Häromdagen när jag skulle bege mig hemåt från min vän Fanny gick jag förbi några hästkastanjträd och såg att det låg massor av kastanjer på marken. Och jag plockade så många jag kunde i min väska. Varför det, kan man undra. Jo för jag har länge velat göra eget tvättmedel av kastanjer!
Hästkastanjer istället för tvättnötter
Jag är ju sedan länge en god vän av tvättnötter, men nackdelen med dem har ju varit det långa transportsträckan. Sen går det också rykten om att befolkningen där tvättnötter växer inte längre har råd med dem utan måste köpa vanliga tvättmedel. Å andra sidan ger det arbete och lön åt framförallt kvinnor som skördar bären så de kan försörja sina familjer. Men sen så innehåller hästkastanjen inte riktigt lika mycket saponin som tvättnöten, så man behöver större mängd hästkastanjer än tvättnötter.
Ja, det är för- och nackdelar med allt. Hur som helst har jag länge varit väldigt nyfiken på hästkastanjer. I hemtrakterna i Finland fanns inga hästkastanjer (även om de nog kan växa där), men här i Stockholm finns det massor.
Hästkastanj
Hästkastanjerna är ju väldigt vackra och tacksamma att dekorera med under höstmånaderna. Först har frukterna ett grönt taggigt skal, som sen mörknar. Inuti finns hästkastanjerna som vi kan använda till tvättmedel.
Det finns två varianter av kastanj! De hör till botaniska familjen Sapindaceae, och de är hästkastanjen Aesculus hippocastanum (som inte ska ätas, men passar utmärkt till tvättmedel) och den ädla Castanea sativa (som istället lämpar sig att ätas, men inte som tvättmedel).
Hästkastanjen blommar under maj och juni månad med blommor som sitter i stora, upprätta pyramidformiga klasar. Kronbladen är vita med gulröda fläckar, medan frukten är en grovtaggig, hård kapsel som innehåller ett eller två stora frön, hästkastanjer. Hästkastanjer är irriterande att äta, till skillnad från äkta kastanjer. Hästkastanj är ofta planterad i parker och är härdig i södra och mellersta Sverige, upp till zon 4.
Hästkastanj som tvättmedel
Hästkastanjen innehåller saponiner, precis som tvättnötter, såpnejlika och björkblad. De har en liknande kemisk struktur som ”ytaktiva ämnen” som tensider har och de ingår i kommersiella tvättmedel. Plocka hästkastanjer när de fallit av trädet, för då ska nötterna innehålla högsta halten av saponinet aescin. Kastanjfrukten kan innehålla 8% – 13% aescin.
Skonsamt för kläder, hälsa och miljö
Hästkastanjtvättmedel är skonsamt mot färgen på kläderna och är därför extra bra för kulörtvätt. De passar även yllekläder. För vit tvätt rekommenderas att ta bort det bruna skalet av frukten och bara använda den ljusa kärnan.
De är skonsamma för huden, eftersom de är hypoallergena. Det betyder att de ger mindre hudirritation och utslag än konventionella tvättmedel. De lämpar sig även för astmatiker och doftkänsliga.
De är miljövänliga, eftersom de är biologiskt nedbrytbara.
Att göra eget hästkastanjtvättmedel
När du ska använda kastanjen kan du göra på lite olika sätt. Du kan torka frukterna i bitar, mala till pulver eller göra flytande tvättmedel.
För vittvätt kan du lämna bort skalet. Tillsätt då 0,5 dl bikarbonat i tvättmedelsfacket.
För kulörtvätt kan du låta skalet vara kvar, eftersom också det innehåller saponiner som du gärna vill åt.
1. Kastanjer i bitar
Du kan använda hela kastanjerna precis som tvättnötter. Dock behöver du dela dem i mindre bitar (4-8 bitar per kastanj) och låta dem torka i torkugn på låg temperatur (ca 50 grader) tills de är kruttorra. Förvara dem mörkt i en burk med lock.
- 5-8 kastanjer
- en bomullspåse (eller strumpa)
- Sätt kastanjerna i påsen och stäng öppningen med ett snöre.
- Sätt påsen tillsammans med kläderna i trumman i tvättmaskinen.
- Tvätta som vanligt.
Vid 40 grader kan du använda kastanjerna en tvätt till. Vid högre temperaturer behöver du byta till nya kastanjer. Sätt då de använda kastanjerna i komposten.
Fördelar: De torkade kastanjerna håller hur länge som helst.
Nackdelar: Fuktiga bitar kan mögla. De är ganska stora och tar mera rum än till exempel ett pulver.
2. Kastanjpulver
Dela kastanjerna i mindre bitar och kör dem sen i mixer så de blir som ett mjöl. Sprid ut på tidningspapper och låt pulvret torka tills det är helt kruttorrt.
Du kan testa genom att krama det i handen och kolla att det inte tar ihop och bildar klumpar. Förvara i burk med lock.
- 0,5 dl kastanjpulver
- en finmaskad påse (eller en strumpa)
- Sätt pulvret i påsen och knyt åt ordentligt.
- Sätt påsen tillsammans med kläderna i trumman i tvättmaskinen.
- Tvätta som vanligt.
Fördelar: Pulvret håller lång tid och du gör bara den mängd du behöver i gången.
Nackdelar: Fuktigt pulver kan mögla. Påsen behöver vara väldigt finmaskig så pulvret inte läcker ut och lämnar på kläderna.
Alternativt
Före varje tvätt kan du också göra flytande tvättmedel av pulvret.
- 2 msk kastanjpulver
- 2 dl hett vatten
- skål
- sil
- Sätt pulvret i en kopp med det heta vattnet.
- Låt dra i en halvtimme.
- Sila av genom en liten tygbit eller nötpåse.
- Använd vätskan i tvättmaskinens fack för tvättmedel.
Fördelar: Pulvret håller lång tid och du gör bara den mängd flytande tvättmedel som du behöver i gången.
Nackdelar: Krävs planering och framförhållning före varje gång du ska tvätta.
3. Flytande tvättmedel
Man kan också koka sitt eget flytande tvättmedel av kastanjer. Förvara flaskan med kastanjetvättmedlet svalt i kylskåp. Håller en dryg vecka.
- 500 g kastanjer (skalade och i bitar)
- 1,5 liter vatten
- kastrull med lock
- sil
- flaska
- (eterisk olja)
- Hacka kastanjerna i små bitar – ju mindre desto bättre.
- Koka upp vattnet.
- Låt dem sjuda i under lock i en ungefär kvart.
- Stäng av plattan och låt det stå och dra till nästa dag, minst 8 timmar.
- Sila lösningen och häll på flaska.
- (Droppa i några droppar eterisk olja om du vill ha doft på tvättmedlet. Valfritt.)
Dosera 0,5 dl lösning till en tvättmaskin.
Sätt i sprayflaska och använd som allrengöringsmedel, spraya på grönväxterna mot ohyra, tvätta bilen och husdjuren med vätskan. Det ska till och med fungera som vanligt schampo.
Fördelar: Lätt att använda inom många olika städområden.
Nackdelar: Inte lika hållbart för förvaring, så gör inte för stor sats.
I de flesta recept kokas inte kastanjerna. När man gör allrengöringsmedel av tvättnötter ska det alltid sjuda en stund, och eftersom kastanjerna innehåller mindre saponin än tvättnötterna borde det följaktligen vara bättre att ha varm temperatur längre.
När du tvättar kläder
Du kan nu själv välja vilken typ som bäst passar dig; bitar, pulver eller flytande.
För vittvätt kan du som sagt gärna ta bort det bruna skalet. Tillsätt då 0,5 dl bikarbonat i tvättmedelsfacket.
Svåra fläckar av fett eller gräs kan du förbehandla med galltvål och sen tvätta som vanligt.
Hejsan!
Intressant läsning!
Skulle det fungera att ha som schampo också?
Ja, troligen. Men jag tror man får en skönare slutresultat av ett naturligt schampo eller schampotvål och avslutar med surskölj eller balsam. 🙂
Hej!
Superbra tips, använder både vanligt tvättmedel och ibland tvättnötter men försöker hitta annat att använda.
Funderade på flytande tvättmedel av kastanjer, bör inte hållbarheten bli längre med konservering? Tänkte på e-vitamim som jag läst ska vara bra!
Så kul!
Jo, konserveringsmedel förlänger hållbarheten, men e-vitamin är fettlöslig och lämpar sig bäst i produkter som innehåller fett. Såsom hudkrämer och hudoljor.
Här finns däremot några andra alternativ: https://morotsliv.com/2017/12/konserveringsmedel-i-naturkosmetik.html
Lycka till!