fbpx

Inlägget innehåller adlinks.

Ättikan är bra till massor inom städning och rengöring i hemmet. Men det finns några ställen dit du aldrig ska gå med ättika eller vinäger. Ställen där den gör mer skada än nytta.

Här får du en lista över 6 stycken no-no’s!

1. Natursten, granit och marmor

Ättikan kan göra bänksskivor, bord, skärbräden och andra naturstensföremål porösa och lämna märken.

Använd istället diskmedel. Blanda 1 dl ekologiskt diskmedel i 4 dl varmt vatten i en sprayflaska. Spraya på, låt verka några minuter vid behov och torka rent.

2. Klinkers, kakel och fogar

Klinkers och kakel som inte är glaserade fungerar som natursten så undvik ättika också här.

Använd istället diskmedelslösningen i punkt 1. Putsa med Universal allputsmedel eller Universal stone om diskmedel inte gör jobbet.

3. Strykjärnet

Många använder ättika för att kalka ut kaffebryggare och vattenkokaren, och det fungerar ju utmärkt! Men gå aldrig med ättika i strykjärnet. Det kan skada delar inuti strykjärnet.

Om du har en kolfilterkanna hemma, så använd filtrerat vatten i strykjärnet. Töm gärna strykjärnet på vatten när du är klar.

4. Ägg

Vi vet väl alla hur besvärligt det kan vara att få bort intorkat ägg, så därför vill du torka bort det så snabbt som möjligt. Men om du spillt ägg på golvet eller köksytor, ska du aldrig ta till ättika. Ättikan kan få ägget att börja koagulera och det kan göra det svårare att få bort.

Använd diskmedelslösningen och torka rent istället.

5. Riktigt besvärliga fläckar

Gräsfläckar, fettfläckar och blodfläckar kan vara svåra att få bort med ättika.

Gräs- och fettfläckar får du effektivast bort om du behandlar fläcken med galltvål och låter det verka en stund innan du tvättar i tvättmaskin med tvättnötter som vanligt.

Blodfläckar bör först behandlas med kallt, saltat vatten. 2 msk salt per liter vatten räcker och låt ligga i blöt i några timmar innan plagget tvättas som vanligt.

Du kan också behandla fläcken med en pasta av 2 msk bikarbonat i 1 msk vatten direkt på fläcken och låt verka i 30 minuter. Blöt sen fläcken och tvätta som vanligt.

6. Hardwood trä

För trägolv av hardwood, alltså lövträd, ska du inte använda ättika i rengöringsmedlet. Ättika kan skada ytan, alltså “finishen”.

Blanda istället en tesked såpa per liter vatten och tvätta golven med mikrofiberduk. (Om du har ett furugolv och vill såpabehandla golvet behövs mera såpa i vattnet.)

Kuriosa. Softwood är virke från barrträd och hardwood från lövträd. Barrträdens virke är i allmänhet “mjukare” än lövträdens.


ADLINK. Grön gåva har bland annat ekologiskt diskmedel, universal allputsmedel, bikarbonat och en mängd olika härliga såpor i sitt urval städ- och rengöringsprodukter.