Inlägget innehåller adlinks till Bodystore.
Medveten överdosering av D-vitamin åt barn kan leda till brottsanmälan, skriver Vasa sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande. Så berättar Vasabladet.
D-vitamin svartmålas och föräldrar blir skrämda och hotade att bli brottsanmälda… Då känner jag att hela debatten håller på att bli snedvriden, så nu ryter jag till.
Det är väl klart att man inte ska överdosera, men brottsanmälan? Det är inte så länge sen en liknande debatt gick, då gällande kolloidalt silver och huruvida man skulle brottsanmäla mammor som gav sina barn KS istället för antibiotika. Vad är det för fel med folk? Måste allt vara allt eller inget? Svart eller vitt? Ondskefullt eller helgonaktigt? Har vi inget sunt förnuft längre?
Dessutom! Ingenstans står det huruvida barnen i fråga utvecklat symptom, bara att den köpta produkten haft ”för hög” dosering. Dock inte om doseringen rört sig inom RDI, ODI eller TDI. Vad hände med att ge ”information och upplysning” till föräldrar? Måste man gå till hot? Som om de skulle ha medvetet överdoserat för att skada sitt barn? Det tror jag väl knappast!
Personligen överdoserar jag faktiskt D-vitamin (och några andra ämnen) rejält om jag känner en flunsa vara på antågande. Hittills har det motat Olle i grind nästan varje gång. Men jag överdoserar vid behov – inte hela tiden.
Kroppen behöver näring för att fungera
Är det farligt att ta kosttillskott? Nej, men tydligen är det så de vill att vi ska tro iallafall. Kosttillskott är tvärtom mitt främsta arbetsverktyg som näringsterapeut när hälsan inte är som den borde.
Suck, för dessa idiotiska rädslor riktade mot näring och tillskott. När man dessutom kombinerar rädslorna med alla de näringsbrister folk går runt med. Man kanske har mera subtila symptom som att man mår dåligt, har ingen energi, är alltid trött eller stressad, kan inte tänka klart. Men när bristerna blir mera omfattande och pågår under längre tid kan det ställa till med bekymmer så att man blir riktigt sjuk med kraftiga symptom och kanske blir ordinerad medicinering och/eller sjukskrivning!
Faktum är att få (om ens någon) av oss äter en sån perfekt kost och sköter vår hälsa på ett sånt oklanderligt sätt att vi inte skulle ha några näringsbrister överhuvudtaget. Men lite brist kan vi klara oss med. Kroppen har en fantastisk förmåga att fördela, kompensera och söka balans för att fungera. Det kallas vackert för homeostas.
Dosering och överdosering
Jag vill nu vara tydlig med att man visst KAN överdosera ett näringsämne på ett sånt sätt att man får en obalans i sin näringsprofil! Att ett näringsämne har en så kallad ”toxisk dos” betyder däremot inte att den dosen är dödlig, utan att den medför så stora obalanser i näringsprofilen att man börjar utveckla olika symptom. I princip alla näringsämnen kan överdoseras, men det är inte så lätt att överdosera så symptom uppstår.
Varje vitamin och mineral har nämligen synergister som förstärker och hjälper biotillgängligheten, och antagonister som motverkar eller tränger undan varandra.
När man tar tillskott pratar man i termer om RDI (rekommenderat dagligt intag för att undvika brist), ODI (optimalt för att allt ska fungera smidigt och man hålls frisk) och TDI (terapeutiskt dagligt intag som motverkar ett bristtillstånd och återställer balansen).
Har man brist på ett näringsämne kan man ta terapeutiska doser som är mångdubbelt högre är RDI och ODI. Man tar ofta TDI 1-3 månader och sen utvärderas läget. Och speciellt om man behöver ta TDI under en längre tid än 3 månader behöver synergister och antagonister tas med i beräkningen och behandlingen.
Med andra ord: RDI och ODI kan tas dagligen utan att man behöver vara rädd för obalanser. TDI tas under kontroll och uppföljning av näringsterapeut.
Här kan du klicka hem D-vitamin av hög kvalitet.

D-vitamin från solen
D-vitamin och dosering
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om D-vitamin och det kan du läsa här.
20-30 minuter dagligen i solljus i typ simdräkt/bikini i UVB-strålning (då solen ligger högre är 45 grader = din skugga är kortare än dig) ger en optimal produktion av D-vitamin. Åtminstone jag kommer inte upp i 20 minuter om dagen. Och vintertid är det ju totalt hopplöst. Så jag behöver åtminstone mina D-vitamintillskott.
Och sen är vi också olika genetiskt i hur vi tar upp olika näringsämnen. Tidigare har man trott att 90 % av vårt D-vitamin kommer från produktionen i huden när den utsätts för solljus och att resten tas upp ur maten vi äter, men enligt ny forskning spelar solen inte så stor roll. Åtminstone inte i de länder som ligger långt från ekvatorn, där den bara bidrar till maximalt 25 % av upptaget.
Alla som bor på skandinaviska breddgrader vintertid riskerar alltså D-vitaminunderskott. Särskilt utsatta är de som sällan vistas i solen, boende i områden med höga byggnader eller mycket luftföroreningar, äldre, personer med mörk hud, personer som skyler stor del av kroppen med kläder eller som ofta använder solskyddskräm, veganer och andra som inte äter fisk eller feta mjölkprodukter, personer med nedsatt fettupptag (inklusive behandling med läkemedlet Orlistat) samt överviktiga (eftersom det fettlösliga D-vitaminet sannolikt binds i kroppsfettet och därför inte kommer ut i blodet).
Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin:
Grupp/ålder | Rekommenderat dagligt intag/D3 |
Spädbarn och barn under 2 år | 10 mikrogram (400 IE) |
Barn och vuxna under 75 år | 10 mikrogram (400 IE) |
Vuxna med lite eller ingen solexponering | 20 mikrogram (800 IE) |
Vuxna över 75 år | 20 mikrogram (800 IE) |
D-vitamin anges ofta i internationella enheter (IE).
1 IE = 0,025 mikrogram vitamin D
1 mikrogram vitamin D = 40 IE
Det går inte att få i sig för mycket D-vitamin via solen och det är svårt att få i sig för mycket från kosten. Men överdoserade mängder D-vitamin genom tillskott kan efter en tid ge problem med kalcium i kroppen. Det kan leda till för hög kalciumnivå i blodet (hyperkalcemi), hjärtarrytmier, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.
Slutsats
Så till föräldrar: D-vitamin är ett tryggt och nödvändigt kosttillskott, men överdosera inte.
Till alla andra: Sluta hota med brottanmälan och måla fan på väggen så fort ni får chansen att kasta smuts på något som i grund och botten är livsnödvändigt och behövs för att vi ska hålla friska. Vi har de facto ett betydligt större problem med D-vitaminbrister än med överdosering.
Här kan du klicka hem D-vitamin av hög kvalitet.
Läs mera här:
D-vitamin – allt du behöver veta (och lite till)
D-vit lika bra som influensavaccin enligt ny analys
Barn fick mer muskelmassa av D-vitamintillskott
Hur mycket D-vit behöver ungdomar?
D-vitaminbrist hos varannan äldre enligt långtidsstudie
Recommendation for vitamin D intake was miscalculated, is far too low, experts say
Tack för en bra information underbart. Detta ska jag visa min väninna. Tror vi alla har underskott. I kroppen så läkemedelsbolaget får sälja mer.
Det här är inte invecklat, det är bara lagen. Det finns gränsvärden för hur mycket man ska ge och dokumenterat vilka skador som kan uppkomma om man överdoserar. Om man medvetet överdoserar och orsakar barnet skada så är det misshandel. Då ska man också bli anmäld.
Ja, om man medvetet orsakar ett barn skada kan jag hålla med.
Men såsom media framställer saken har doseringen skett för att de ville sitt barns bästa. Och då anser jag att upplysning och information är mera på sin plats – inte anmälan.
Sen är det ganska komplicerat att avgöra vad som egentligen är ”bra gränsvärden”. Metoden är långt ifrån optimal. Idag är gränsvärden för näringsnivåer framtagna från medelvärdet bland ett urval av befolkningen. Så om medeltalet av befolkningen har brist, kommer ett bristvärde att sättas som normalvärde.
Man kan gärna fundera på och diskutera hur man kunde göra detta bättre, så att normalvärdet man går efter skulle vara det optimala värdet!
Vitaminer behövs,speciellt för oss som inte har råd att äta eko-mat.Är det meningen att det bara är dom med fet plånbok som kan köpa den bästa maten.Enligt MaritPaulson ska alla mataffärer vara eko-affärer,för alla.Rik som fattig.Våra jordar är utarmade,och det gör att vi måste äta 4morötter,vanliga,medans man bara behöver äta 1 morot,ekologisk,för att få i oss samma näringsvärde.Det är hemskt,och därför behövs näringstillskott,så länge som vår mat inte är fullvärdig.Om maten vore fullvärdig kanske inte näringstillskott skulle behövas på samma sätt som nu!
Intressant om olika ,nyancerad påverkan vid D-vitamin , etc.