fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bagaren och kocken, KitchenTime SE, KtichenTime FI samt Bodystore.

Våfflor är definitivt ett av mina “guilty pleasures”. Jag älskar frasiga, nygräddade, gyllengula, glutenfria våfflor under en hög färska bär och lite havreglass eller naturell kvarg. Om jag vill ha dem mera matiga och få mera protein tillsätter jag också ett ägg eller två, men oftast gör jag dem äggfria.

Våfflor brukar vi laga till frukost på helgen när vi vill lyxa till det lite. Då brukar jag förbereda smeten kvällen innan och låter den stå och svälla i kylskåpet under natten. Då är det jätteskönt att bara få värma upp våffeljärnet på morgonen och börja grädda.

Våffeljärn

Om man har ett våffeljärn i gjutjärn får man så klart de allra godaste och nyttigaste våfflorna!

Det är dock svårt att hitta nya våffeljärn i gjutjärn. Jag har ett gammalt våffeljärn som jag fått av mamma på sommarstället i Finland. Sen har jag köpt ett dubbelt våffeljärn som vi har i Sverige.

Här kan du köpa våffeljärn från Kitchentime SE om du bor i Sverige.

Här kan du köpa våffeljärn från Kitchentime FI om du bor i Finland.

Uppdatering 25.3.2020: Nu har jag beställt ett teflonfritt, dubbelt våffeljärn i keramik från Bagaren och kocken. Ska bli spännande att se hur det fungerar.

Uppdatering 4.4.2020: Nu har jag testat det och det fungerar otroligt bra. Jag kan varmt rekommendera detta. Gjutjärn ger alltid bäst smak så klart, men med detta i keramik så slipper du teflon och få en fantastisk non-stick. Man kan minska mängden smör i receptet och det behövs inget smör i våffeljärnet heller. Toppen!

Idag kom en av mina bästa vänner och hennes son över på förmiddagsfika och jag tog tillfället i akt och valde att bjuda dem på våfflor. Våfflorna blev återigen mycket uppskattade av alla, så nu får också du ta del av mitt favoritrecept på frasiga våfflor.

Utsökta, hälsosamma våfflor

Dessa våfflor är glutenfria, mjölkfria, sockerfria, ja till och med äggfria. Så vad finns det i dom då, kan man kanske fråga sig?

Våffelingredienser

Servera våfflorna med

 • bär (blåbär, jordgubbar, hallon, granatäpplekärnor är mina favoriter)
 • havrevaniljsås
 • havreglass
 • naturell kvarg (min favorit eftersom den inte är så söt, men då är den ju inte mjölkfri längre)

Gör våfflorna såhär:

 1. Smält kokosoljan eller smöret/ghee och låt svalna.
 2. Blanda de torra ingredienserna.
 3. Vispa samman med den kalla havremjölken.
 4. Ställ i kylskåpet minst en kvart. Jag brukar ibland låta den stå hela natten i kylskåpet och laga våfflor till frukost nästa morgon.
 5. Smeten blir tjockare medan den får stå, så häll i mera havremjölk eller kolsyrat vatten (så blir de ännu frasigare) tills du får en bra “våffelsmetkonsistens” innan du börjar grädda.
 6. Värm järnet och stek våfflorna. I mitt våffeljärn blir de klara på 2-3 minuter per våffla.
 7. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler så håller de sig frasiga.
 8. Avnjut med frysta eller färska bär, vaniljsås eller glass.

Lycka till och smaklig måltid!