fbpx

Idag tänker jag banne mig bara jubla och vara förbaskat stolt och skita i allt vad jante heter! Jo lugn, jag ska berätta varför, men vi tar det från början.

Morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Martha

Varenda finlandssvensk känner nog till Marthaförbundet, men om du bor i Sverige är det kanske mindre bekant.

För ungefär tio år sen kom jag “på riktigt” i kontakt med Marthaförbundet på en föreläsning de arrangerade med Mats-Eric Nilsson – den hemlige kocken.

Startade Marthakrets

Martha verkade som en organisation i min smak och jag blev sugen att starta en marthakrets för unga kvinnor i byn där jag bodde då, Sundom. Min väninna Towa och jag började prata om detta, och sagt och gjort, så startade vi byns marthakrets “Sundom tranor” kort därefter.

Marthaförbundet består av närmare 10 000 medlemmar i 13 distrikt. Distrikten består av ungefär 200 föreningar och därtill 200 kretsar, som är oregistrerade föreningar som lyder under en marthaförening. – martha.fi

Morotsliv

Kombucha är fermenterat te. Så gott och enkelt att laga själv. Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Hållbart, hälsosamt och inspirerande

Vi gjorde en massa roliga saker. Vi gjorde studiebesök (bland annat till min självförsörjande och supercoola vän Maria Österåker), gjorde smoothies, naturkosmetik, pratade hållbarhet, startade byns årligt återkommande loppisrace, sprang meteoritmaraton, handarbetade och bidrog till byn på olika sätt.

Jag också några andra gick till och med en utbildning till marthainspiratörer som förbundet ordnade. Och oj, så roligt vi hade!

Morotsliv

Tvättnötter för rena kläder. Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Tidskriften Martha

Som medlem i Marthaförbundet får man tidsskriften Martha – som faktiskt är den enda tidningen jag prenumererar på. Oj så jag beundrade de fantastiska kvinnor (och män) som jag kunde läsa om där. Både lokala förmågor och mera kända profiler.

Morotsliv

Här diskar jag i regnvatten. Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Mina idoler

Jag kommer speciellt ihåg två nummer med mina stora förebilder. På det enda omslaget strålade hälsoprofilen Sanna Ehdin och på ett annat omslag prydde kvinnohormonexperten Mia Lundin omslaget. Jag beundrade dem så (gör det ännu idag) och drömde om att jag också skulle få pryda omslaget en vacker dag.

Morotsliv

Plastfri futon på en matta av kokosfiber. Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Och så igår damp månadens nummer ner genom brevinkastet! Och vem var inte på omslaget? Jo, jag! Jag ska erkänna att det pirrar i magen fortfarande. Jag visste ju att artikeln om mig skulle vara med så klart, men inte att jag skulle vara på omslaget.

morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Det här känns annorlunda från alla andra tidningsartiklar och radioprogram jag figurerat i genom åren. Mitt första omslag – och i just denna tidning dessutom. Det känns så förbaskat bra alltså.

Så det är bara att fortsätta drömma, visualisera och sätta ännu fler mål om var man vill vara om ett år, fem år, tio år! Om du inte kan se det, hur ska du då kunna ta dig dit?

Morotsliv

Plastbanta köket. Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Visualisera mitt framtida jag

Jag brukar inte bara drömma och visualisera. Jag skriver också ner mina mål och jag brukar även göra visionboards. Dem gör jag med bilder jag googlat, skrivit ut och klistrat upp på stora planscher som symboliserar hur jag vill att mitt liv ska se ut.

Brukar du också visualisera ditt framtida jag?

Kommentera gärna hur du brukar göra och vad du drömmer om.

Här kan ni också läsa artikeln.

morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Morotsliv

Foto: Johannes Tervo för tidskriften Martha

Samtliga foton: Johannes Tervo för tidskriften Martha