fbpx

Har du sett att vi idag firar White Monday? White Monday främjar företag som erbjuder delnings- och cirkulära tjänster. Alltså företag som gör det enklare att laga, hyra och återanvända våra prylar. Så bra, eller hur?

Jag är själv en stolt deltagare i skaran som vill inspirera dig en mera hållbar livsstil genom cirkulär konsumtion. Är begreppen obekanta eller krångliga? Jag ska förklara.

White Monday / Black Friday

White Monday har skapat som motreaktion till shoppingdagen Black Friday. Black Friday kommer ursprungligen från USA. Den infaller fredagen efter Thanksgiving och fungerar som ett startskott för julhandeln med kraftigt prissänkta produkter och långa köer av shoppinggalna kunder i butikerna. Det är den absolut största shoppingdagen med en omsättning på omkring 50-60 miljarder på en enda dag i USA. Sedan 2010 har Black Friday blivit ett globalt fenomen.

Linjär konsumtion – slit och släng

Man kan här prata om linjär konsumtion, eller linjär ekonomi. Det innebär att vi köper nytt, sliter och slänger. Varje vara “föds” för att användas en kort tid och sen “dö”på en soptipp, i ett vattendrag eller längst in i förrådet. Det är inte hållbart och ger negativa konsekvenser främst i form av klimatutsläpp och allvarlig påverkan på djur och natur på jorden.

Bild: naturskyddsforeningen.se

 

Cirkulär konsumtion – ”reuse, reduce, recycle”

Motsatsen till detta är den cirkulära konsumtionen, eller cirkulära ekonomin (CE), som inspireras av naturens egna kretslopp. Det innebär att alla produkter antingen bör vara biologiskt nedbrytbara, eller bör kunna återvinnas eller återbrukas. ”Reuse, reduce, recycle” betyder återanvänd, minimera och återvinn.

Det finns idag över 130 stycken företag, influencers och organisationer från flera olika håll som på olika sätt stödjer White Monday. Du kan läsa om den på den officiella hemsidan whitemonday.se.

Bild: naturskyddsforeningen.se

Vad kan DU göra?

För att en ekonomi ska kunna bli cirkulär behöver både konsumtions- och produktionsmönstren förändras. Det här är de viktigaste stegen som även DU kan tänka på för att bidra till en mera hållbar konsumtion:

  1. Minska konsumtionen av nya saker.
  2. Återanvända mer.
  3. Välj produkter som har smartare design och förpackningar.
  4. Återvinna mer material.
  5. Utnyttja energin i det som inte kan återvinnas.

Byta, dela, hyra, låna och ge bort

Varor som produceras måste vara av bra kvalitet så att de kan användas länge och ibland av flera personer. Om till exempel ett klädesplagg används tre gånger längre så minskar dess miljöpåverkan med 70 %! Ett annat bra sätt är att flera personer delar på saker genom att äga tillsammans eller låna av varandra eller hyra. Förutom att vi sparar på miljön blir det ofta också billigare.

Vårda, laga och reparera

För att saker ska hålla länge behöver de vårdas och vid behov även repareras. För inte så länge sen var det en självklarhet att ta hand om sina saker och kläder och ge dem ett så långt liv som möjligt.

För varje hundralapp som svenska konsumenter spenderar på varor går i genomsnitt mindre än en krona till reparationer och underhåll. När det gäller bilar, cyklar och båtar går i genomsnitt över 30 % av de totala utgifterna till underhåll och reparationer.

Erbjudanden också denna dag

På hemsidan för White Monday kan du även hitta företag som stöder cirkulär konsumtion och som ger bra rabatter och erbjudanden åt dig. Kolla in dem nu!

White Mondayerbjudanden 19 november

Här finns några tips på hur du kan skapa ett mera hållbart hem. Du kan också lära dig ge nytt liv åt gamla trämöbler eller hålla lädergrejer som nya, eller lära dig mera om Zero Waste.

Så? Är du också med och stöder White Monday? #whitemonday

Källor:

White Monday

Naturskyddsforeningen