fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Glimja och Jordklok.

Hårets struktur, färg och kvalitet påverkas till stor del av genetiska förutsättningar, men det finns även många andra faktorer som påverkar hårets kvalitet och utseende.

Håret är ett redskap för kommunikation. Vi visar vår personlighet och identitet med färg och form i vår frisyr. Vi ska gå igenom några tips och trick man kan testa om håret inte lever upp till önskemålen.

Du får här en lista över 10 saker du ska undvika och sen 10 tips för naturligt vackrare, tjockare och friskare hår.

Fakta om hår

Håret består av roten och själva hårstrået. Håret består främst av keratin, ett protein som även finns i huden och naglarna. I roten finns pigmentceller som producerar melanin som ger håret dess färg.

Ett hårstrå växer ca 0,35 mm per dygn i två till sex år. Under den tiden blir det mellan 22-75 cm långt. Då ”vilar” det i en till tre månader, faller av och så växer det ut ett nytt hårstrå. När hårroten har bra förutsättningar näringsmässigt och omvårdnadsmässigt sitter det kvar längre, är starkare och känns tjockare. Raka hårsäckar ger rakt hår medan böjda hårsäckar ger krulligt. Detta är genetiska egenskaper, men de kan i olika utsträckning förändras under livet.

Håret har olika funktioner, bland annat kan det skydda mot höga eller låga temperaturer, minska friktionen (till exempel i armhålorna) och skydda mot UV-strålning. Huvudkomponenten i hår är keratin. Keratiner är proteiner, långa kedjor med aminosyror. Ett friskt hårstrå är så elastiskt att det ska kunna stretchas fyra gånger sin egen längd. Att tappa upp till 100 hårstrån om dagen anses normalt.

10 saker som kan göra håret trist, nött och fult

Vad kan vi göra då håret blir sprött, trött, torrt, tunt, fett eller bara glanslöst och tråkigt? Ibland går hårstråna av, så man måste välja korta frisyrer. – Inget fel på korta frisyrer! Det finns många supersnygga korta frisyrer. Men om man önskar långt hår kan det kännas lite trist att inte få ha den valmöjligheten.

Näringsbrist, rökning, hormonobalans, stress, sömnbrist och slitage har inverkan på hårets kvalitet.

1. Håravfall vid stress, hormonella besvär och graviditet

Om man slarvar med kosten, sömnen och och stressar mycket syns det ofta på håret efter en tid. Många upplever också en annan kvalitet på sitt hår efter graviditet, då man ofta tappar en hel del hår. I dessa situationer förbrukar kroppen mera näring än vad den hinner få in. Och den näring man får måste i första hand gå till viktigare områden och uppgifter, vilket gör att vackert hår blir sekundärt.

2. Uttorkande schampon

Undvik butiksschampon som alltför rent och gör att hårets naturliga oljor sköljs bort. Många schampon idag innehåller väldigt starka tensider. Tensidernas ena uppgift är att lösa upp fett på hårstråna och i hårbotten. Men för mycket av det goda gör att hårbotten torkar ut och håret blir torrt. De positivt laddade katjontensiderna gör håret risigt och medför att vi måste göra inpackning eller sätta balsam efteråt.

3. Inpackning vid fel tillfälle

Om du vill gör en inpackning ska du göra detta efter att du har schamponerat håret så fjällen är öppna, men före balsamet som stänger fjällen igen. Inpackningen kan då tränga in i fiberskiktet och reparera håret. Kom ihåg att applicera balsam efter inpackningen, annars lämnas håret med fjällen öppna.

4. Strunta inte i balsam

Hårstrået är täckt av ”fjäll”. Efter en schamponering står dessa fjäll rakt ut och kan ge en risig uppsyn när håret torkat. Hårstrået blir också extra känsligt, förlorar snabbt fukt och blir mera sårbart för styling efteråt. Balsam gör att fjällen lägger sig igen och ger håret glans och elasticitet. Balsam torkar inte ut, men tyvärr innehåller många mineraloljor och silikoner som sätter sig som en hinna på hårstråna.

5. Metallborst sliter på håret

Undvik hårborst med piggar av metall och plast. Det sliter hårt på håret. Speciellt vått hår ska du inte borsta eftersom håret är extra elastiskt då och kan gå av.

6. Värme tär på håret

Styling med värme från hårfön, platt- och locktång utsätter håret för enorma påfrestningar och är troligen något av det värsta man kan göra mot håret. Speciellt när man har bråttom och använder högre temperaturer än nödvändigt för att spara tid.

7. Hårsnoddar och hästsvans sliter på håret

Om du har håret i hästsvans blir det en påfrestning på elasticiteten och det gör håret skörare. Gummisnoddar ämnade för kontoret är det värsta du kan sätta i håret.

8. Sol och salt är hårets fiender

UV-strålning och saltvatten sliter också mycket på håret.

9. Ett oklippt hår växer inte långt och vackert

Ett oklippt hår blir lättare skört och får kluvna hårtoppar. När dessa inte klipps bort fortsätter hårstrået att splittas och den processen går snabbare än hårets tillväxt.

10. Färga håret med kemikalier

Oberoende om du färgar, bleker eller tonar är det i stort sett samma kemikalier som används. De skadliga kemikalierna i hårfärgerna har bidragit till att hårfärgning inte längre rekommenderas åt gravida och barn under 16 år. Att färga håret medan man ammar är heller inte bra, då kemikalierna absorberas och har hittats till exempel i bröstmjölk.

Att färga håret kan göra stor skada på håret. Om man dessutom köper hemmafärg struntar man ofta i att testa för allergiska reaktioner, och ofta misslyckas färgningen. Då resultatet inte blir vad man tänkt sig och så måste man färga om det igen – ibland med mera hemmafärg och ibland med den konventionella frisörens kemikalier. Här kan du läsa mer om färga håret.

Välj rätt näring och naturliga, ekologiska hårprodukter

Håret behöver näring för att växa och må bra, så kosten och din näringsbalans är viktig. Mineraler lagras i hårstråna. Så kallad hårmineralanalys (HMA) är en testmetod jag själv använder i kartläggningen av kroppen näringsstatus. HMA kan användas för att se kroppens mineralbalanser under de senaste månaderna och utgående från dem kan man få en bild av mineral-, vitamin-, hormon- och tungmetallstatus. Till och med ämnesomsättningen kan man dra slutsatser om.

10 tips för naturligt vackrare, tjockare, friskare hår

1. Näring och kosttillskott för vackert hår

Använd gärna örter av nässla, åkerfräken och alger såsom kelp. Både som drickbart te eller örtavkok för hårskölj eller inpackning. Åkerfräken har en långvarig tradition inom folkmedicinen och är rik på kisel (10 %), kalium och kalcium. Örten används traditionellt för behandling av olika hudsjukdomar, besvär med njurar och urinvägar, reumatism samt gikt.

Protein, B-vitaminer och mineraler såsom kisel, järn och zink spelar stor roll för hårkvaliteten. Ett hårstrå består till största delen av keratin, som bland annat byggs upp av aminosyrorna cystein och metionin. En annan viktig aminosyra för hårväxten är också arginin, som ökar blodcirkulationen speciellt i de fina kapillärerna. Men för att håret ska kunna växa så kräver hårrötterna utöver dessa aminosyror även mineraler såsom zink, koppar, järn samt vitaminer såsom A-, C- och B-vitamin. Många med håravfall har visat sig lida brist på både zink och järn. Aminosyran L-lysin ökar upptaget av de båda mineralerna är och kan ha stor påverkan på hårväxten.

Ett bra bredspektrum kosttillskott som jag börjat ta heter Epithem Plus (ett terapeutisk preparat som tyvärr inte finns på marknaden) och det är ett komplex bestående av en rad vitaminer, mineraler, spårämnen och aminosyror som spelar en viktig roll för reparation och produktion av epithemvävnad, alltså celler i hår, hud, naglar och slemhinnor. Det innehåller åkerfräken, niacin, B5, kalcium, L-lysin, kelp, nässla, PABA, biotin, zink, L-metionin och kisel.

Holistic Hår Hud Naglar innehåller vegetarisk hyaluronsyra från Haplex plus® och lösligt keratin från fårull, kisel från bambuextrakt, vitaminer och mineraler. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Zink, selen och biotin bidrar till att bibehålla normalt hår. Selen och zink bidrar till att bibehålla normala naglar. Vitamin A, niacin, riboflavin och jod bidrar till att bibehålla normal hud. Koppar bidrar till pigmentering av hud och hår. Du kan köpa Holistic Hår Hud Naglar här.

Protein

Hår behöver protein för att bilda keratin. Ett hårstrå består faktiskt till största delen av keratin. Proteinpulver ett smidigt alternativ, men även ägg och andra animaliska produkter ger fördelar. Testa BCAA om du är vegan eller vegetarian. Hampaprotein är också väldigt bra, speciellt vid torrt hår och torr hårbotten.

B-vitaminer

B-vitaminer ökar blodcirkulationen kring hårsäckarna vilket behövs för att det ska växa. Hela B-vitaminfamiljen är viktig men kanske särskilt B5, B6, B7, B9 och B12. Som alltid med B-vitaminer får man bäst resultat som man också tar ett bredspektrum av B-vitaminer.

Ett av de mest rekommenderade tillskotten för att få långt hår är biotin. Det kallas också vitamin B7 och rekommenderas ofta för att stärka hår och naglar. Därför återfinns det ofta i många kosmetiska hälsoprodukter för hår och hud, även om den inte kan absorberas genom håret eller huden själv. Brist på biotin kan ge dålig hårkvalitet, håravfall på ögonbryn och håravfall (alopeci)

B5-vitamin som också kallas pantotensyra är väldigt viktigt för dom som vill ha tjockare hår. Brist på B5 kan ge håravfall och dålig hårkvalitet.

Här kan du köpa B-vitaminkomplex.

PABA mot tidigt grått hår

Det har kallats vitamin BX och den allmänna uppfattningen är att människan inte kan konvertera om PABA till folsyra. Därför anses inte PABA vara för människan ett livsviktigt näringsämne. Men individer med obalanserad tarmflora kan få problem med den naturliga syntesen av PABA och det kan medföra tidigt grånande hår.

A-vitamin

A-vitamin och hjälper till så att hårbotten hålls frisk och har en balanserad talgproduktion. Brist på a-vitamin kan leda till kliande hårbotten och mjäll, dålig hårkvalitet, håravfall och förstorade hårfolliklar (hårsäckar). Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin.

Här kan du köpa multivitamin som innehåller A-vitamin.

C-vitamin

C-vitamin spelar en viktig roll i syntesen av kreatin och tillräckliga nivåer är viktigt för friskt hår. C-vitamin är viktigt för blodcirkulationen i hårbottnen och därmed för hårsäckarna.

Här kan du köpa multivitamin som innehåller C-vitamin och enkelt C-vitamin.

Zink

Zinkbrist är väldigt vanligt och kan bidra till såväl hud- som hårproblem, däribland akne, mjäll, torr hårbotten och håravfall. Zink spelar stor roll vid bindandet av kreatin och är väsentligt för många av de biologiska processerna i kroppen, däribland att skapa proteinet som hår och naglar består av. Östrogendominans innebär ofta överskott på koppar och underskott på zink.

Här kan du köpa zink.

Järn

Låga nivåer av järn kan leda till håravfall även om nivån inte direkt klassas som brist. Järn hjälper cellerna att förse hårsäckarna med syre.

När det gäller järn rekommenderar jag i första hand att äta ekologisk, gräsbetad lever. Här kan du köpa järn.

Koppar

Koppar spelar stor roll för hårets färg och glans och vid kopparbrist bryts hårstrån lätt av och håret förlorar sin lyster. OBS. Överdosera aldrig koppar!

När det gäller koppar rekommenderar jag ännu mer  i första hand att äta ekologisk, gräsbetad lever. Annars kan du köpa koppar här.

Kisel

Kisel ska stor effekt på hår och hud och främjar keratinproduktionen och ger håret lyster.

Här kan du köpa kisel.

Svavel – MSM (metylsulfonylmetan)

Organiskt svavel är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp bl.a brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Hälften av kroppens svavel återfinns i muskler, hud och skelett. En naturlig svavelkälla som finns främst i kålväxter såsom blomkål, broccoli, lök, brysselkål, vitkål och rödkål. Keratin byggs upp av aminosyrorna cystein och metionin. MSM behövs för cystein, cystin, metionin och taurin.

Här kan du köpa MSM.

L-cystein och L-metionin

Cystein tros spela en roll för normal hårtillväxt. Cystein kan möjligen bidra till att minska effekterna av åldrandet på huden, hjälpa till med läkning efter operation eller brännskador, och skydda huden från strålskador. Över 10 % av håret utgörs av cystein. Brist av dessa aminosyror kan ge dålig hårkvalitet och håravfall.

Omega-3 och omega-6

Omega-3 gör hårstråna starkare och hjälper till att hålla din hårbotten återfuktad. Essentiella fettsyror ökar absorptionen av fettlösliga näringsämnen.

Här kan du köpa omega-3 algolja.

Dessa tillskott kan alltså vara bra tips för naturligt vackrare, tjockare, friskare hår. Testa gärna dina näringsnivåer med en hårmineralanalys såp vet du exakt vad du behöver. Men vi behöver också välja naturliga hårprodukter som vårdar håret och ger det en naturlig skönhet:

2. Torrschampo, schampotvål och nopoo

Håret behöver faktiskt inte tvättas så ofta som många av oss tror. När vi torkar ut hårbotten med schampon produceras mera talg och fett, vilket gör att håret blir snabbare fett och smutsigt. Börja med att förlänga perioden mellan tvättar med lite i taget. Om du tränar mycket och svettas, testa att bara skölja ditt hår med vatten för att fräscha till det.

Om det krisar, använd torrschampo enligt din egen hårfärg. För blondiner passar potatismjöl och majsmjöl och för brunetter passar carob och kakaopulver. Kanel eller majsmjöl brukar fungera i rött hår. Häll pulvret i ett saltkar eller en tesil och pudra försiktigt över håret vid rötterna, så suger pulvret upp fettet och kan borstas ur om en stund och tar fettet med sig.

Har du testat fast schampotvål? Det är ett bra alternativ till uttorkande tensidschampon och dessutom slipper man tomflaskorna av plast. Det finns också flytande naturkosmetiska schampon med mildare tensider som inte torkar ut och sliter så hårt på håret.

Använd ett schampo som är anpassat för din hårtyp. Applicera först i längderna och massera sen försiktigt i hårbotten. Undvik att gnugga, eftersom det sliter på håret. Låt det istället verka i 2 minuter och skölj.

Nopoo betyder ”ingen skit” (no schampoo=inget schampo) och innebär att man inte alls använder tensider när man tvättar håret utan tvättar det istället med ägg, honung, bikarbonat och så vidare. Här kan du läsa mera om nopoo, och här kan du hitta bra nopooprodukter.

Här kan du köpa naturliga schampon som inte torkar ut.

3. Inpackningar och oljor för håret

Gör din inpackning efter att du har schamponerat håret så fjällen är öppna, men före balsamet som stänger fjällen igen. Inpackningen kan då tränga in i fiberskiktet och reparera håret. Kom ihåg att applicera balsam efter inpackningen, annars lämnas håret med fjällen öppna.

Många oljor är bra för håret. Välj alltid naturliga vegetabiliska oljor.

Kokosolja kan kramas in i topparna någon timme före duschen och är bra mot torra och kluvna hårtoppar. Den fungerar också som hårbotteninpackning mot mjäll, torr hårbotten och till och med löss. Testa gärna en hot oil-hårinpackning med kokosolja och arganolja.

Jojobaolja är bra för att skydda håret mot värmebehandlingar.

Massera in ricinolja i hårbottnen och låt det verka, för att få ett tjockare och snabbare växande hår. Kokosolja kan ge liknande effekt, så man kan med fördel blanda de båda. Klicka på länken nedan för recept.

Neem har hjälpt många med håravfall i Sydostasien. Neem hjälper också till att rengöra håret från överflödigt fett och talg och gör att håret får växa som det.

Hårbottenmassage stimulerar blodcirkulationen och har en positiv effekt på hårets tillväxt. Men var försiktig, för gnuggande sliter på håret och riskerar att slita hårstråna så de i värsta fall går av.

Läs mera om oljeinpackningar här.

Här kan du köpa min favoritinpackning nr 22 från Bruns products som gör håret gudomligt mjukt, friskt och lättskött.

4. Välj naturkosmetiskt balsam

Genom att välja bra, naturkosmetiska märken kan du ge näring och stadga åt håret. Se till att ditt balsam innehåller naturliga, ekologiska, vegetabiliska oljor istället för mineraloljor såsom paraffiner och silikoner. Du kan också tillverka ditt balsam själv.

Här kan du köpa naturliga balsam som bara innehåller naturliga och vårdande ingredienser.

5. Kamma och lufttorka vått hår – borsta torrt hår

Efter tvätt, krama försiktigt vattnet ur håret och undvik att borsta håret så mycket medan det är vått. Eftersom håret är mera elastiskt då det är vått är det bättre att kamma håret med en bredtandad kam av bambu eller trä. Låt det lufttorka så ofta du kan.

När håret är torrt kan du borsta det. Hårborsten stimulerar hårbottens talgproduktion. En torr hårbotten mår därför väldigt bra av att borstas, medan man bör borsta ett fett hår mindre. Svinborst är ett bra alternativ, men det finns idag också bra veganska alternativ på marknaden.

Här kan du köpa naturliga borstar och kammar som vårdar håret.

6. Skydda håret mot värme

Värmebehandlingar från fön, lock- och plattång sliter enormt mycket på håret. Om du ska fixa till håret till något speciellt tillfälle och vill locka det med tång, använd då alltid så låg temperatur som det går. Behandla också alltid topparna först med en olja som skyddar håret från de största skadorna. Jojobaolja är ett bra alternativ.

Här kan du köpa naturliga produkter som ger ett effektivt värmeskydd.

7. Fläta håret och gör hårvänliga uppsättingar

Om du vill göra uppsättningar är bästa snoddalternativet silikonsnoddar. Men ännu mildare för håret är om du flätar det, inte för hårt, eller sätter det i en knut. Sätt upp håret på olika sätt för att variera var slitaget blir.

8. Skydda håret från väder och vind

Skydda håret med hatt när du är i solen och skölj ur saltvatten efter bad i havet. Om vinden piskar är det bra att fästa håret i en fläta eller ta på en mössa.

9. Klipp håret regelbundet hos ekofrisör eller grön salong

Frisörer brukar rekommendera klippning var sjätte till åttonde vecka. Personligen följer jag hellre hårets kvalitet och känner efter när det behöver klippas: när man börjar hitta kluvna hårtoppar. Ibland går jag på löst själv i håret med saxen, men fördelen med att låta en frisör klippa håret är att de har bra verktyg, alltså riktigt vassa saxar och knivar, som gör att håret inte klyvs lika snabbt senare.

Rent kemiskt spelar det väl inte så stor roll om man besöker en ekofrisör eller vanlig när det gäller klippning – förutom luftkvaliteten då så klart. Personligen stöder jag gärna en ekofrisör för att uppmuntra till att fler utbildar sig och går över till ekologiska, gröna salonger.

10. Tona och färga håret ekologiskt med örter

Besök en ekofrisör som kan färga ditt hår skonsamt med örter och växter. Ekofrisörerna blir bara fler och fler hela tiden. Om du vill tona hemma kan du också köpa örtfärger för hemmabruk i ekobutiken. Kom ihåg att man ofta måste pröva sig fram innan man hittar receptet på den exakta nyansen man önskar, så lite tålamod kan behövas. Också om du färgat håret innan med kemiska preparat kan detta påverka resultatet. Bäst är att konsultera med en ekosfrisör innan du börjar experimentera hemma.

Här kan du läsa mer om växtfärger och färgande örtinpackningar och här om tonande sköljmedel och henna.

Här finns bra produkter om du vill färga håret naturligt och giftfritt hemma.

Ha tålamod!

Det tar tid för hårstrået att växa och visa dig förändringarna när du påbörjat en ny strategi. Räkna med tre till fyra månader innan du utvärderar resultatet! Lycka till!