fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore och Hyvinvoinnin.

I en intressant frukostdiskussion på Morotslivs kanaler på Instagram och Facebook kom det in en del frågor om MCT-olja, som jag dricker i mitt svampkaffe varje morgon och sätter i smoothies. Vad är det för något och vad är det bra för? Så i dagens inlägg ska vi belysa denna härliga olja.

På Bodystore hittar du MCT-olja av hög kvalitet.

På Hyvinvoinnin kan du köpa MCT-olja om du bor i Finland.

Vad är MCT-olja?

MCT-oljan är en transparent, flytande olja som är helt doftfri och smakfri. Fram till början av 1980-talet var MCT praktiskt taget bara en beståndsdel i livsmedel, då Dr Vigen K. Babayan vid Harvard University, utvecklade en process för att kunna framställa MCT i större mängder.

MCT-olja är ett bra val för alla som är i behov av mer energi i vardagen eller vid speciella tillfällen. Bröstmjölk innehåller faktiskt cirka 6-20% MCT. Att använda MCT innebär i princip att man helt enkelt ger kroppen lite extra av något som är bra för den.

MCT-oljan är ofta baserad på kokosolja, då den finns där naturligt. En matsked med ren MCT-olja kan jämföras med mängden MCT i cirka sex matskedar kokosolja. Därför man kan också använda sig av exempelvis kokosolja eller rent MCT-fett i sin kosthållning.

MCT kan också baseras på palmolja, men kolla först så det är en miljöcertifierad palmolja. Den höga efterfrågan på den billiga palmoljan har gjort att man skövlar regnskog i förmån för stora odlingar av oljepalm och detta hotar orangutangens existens i Indonesien.

MCT är Medellånga Mättade Fettsyror

MCT är en förkortning av engelskans Medium Chain Triglycerides och på svenska blir det Medellånga Mättade Fettsyror.

Mättade fettsyror har ofta långa kedjor fettsyror. MCT innebär fettsyror med lite kortare kedjelängd (8-10 kolatomer), vilket ger dem unika egenskaper. MCT kan absorberas och förbrännas snabbare av kroppen och omvandlas därför snabbare till bränsle. MCT tas nämligen upp utan behov av galla direkt till blodet (portådern) som far till levern. Det går lika snabbt för kroppen att ta upp MCT som att ta upp glukos (druvsocker) – utan att insulinet höjs.

MCT omvandlas i levern till energi i form av ketoner. De korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och kräver ingen närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör, och det ger den snabba energihöjningen. Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner.

Skillnaden mellan kokosolja och MCT-olja

Kokosolja innehåller ett stort antal olika fettsyror med olika långa kolkedjor, medan MCT-olja endast innehåller ett fåtal. Nedan anger C hur många kolatomer som finns i kolkedjan och ju kortare kolkedja, desto mer effektivt omvandlas fettsyrorna till ketoner och energi. Procenttalen inom parentes anger en ungefärlig fördelning.

Kokosolja innehåller:

 • C6 Kapronsyra
 • C8 Kaprylsyra
 • C10 Kaprinsyra
 • C12 Laurinsyra
 • C14 Myristinsyra
 • C16 Palmsyra
 • C18 Stearinsyra
 • C18 Oljesyra
 • C18 Linolsyra

MCT delas in i fyra grupper baserat fettsyrans kollängd:

 • C6 Kapronsyra
 • C8 Kaprylsyra
 • C10 Kaprinsyra
 • C12 Laurinsyra

Kapronsyra, kapylsyra och kaprinsyra har förmågan att öka ketonnivåerna mycket effektivt.

Laurinsyra har starkt antibakteriella, antifungala och antivirala egenskaper.

MCT-olja innehåller en högre andel kaprin- och kaprylsyra än kokosolja. Man kan därför med fördel inkludera både MCT-olja och kokosolja i sin kost, i kombination med andra hälsosamma fetter.

Man kan också använda ren C8-olja som alltså bara innehåller kaprylsyra.

Mest omskrivna är C8, C10 och C12.

C8 – Energibooster

C8-oljan, alltså kaprylsyra, återfinns i koksolja, palmolja och modersmjölk. Eftersom fettsyrakedjan ä så kort är det lätt att snabbt omvandla den till bränsle för kroppen.

Snabb energi och bättre fysisk prestation

Den omvandlas praktiskt taget omgående till ketoner som är ett kraftfullt alternativt till glukos. Man kan prata om fettdrift (ketoner) eller kolhydratdrift (glukos/socker). Ketoner är effektivare än glukos, och skapar mer energi medan det använder mindre av det syre du andas in. Inte undra på att det ökar prestationsförmågan. Och du kan till och med känna hur det arbetar bara minuter efter att ha druckit/ätit det i form av mental klarhet och stabil energi.

Minskar inflammation och infektioner

När man tillsätter C8-olja i sin diet kan den sänka interleukin 8, ett protein som orsakar inflammation i tarmen. Det innebär alltså att C8 kan ge smidigare matsmältning och är speciellt bra vid känslig och läckande tarm.

C8 är också antibakteriell. I en undersökning 2005 när man tillsatte C8-olja i komjölk dödade den nästan all Streptococcus, Staphylococcus och E. coli bakterier i mjölken.

C10 – För tarmen och immunsystemet

C10 kallas också kaprinsyra, och finns i koksolja, palmolja, getmjölk och talg.

Antifungal/antisvamp

C10 har visat vara effektiv mot svamp och jästobalanser i kroppen, även candida. I en undersökning 2001 lyckades C10 förstöra 3 stammar av Candida albicans, en jästsvamp som kan ge matsmältningsproblem om man får överväxt i tarmen.

Man har också sett ammande mammor som ätit kost rik på C10, att den antimikrobiella kraften fördes över till barnet, vilket boostade barnets förmåga att bekämpa infektioner och virus. Man nämner inte huruvida vuxna får samma effekter, med med tanke på hur effektivt den dödar infekterande patogener kan man anta att så är fallet.

C12 – Antimikrobiell fettförbrännare

C12, kallas också laurinsyra, och utgör ca 48% av kokosoljans fettsyror. C12 finns också i palmolja och mjölk. Det är denna som ger kokosoljan sin höga rykpunkt, vilket gör det lämpligt för matlagning såsom stekning.

C12 är den kraftfullaste antibakteriella fettsyran. Kroppen omvandlar C12 till monolaurin som är effektiv och dödar patogener och virus såsom mässling, herpes simplex, Staph, and E. coli.

Dessutom är C12 effektiv vid viktnedgång och personer som ersätter en del av sitt fettintag med C12 tappar mera vikt och äter mindre kalorier än kontrollgruppen.

Akne

Den visar sig också vara effektiv mot akne enligt en studie från 2009 på grund av dess antimikrobiella verkan. C12 var till och med mer effektiv än den ledande aknebehandlingen med benzoyl peroxide. Ren kokosolja är dock inte lämplig för alla hudtyper, utan MCT-olja kan troligen vara bättre att använda som rengöingsmedel eller återfuktning på huden.

MCT-olja ger ketoner

MCT-oljan tas upp lika snabbt som glukos (druvsocker), men ger dubbelt så mycket energi. Och med MCT-oljan så kommer man inte att påverka blodsockret och insulinet.

Andra sorters fetter behöver hjälp från bukspottskörtelns galla och enzymer för att brytas ner. MCT-oljan kan tas upp direkt av tarmslemhinnan och färdas via blodet till leverna där den omvandlas till ketoner. Ketonkropparna kan gå igenom blod-hjärn-barriären till hjärnan och användas som energi.

Ketos är ett tillstånd när kroppen gör energi av fett istället för av kolhydrater (socker). Vid ketos behöver kroppen inte producera insulin för att frigöra energi. En hög insulinproduktion ökar nämligen risken för att drabbas av insulinresistens, diabetes typ II, bukfetma, högt blodtryck med mera.

Ketogen kost hjälper kroppen stanna i ketos. Kosten påminner lite om en lite striktare version av LCHF, då den är en fettrik lågkolhydratdiet. Den utvecklades ursprungligen för behandling av barn med epilepsi som inte svarade på konventionell läkemedelsbehandling.

MCT gör att kroppen lättare kommer i ketos, eftersom det bildas en ökad mängd ketoner. Därför passar MCT-olja bra att komplettera en ketogen kost. De gör att kroppen också får en störra tolerans för protein och kolhydrater, vilket ger möjligheter till en större variation av mat.

Ketoner bildas i kroppen då vi äter väldigt lite kolhydrater. MCT-olja hjälper kroppen att bilda ketoner, vilket ger kroppen en signal om att använda fettreserverna som energi i stället för att ta energi från din muskelmassa. Samtidigt blir man mindre hungrig, vilket kan vara fördelaktigt om man vill bränna överflödigt fett från kroppen.

MCT-olja för fettförbränning

Kroppens energinivå och värmeproduktion (termogenes) ökar av MCT-olja och därmed även förbränningen. MCT ger även minskad aptit och ökad mättnadskänsla. Alla dessa faktorer är bidragande till viktminskning. 100 gram olja ger 900 kcal och 100 gram fett.

Träna regelbundet och välj en balanserad kost kombinerat med MCT-olja för att uppnå bästa effekt om du vill bränna fett och gå ner i vikt. MCT är suveränt om man vill få snabbare fettförbränning, eftersom MCT förbrukas som energi mer eller mindre genast när du ätit dem, de beter sig metaboliskt likt kolhydrater, samt att de främjar bildandet av ketoner.

Träning och MCT-olja

MCT har blivit väldigt populär bland idrottare som vill öka sin energi och förbättra uthålligheten under högintensiv träning. Speciellt idrottare som äter lågkolhydrat kost får stora fördelar av MCT då den fungerar som en alternativ snabb energikälla till kolhydrater. I djurstudier har forskare också kunnat visa på att MCT kan öka fysisk uthållighet.

MCT absorberas och förbränns snabbare av kroppen, vilket ger möjlighet till användning av organ och muskler omedelbart. Det här är perfekt för den som vill fettförbränna och som behöver mer ork för att klara av träningsprogram. Eftersom du får snabb energi av MCT-olja kan den med fördel kan användas som en källa till snabb energi om man håller på med någon form av träning, även uthållighetsträning. Med MCT-olja får du snabbt den energi som dina muskler behöver.

Hjärnan och MCT

En stor del av hjärnan består av fettsyror. Hjärnan använder två ämnen som källa till energi: ketoner och glukos (druvsocker). Nu vet du redan att MCT har en positiv effekt på kroppens tillverkning av ketoner och att ketonkropparna kan gå igenom blod-hjärnbarriären till hjärnan. Där ger de hjärnan bränsle/energi, skyddar den och främjar den kognitiva och neurologiska funktionen.

Studier tyder på att en ketogen kost kan vara bra för den åldrande hjärnan, eftersom ketonerna fungerar som en alternativ energikälla till glukosen. Exempelvis vid Alzheimer kan hjärnan inte använda sig så effektivt av glukos.

Ketoner har också visat sig vara nervskyddande och ha förmågan att skydda mot systemisk inflammation, vilket innebär ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen.

MCT-olja för balanserad bakterieflora

MCT-oljan kan därmed bidra till en bättre bakterieflora efter som den gynnar tillväxten av goda bakterier i mage och tarm. Detta ger positiva effekter på matsmältning, näringsupptag, energiförbrukning och hälsan i stort.

MCT-oljan är antibakteriell, antiviral och antifungal

MCT-olja stödjer kroppens immunsystem och bidrar till ett gott skydd mot infektioner tack vare sina antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Främst laurinsyran har dessa egenskaper, men till viss del även kaprinsyra och kaprylsyra. De motverkar ett brett spektrum av bakterier, virus och svamp som kan orsaka förstoppning, diarré, candida och andra mag- och tarmproblem.

MCT-olja mot hjärt- och kärlsjukdom

MCT-olja har visat sig kunna minska risken för hjärt-kärlsjukdom och förhindra utvecklingen av metabolt syndrom. Detta beror på att MCT är lätta för kroppen att använda som energi, verkar antiinflammatoriskt och ökar fettförbränningen.

mct pulver

MCT-oljepulver fungerar bättre för dig med känslig tarm och innehåller dessutom prebiotika.

Börja med MCT-olja

När man börjar med MCT-olja kan det vara en bra idé att trappa upp mängden lite i taget. Börja med en tesked, en till två gånger om dagen, så att kroppen får vänja sig. Ta gärna MCT-olja tillsammans med en måltid. Efter några dagar kan man öka intaget.

Det rekommenderade dagliga intaget för MCT-fett är cirka 40 gram per dag och en matsked är omkring 14 gram, så 3 msk om dagen torde vara lämplig mängd.

Överdriv inte! Den är verkligen effektiv, så för mycket av oljan kan leda till problem med magen, särskilt om den tas under en längre period. Man kan med fördel använda MCT-olja under en kortare tidsperiod för att komplettera en diet som ska hjälpa en att gå ner i vikt eller om man tränar mer än vanligt och därmed behöver mer energi.

MCT-olja i matlagning

Som ni redan vet är MCT-oljan tacksam att ha i sitt ekologiska kaffe eller te. I smörkaffe, eller “Bulletproof Coffee”, blandar man smör från ekologiskt uppfödda kor eller kokosolja i ekologiskt kaffe för att boosta hjärnfunktionerna, öka energinivåerna och aktivera fettförbränning. MCT-olja är snabbare, men kokosolja innehåller fler fettsyror. Sen finns också MCT-olja av märket Brain Octane som 18 gånger starkare är kokosolja och innehåller 100% kaprylsyra.

Också i smoothies är det en trevlig vän och man märker inte ens att den är där. MCT-olja är även lämplig när man gör egen majonnäs.

MCT är väldigt stabil som olja och kan därför användas vid matlagning och bakning med höga temperaturer, då fettet klarar upp till +160°C. Om man inte gillar smaken av kokosolja är MCT-olja ett utmärkt alternativ. Jag använder gärna MCT-olja i kombination med smör eller kokosolja när jag steker mat. Kokosolja har även andra effekter och en kost där båda ingår är det bästa.

nyttoteket

Fördelar med MCT-olja

Som sammanfattning kan vi därmed konstatera följande:

 • MCT ger snabb energi till hjärnan och musklerna
 • MCT ökar kroppens fettförbränning och mättnadskänsla.
 • MCT bidrar till ökad produktion av ketoner.
 • MCT sänker hormonet ghrelin som stimulerar hungerkänslan.
 • MCT bromsar för tidigt åldrande av hjärnan.
 • MCT ökar koncentrationsförmågan och fokus
 • MCT förbättrar minnet
 • MCT fungerar som en antioxidant
 • MCT hjälper kroppen att ta upp E-vitamin, kalcium och magnesium.
 • MCT är antiinflammatorisk
 • MCT ger skydd mot virus, bakterier och parasiter

Köpa MCT-olja och C8-olja

Bodystore hittar du oljor av hög kvalitet.

Här kan du köpa MCT-olja om du bor i Finland.

Kaffe med MCT-olja och chaga

Källor och vidare läsning: