Våfflor är definitivt ett av mina ”guilty pleasures”. Jag älskar frasiga, nygräddade, gyllengula, glutenfria våfflor under en hög färska bär och lite havreglass eller naturell kvarg. Om jag vill ha dem mera matiga och få mera protein tillsätter jag också ett ägg eller två, men oftast gör jag dem äggfria.

Våfflor brukar vi laga till frukost på helgen när vi vill lyxa till det lite. Då brukar jag förbereda smeten kvällen innan och låter den stå och svälla i kylskåpet under natten. Då är det jätteskönt att bara få värma upp våffeljärnet på morgonen och börja grädda. Och har man ett våffeljärn i gjutjärn får man de allra godaste och nyttigaste våfflorna!

Idag kom en av mina bästa vänner och hennes son över på förmiddagsfika och jag tog tillfället i akt och valde att bjuda dem på våfflor. Våfflorna blev återigen mycket uppskattade av alla, så nu får också du ta del av mitt favoritrecept på frasiga våfflor.

Dessa våfflor är glutenfria, mjölkfria, sockerfria, ja till och med äggfria. Så vad finns det i dom då, kan man kanske fråga sig?

Våffelingredienser

 • 100 g kokosolja eller smör/ghee
 • 3 dl havremjöl
 • 0,5 dl potatismjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 krm gurkmeja
 • 5 dl kall havremjölk

Servera våfflorna med

 • bär (blåbär, jordgubbar, hallon, granatäpplekärnor är mina favoriter)
 • havrevaniljsås
 • havreglass

  Glutenfria, mjölkfria, sockerfria våfflor

 • naturell kvarg (min favorit eftersom den inte är så söt, men då är den ju inte mjölkfri längre)

Gör våfflorna såhär:

 1. Smält kokosoljan eller smöret/ghee och låt svalna.
 2. Blanda de torra ingredienserna.
 3. Vispa samman med den kalla havremjölken.
 4. Ställ i kylskåpet minst en kvart. Jag brukar ibland låta den stå hela natten i kylskåpet och laga våfflor till frukost nästa morgon.
 5. Smeten blir tjockare medan den får stå, så häll i mera havremjölk eller kolsyrat vatten (så blir de ännu frasigare) tills du får en bra ”våffelsmetkonsistens” innan du börjar grädda.
 6. Värm järnet och stek våfflorna. I mitt våffeljärn blir de klara på 2-3 minuter per våffla.
 7. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler så håller de sig frasiga.
 8. Avnjut med frysta eller färska bär, vaniljsås eller glass.

Lycka till och smaklig måltid!

Vill du hitta fler supergoda glutenfriarecept så kan jag varmt rekommendera Malins Mat. Hennes sidor brukar jag surfa på när jag söker inspiration och är sugen på något gott och glutenfritt!

Follow my blog with Bloglovin

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande