fbpx

I år, 2018, är det idag Earth Overshoot Day. Det betyder att vi nu globalt sett använt upp Jordens resurser för hela året – och då har vi ännu 5 månader kvar före årets slut! Vi skulle alltså behöva 1,7 planeter för att resurserna ska räcka till och vår konsumtion och livsstil ska vara hållbar i längden. Varje år infaller tyvärr detta datum tidigare och tidigare.

Det är lite som att varje månad göra av med mer pengar än vad som kommer in på kontot. När drygt halva månaden har gått är lönen slut och kontot tomt, så vi börjar betala våra inköp på kredit istället. Efter några år är skulderna så höga att vi inte kan rädda den längre. Ju snabbare vi tar tag i problemet desto enklare är det att fixa det.

Datumet 1.8. anger alltså vår förbrukning av naturresurserna jämfört med hur mycket vår fina planet hinner reparera och förnya. Och olika länder har olika datum. Den 11 april var Finlands Overshoot Day och den 4 april var Sveriges. Illa, illa…

Vi måste alla hjälpas åt för att inte använda upp Jordens resurser på detta slösaktiga sätt. Hela morotsliv här fylld med tips på hur vi kan få till en mera hållbar livsstil och bidra till en friskare planet, men här har jag samlat några enkla förslag på vad vi kan göra.

  1. Bilen. Minska bilanvändningen om du kan. Samåk eller använd kollektivtrafik om det är möjligt. Promenera, cykla eller satsa på en elcykel.
  2. Saker. Minska på konsumtionen, framför allt av nytillverkade produkter och produkter av plast. Handla begagnat på loppis, låna, eller reparera gamla produkter.
  3. Kläder. Det går åt massor av vatten och kemikalier vid tillverkning av textilier och kläder. Fynda på loppis, byt med vänner, låna, reparera eller sy om gamla kläder. Läs mera här.
  4. Maten. Välj bra råvaror. Ät mindre kött och satsa på ekologiskt och lokalt producerat eller vilt. Ät mera vegetariskt och välj även då ekologiskt, biodynamiskt och närodlat. Undvik tillsatsämnen och produkter som innehåller palmolja. Läs mera om oljor här.
  5. Avfall. Återvinn det du kan, kompostera och sortera ditt avfall enligt din hemorts anvisningar. Skräpa aldrig ner och plocka upp skräp som ligger i naturen. Läs mera här.

Vad gör du för att bidra till sparandet av Jordens resurser? Kommentera gärna nedan.

Läs mera på https://www.overshootday.org/