fbpx

Inlägget innehåller adlinks

Ekostädning är ett utmärkt sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet. Men hur kommer man enklast igång?

Ekostädning – 10 steg mot en giftfri städrutin

Här får du en lista över de första grejerna du behöver införskaffa om du inte redan har dem i ditt hushåll.

1. Ättika eller citronsyra

Ättikan är bakteriedödande och tar bort dålig lukt i kläder. Eftersom den är sur, alltså har ett lågt pH, är den perfekt mot basiska fläckar. Ta bort kalkfläckar från kranen, glasen, kaffekokaren och duschväggen.

Ättika är färglös flytande vätska och vid ekostädning kan du blanda så den blir 5% stark. Starkare kan användas i toaletten.

Använd inte på kalkfogar, kakel och natursten!

Läs mer om ättika.

2. Bikarbonat

Bikarbonat är ättikans bästis. Ensam putsar den sten och metaller, håller vit tvätt vit, och och tar bort dålig lukt.

Den är basisk, bakteriedödande och i pulver- eller kristallform. Kristallsoda har pH 11 medan matsoda, som vi använder i matlagning, har pH 8.

Tillsammans blir ättikan och bikarbonaten en effektiv propplösare och fläckborttagare.

Läs mer om bikarbonat.

Läs mer om ättika+bikarbonat.

3. Galltvål eller olivtvål

Galltvål är en fettlösare som heter duga. Låt den dra en stund på fläckar från fett och gräs innan du slänger plagget i tvättmaskinen. Finns både som fast tvål och flytande.

4. Diskmedel

Välj ett svanenmärkt och ekologiskt diskmedel. Blanda en femtedel diskmedel med 4 delar vatten i en sprayflaska och använd den både vid diskning, fönstertvätt och som allrengöringsmedel. Drygt och effektiv fettlösare.

Vill du laga eget handdiskmedel har jag ett recept här.

Maskindiskmedel gör du såhär.

5. Tvättnötter

Tvätta kläderna med tvättnötter. Ta 4-6 stycken i en strumpa, knyt en knut, och släng med byket och tvätta som vanligt. Efter några tvättar byter du till nya tvättnötter och slänger de gamla i komposten.

Om du vill ha doft i kläderna tillsätter du bara några droppar eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget vanligt sköljmedel, eftersom det är de sista kemikalierna som lämnar kvar i kläderna. Dessutom behövs det inte för tvättnötter är naturligt mjukgörande.

Om du har svåra fläckar behandlar du dem först med galltvål. Om du har vit tvätt sätter du två matskedar bikarbonat dit man annars kan sätta tvättmedlet.

Läs mer om tvättnötter här.

6. Såpa

En matsked såpa i en sprayflaska med vatten och du har ett härligt allrengöringsmedel. Såpan fungerar också fint för golvtvätt och tvätt av toalettstolen.

Läs hur du får en strålande ren ugn med hjälp av såpa här.

7. Städdukar

Här finns en uppsjö av olika städdukar eller trasor som vi ofta kallar dem. Mikrofiberdukar skär loss smuts och behöver inga medel för att göra rent. Men den händige kan också virka eller sticka vackra städdukar av till exempel lin-, bambu- eller hampagarn. Tvätta eller koka dem när de blivit ofräscha.

8. Dammsugare

Kemikalier samlas i damm. En effektiv dammsugare med högt MIPA-värde gör att dammet inte blåser omkring när man dammsuger.

Vädra med korsdrag och helst dagligen för att syresätta luften.

9. Gröna växter

Tack vare att NASA behövde hålla god luftkvalitet på rymdstationerna vet vi idag att de effektivaste luftrenarna är våra vanliga grönväxter. Välj gärna lättskötta växter, speciellt om du inte upplever dig ha gröna fingrar.

Läs mer om bra luftrenande växter här.

10. Naturmaterial

Välj plastfritt om du kan – både i städningen och även allt annat du handlar. Idag hittar du faktiskt nästan allt du behöver i naturmaterial. Så skippa plasten och köp trä diskborste med bytbart borsthuvud, träsopborste och så vidare.

Läs mera om plastbantning här.

Så sätt igång!

Här har du nu fått tio enkla steg som hjälper dig komma igång med ekostädningen. Du kan läsa mer om varje kapitel genom att klicka på de olika länkarna i texten. Lycka till!

På Jordklok kan du klicka hem tvättnötter och ekotvättmedel. Adlink