av SHR mellan olika åldersgrupper finns inte bland vuxna
  • 1 % av tonåringar uppfyller kriterier för diagnosen SHR

Det som alla dessutom har gemensamt är att det inte finns någon behandling eller medicinering. Enda man kan göra är att försöka undvika kemikalierna. Och just därför blir det så viktigt att alla andra visar hänsyn och också undviker parfymer.

Kemikalierna

Förutom parfymer och produkter som innehåller parfymer kan man reagera på:

  • blomdofter
  • matos
  • mögel
  • tobaksrök
  • luftföroreningar
  • avgaser
  • tvättmedel
  • målarfärg
  • lösningsmedel
  • insektspray
  • andra kemikalier

Det är alltså inte doften man reagerar på, utan kemikalierna. Det kan visa sig som hosta, trötthet, feber, yrsel och illamående. Så ibland kanske man bara tror man har fått en envis flunsa.

De kemiska sinnena

Om man utsätts för en doft kan man, förutom lukten, också uppleva en känsla av obehag eller smärta. Den känns framför allt i näsan, men även i luftvägarna.

Två av människans kemiska sinnen är det kemestetiska sinnet och luktsinnet. När man utsätts för kemikalierna är det inte huvudsakligen luktsinnet som ger upphov till symtomen, utan den påverkan som ämnet har på det kemestetiska sinnets receptorer.

Dessa två – tillsammans med smaksinnet – utgör de evolutionärt sett äldsta sinnena och har därför en primitiv roll. De är livsbevarande på både ett medvetet som omedvetet plan. Luktsinnet ska styra oss till kemiska ämnen med positiva egenskaper såsom näringsrik kost, och få oss ta avstånd från ämnen med negativa och hälsofarliga egenskaper. Denna kunskap är inte medfödd utan måste läras genom erfarenhet.

Visa omtanke

Kanske du själv inte reagerar på kemikalier, men om du har en kollega, familjemedlem eller vän som upplever besvär, ber jag dig visa omtanke och använda parfymfria produkter. Det finns massor av alternativa produkter på marknaden idag.

Tänk på att schampo, balsam, kroppslotion med mera också ofta parfymeras – helt i onödan. Lyckligtvis lanseras det hela tiden nya parfymfria, ekologiska och naturkosmetiska alternativ.

Doft som doft, eller?

Hur är det då med eteriska oljor? Ja, många klarar faktiskt av eteriska oljor, eftersom de nödvändigtvis inte innehåller de kemikalier man reagerar på. Men inte alla klarar av doften från eteriska oljor heller. Därför kan det vara bra att undvika dem också.

Här kan du läsa mer om doftalternativ till parfymer.

Ska du umgås med någon som du vet är känslig kan du ju alltid fråga först. Frågan brukar vara uppskattad.

Skapa förändring

Vård- och hälsocentraler, skolor, arbetsplatser och kollektivtrafik utgör platser som är omöjliga att välja bort för den som är överkänslig mot parfym. Men även gemensamma tvättstugor och gym kan bli besvärliga att vistas i. Vad kan du göra då?

På arbetsplatsen, skolor och förskolor

Uppmana personalen att undvika parfymerade produkter och ha parfymfri tvål på toaletterna. Städa giftfritt med oparfymerade tvättmedel!

I allmänna tvättstugan

Uppmana fastighetsägaren att installera automatisk dosering av parfymfritt, miljömärkt tvättmedel i den allmänna tvättstugan. Många överdoserar dessutom, så på det viset gör man ännu en miljögärning. Även parfymfria sköljmedel kan man göra samma grej med. Även om det bästa vore att undvika sköljmedel helt och hållet, just med tanke på de kemikalier som lämnar kvar i kläderna efter tvätten…

På gymmet

Uppmana ditt gym att uppmärksamma detta. På gymmets hemsida och i omklädningsrummet och informationsbreven kan de uppmana sina gymbesökare att undvika parfymerade deodoranter och parfymer.

Frisören

Den vanliga frisörsalongen är ofta ett rent av fruktansvärt ställe att besöka. Men tack vare att vi har så många ekofrisörer idag, blir det antagligen det bästa alterativet. Förutsatt att man inte har en ambulerande frissa som inte använder parfymerade produkter och som kommer hem till dig och klipper.

Vården

Om man ska besöka vårdcentral eller hälsovårdscentral och hamnar sitta i ett väntrum med andra som bär parfym, eller till och med vårdas av vårdare med parfym är olidligt. Asta- och allergiförbundet har ett kit framtaget för just vården med uppmaningar till att undvika parfymer och parfymerade produkter.

På tåget eller bussen

Som resenär undviker du så klart att använda parfymer. Du kan också upplysa personalen och ledningen. Astma- och allergiförbúndet kan gratis skicka ut upp till 20 upplysande klistermärken.

I november ordnas årligen Parfymfria veckan med av Astma- och Allergiförbundet.

Källor och vidare läsning