fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Jordklok

Ekostädning – 10 steg mot en giftfri städrutin

Ekostädning är ett utmärkt sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet. Men hur kommer man enklast igång?

Här får du en lista över de första grejerna du behöver införskaffa om du inte redan har dem i ditt hushåll.

1. Ättika eller citronsyra

Ättikan är bakteriedödande och tar bort dålig lukt i kläder. Eftersom den är sur, alltså har ett lågt pH, är den perfekt mot basiska fläckar. Ta bort kalkfläckar från kranen, glasen, kaffekokaren och duschväggen.

Ättika är färglös flytande vätska och vid ekostädning kan du blanda så den blir 5% stark. Starkare kan användas i toaletten.

Använd inte på kalkfogar, kakel och natursten!

Läs mer om ättika här och köp ättika här.

Du kan också använda citronsyra. Till exempel för att rengöra diskmaskinen och tvättmaskinen en gång i månaden från kalkavlagringar.

2. Bikarbonat

Bikarbonat är ättikans bästis. Ensam putsar den sten och metaller, håller vit tvätt vit, och och tar bort dålig lukt. Den är basisk med pH 8, bakteriedödande och i pulver- eller kristallform. Vi kan också använda bikarbonat för livsmedel i matlagning.

Läs mer om bikarbonat här och läs mer om ättika+bikarbonat här.

Här kan du köpa bikarbonat för städning.

För svårare fläckar och ingrodd smuts fungerar perkarbonat svinbra. Helt naturligt tillverkat av vatten, kalk och salt. Det har en kraftigt oxiderande effekt och tar bort dåliga lukter från textilier. Perkarbonat har dessutom blekande egenskaper, utan att innehålla vare sig klor eller optiska färgämnen. Du kan också använda natriumperkarbonat som allrengöringsmedel för till exempel badrummet eller köket.

Natriumkarbonat har ett pH-värde på 11,4 och fungerar bland annat utmärkt som fettlösare. Med några enkla knep så blir detta pulver ett effektivt allrengöringsmedel som du kan använda till så väl tuffa fläckar i disken som till att städa ditt badrum eller rengöra matsilvret. Kallas också kristallsoda.

Tillsammans blir ättikan och bikarbonaten en effektiv propplösare och fläckborttagare.

3. Galltvål eller olivtvål

Galltvål är en fettlösare som heter duga. Låt den dra en stund på fläckar från fett och gräs innan du slänger plagget i tvättmaskinen. Finns både som fast tvål och flytande.

Här kan du köpa galltvål.

4. Diskmedel

Välj ett svanenmärkt och ekologiskt diskmedel. Blanda en femtedel diskmedel med 4 delar vatten i en sprayflaska och använd den både vid diskning, fönstertvätt och som allrengöringsmedel. Drygt och effektiv fettlösare.

Vill du laga eget handdiskmedel har jag ett recept här.

Vill du köpa färdigt miljövänligt diskmedel hittar du det här.

5. Tvättnötter

Tvätta kläderna med tvättnötter. Ta 4-6 stycken i en strumpa, knyt en knut, och släng med byket och tvätta som vanligt. Efter några tvättar byter du till nya tvättnötter och slänger de gamla i komposten.

Om du vill ha doft i kläderna tillsätter du bara några droppar eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget vanligt sköljmedel, eftersom det är de sista kemikalierna som lämnar kvar i kläderna. Dessutom behövs det inte för tvättnötter är naturligt mjukgörande.

Om du har svåra fläckar behandlar du dem först med galltvål. Om du har vit tvätt sätter du två matskedar bikarbonat dit man annars kan sätta tvättmedlet.

Läs mer om tvättnötter här.

Köp egna miljövänliga tvättnötter här.

6. Såpa

En matsked såpa i en sprayflaska med vatten och du har ett härligt allrengöringsmedel. Såpan fungerar också fint för golvtvätt och tvätt av toalettstolen.

Läs hur du får en strålande ren ugn med hjälp av såpa här.

Köp miljövänlig såpa här.

7. Städdukar

Här finns en uppsjö av olika städdukar eller trasor som vi ofta kallar dem. Mikrofiberdukar skär loss smuts och behöver inga medel för att göra rent. Men den händige kan också virka eller sticka vackra städdukar av till exempel lin-, bambu- eller hampagarn. Tvätta eller koka dem när de blivit ofräscha.

Här kan du köpa miljövänliga städdukar och städredskap.

8. Dammsugare

Kemikalier samlas i damm. En effektiv dammsugare med högt MIPA-värde gör att dammet inte blåser omkring när man dammsuger.

Vädra med korsdrag och helst dagligen för att syresätta luften.

Läs mer om vår robotdammsugare Rolf här.

9. Gröna växter

Tack vare att NASA behövde hålla god luftkvalitet på rymdstationerna vet vi idag att de effektivaste luftrenarna är våra vanliga grönväxter. Välj gärna lättskötta växter, speciellt om du inte upplever dig ha gröna fingrar.

Läs mer om bra luftrenande växter här. Och här kan du köpa vackra, luftrenande krukväxter till ditt eget hem.

10. Naturmaterial

Välj plastfritt om du kan – både i städningen och även allt annat du handlar. Idag hittar du faktiskt nästan allt du behöver i naturmaterial. Så skippa plasten och köp trä diskborste med bytbart borsthuvud, träsopborste och så vidare.

Läs mera om plastbantning här.

Här kan du köpa miljövänliga städredskap.

Så sätt igång!

Här har du nu fått tio enkla steg som hjälper dig komma igång med ekostädningen. Du kan läsa mer om varje kapitel genom att klicka på de olika länkarna i texten. Lycka till!

På Jordklok kan du klicka hem tvättnötter och ekotvättmedel. Adlink.