Inlägget innehåller adlinks till Lagerhaus och Jordklok.
Jag har fått så många frågor om min diskrutin, mitt hemlagade diskmedel och diskborstarna i trä. Och det tycker jag att är så himla roligt, att ni frågar och kommenterar så flitigt alltså. Därför lovade jag sammanfatta allt i ett inlägg här, så blir det lättare för er att hitta produkterna och recepten.
Diskborstar i trä
Förutom att de är otroligt vackra så gillar jag verkligen känslan att diska med dessa diskborstar. De med utbytbart huvud trodde jag inte att jag skulle gilla först, men efter ett par diskar hade jag vant mig.
Den som ser ut som en ”vanlig” diskborste gillar jag speciellt mycket, för den har samtidigt en svag doft av fårull. Dessutom är den väldigt skön att diska glas och större köksgeråd med.
Underhåll
Det är viktigt att ta hand om sina diskborstar så att de håller så länge som möjligt och inte bakterier gror i dem. Trä är ett vackert, lättskött och tacksamt material.
Använd inte mer diskmedel än nödvändigt när du diskar.
Torka upp mellan diskarna
Efter att du diskat klart: Lämna aldrig diskborsten med ”håren” pekandes uppåt. Då rinner vatten ner i hålen och gör att borsthåren kan lossna i förtid. Dessutom kan bakterier börja växa när de inte slipper att torka upp.
Ställ den istället så att borsten pekar neråt. Det är bra att ha ett torkställ i form av en metallkorg eller liknande för dina diskborstar. Om du förvarar dem i en burk eller ett glas lämnar de att stå i sitt eget droppvatten och blir en bakteriehärd.
Ättika mot bakterier
Förut, när jag hade vanliga plastdiskborstar, brukade jag koka dem eller låta dem följa med i diskmaskinen ibland. Då fick man död på eventuella bakterier. Men det funkar ju inte med träskaften, för de skulle nog förstöras ganska snabbt i diskmaskinen.
Ett sätt att döda bakterier är att låta dem stå i ättika några minuter och sen låta dem torka upp ordentligt.
Förläng livslängden med olja
Jag behandlar trädelarna med doftfri kokosolja ungefär en gång i månaden.
Det viktigaste är att de är helt torra när du sätter på rikligt med kokosolja. Sen låter du oljan dra över natten och nästa dag sköljer du dem snabbt under varmt vatten och torkar dem torra. Sen diskar du med dem som vanligt.
Diskborsten är från Lagerhaus och är i oljad bok med borst av tagel.
För dig som föredrar diskvamp istället för diskborste, så har Jordklok ett fint urval.
Grovborste
Grovborsten använder jag när jag ska rengöra mina gjutjärnspannor och -grytor. Direkt efter matlagningen fyller jag kärlen med hett vatten och låter stå i några minuter och sen skrubbar jag dem rena med grovborsten.
Till gjutjärnskärlen använder jag aldrig diskmedel på gjutjärnsdelarna. Däremot på undersidan (där mina har emaljyta) kan jag diska av med lite diskmedel och den vanliga trädiskborsten.
Underhåll
Eftersom man inte använder diskmedel i gjutjärn, kan det lämna kvar fett i grovborsten. Spraya på lite diskmedel och skölj den ren med varmt vatten.
Se till att den alltid vilar med borsten neråt och i en korg, så att vattnet slipper att rinna bort.
Ättika mot bakterier
Men jämna rum låter du den dra några minuter i ättika för att döda eventuella bakterier.
Förläng livslängden med olja
Oljebehandla trädelen precis som med diskborstarna.
Grovborsten från Lagerhaus är i bokträ med tampico/bassine fibrer
Grönsaksborstar
Borstar för att tvätta och skrubba livsmedel finns också att i trä med naturborst. Denna rengör jordiga potatisar och rotfrukter snabbt och effektivt.
Skölj bort eventuella jordrester efter användning och låt den torka i en korg eller på en hålig tvålkopp med borsten vänd neråt så vattnet slipper att rinna bort.
Ättika mot bakterier
Men jämna rum låter du den dra några minuter i ättika för att döda eventuella bakterier.
Förläng livslängden med olja
Oljebehandla trädelen precis som med diskborstarna.
Grönsaksborste från Lagerhaus med trähandtag och naturfibrer (tampico fiber och union fiber)
Flaskborstar
Flaskborstarna kommer i flera olika storlekar och passar därför olika flaskor. Det finns till och med riktigt små piprensar-borstar som lämpar sig perfekt för sugrör i rostfritt stål eller glas.
Underhåll
Flaskborstarna är lite mer lättskötta än diskborstarna, för där är borsten ofta fäst i metalldelen.
Låt flaskborsten torka med borsten vänd nedåt. Låt den gärna stå i en korg eller liknande istället för en burk så den inte lämnar att stå i eget vatten då den ska torka upp.
Flaskborstarna från Lagerhaus har bara metallskaft så de behöver inget underhålla med olja.
Om din borste har ett trähandtag så kan du olja in det ibland, precis som du gör med diskborstarna.
Kopparskrubbare
Kopparborsten är effektiv mot fastbrända matrester i kastrullen. Men var lite försiktig på på känsligare ytor så du inte gör skrapmärken.
Jag använder denna bara i nödfall, så det blir inte särskilt ofta.
Denna från lagerhaus går att rengöra genom att diska i diskmaskin vid max 60°C.
Torkställ
Ett bra torkställ för dina diskredskap är viktigt för att du ska kunna ge dem en lång livslängd.
- Den får inte rosta
- Välj material som rostfritt stål eller ett som är ämnat för väta.
- Den ska torka snabbt
- Korgen bör ha en lite upphöjd botten så vattnet kan rinna bort och redskapen torkar upp snabbt.
- Om korgen botten ligger platt mot diskbänken hålls det kvar vatten mellan borsten och köksbänken som korgen står på.
- Om den har en hel botten lämnar också vatten kvar längre än önskat och gör att bakterier trivs.
Torkställ från Lagerhaus i matt, svart metall åt dina diskborstar.
Disktrasor
Om du lämnar en fuktig disktrasa med matrester i vasken trivs bakterier och kommer föröka sig snabbt. Disktrasan kan bli en bakteriebomb med allt från e-coli till salmonellabakterier. Bakterier överlag trivs i fuktig och ljummen miljö – som i en disktrasa. Bäst gillar de temperaturer mellan +20 och +50 °C.
De flesta bakterier är trots allt ofarliga, men om du använder trasan till flera olika ytor och har otvättade händer så sprids bakterier snabbare.
På Lagerhaus finns disktrasor i 50% bambu och 50% ekologisk bomull.
Hygien
Bakterier behöver fyra saker för att kunna växa nämligen: fukt, trivsam temperatur, näring och tid. För att bromsa bakterietillväxten i disktrasan kan du tänka på följande.
Material
Det finns massor olika material som disktrasor och disksvampar görs av. Både naturmaterial och återvunnet material.
- Lin
- Bomull (eko)
- Bambu
- Cellulosa
- Luffa
- Kokosfiber
- Valnötsskal
- Återvunnen PET
- Skursvamp av 100% återvunnen syntetfiber
På Jordklok finns också olika varianter av miljövänligare disktrasor.
Undvik kökssvampar
Det har visat sig att kökssvampar som kokats (oavsett om det var i mikrovågsugn eller i kastrull) till och med hade högre halter av skadliga bakterier än de som aldrig blivit rengjorda. Forskarna jämför det med en antibiotikakur, då antibiotikan tar död på även de goda bakterierna och därmed låter de dåliga härja fritt. Bakterierna i en kokad svamp motsvaras av mängden bakterier i avföring. Så undvik svampar tillverkade av plast!
Diskmedel
Diskmedel är ofta väldigt fettlösande och det behövs därför extremt små mängder diskmedel för att diska rent. Jag brukar blanda ungefär en femtedel miljömärkt ekologiskt diskmedel i fyra femtedelar vatten i en sprayflaska. När det ska diskas räcker det med en dusch i varje kärl och diska som vanligt med borsten.
Diskmedelsspray
- 1 dl miljömärkt diskmedel
- 4 dl vatten
- En halvliters flaska i glas (eller återvunnen plast om du är rädd att den ska gå i kras)
- Ett spraymunstycke
- En fin etikett
Det blir också väldigt ekonomiskt, eftersom det tar en evighet innan din flaska med diskmedel tar slut, känns det som. Fungerar också bra som allrengöringsmedel och vid fönstertvätt i kombination med ättiksspray (se recept på det längre ner).
Det andra alternativet är att göra ditt eget diskmedel av galltvål, som är mycket effektivt på fett. Jag har gjort mitt eget recept här. Då jag använder hemlagat diskmedel brukar jag använda det outblandat (i en pumpflaska) då jag diskar, eftersom det inte innehåller samma starka tensider som det köpta diskmedlet.
På Jordklok kan du köpa miljövänliga diskmedel för handdisk.
Ättika
Ättikan är ju ett måste i köket, tycker jag. Dels använder jag alltså den för att hålla bakterierna i schack när det gäller diskredskapen i trä. Då använder jag en 5%-ig lösning som jag gör genom att blanda hälften ättika och hälften vatten i en sprayflaska. (Om du har 24%-ig ättika, så blandar du 1 del ättika och 4 delar vatten.)
I Finland är ättikan i butiken 10%. I Sverige är den 12% eller 24%. På apoteket kan man få ännu starkare lösningar av ättika.
Kom ihåg att den i butiken kan vara irriterande på huden eller till och med frätande om du får tag på högre koncentrationer. Redan 5%-ig lösning kan vara irriterande för luftvägarna om du andas in det, så tänk på det när du sprayar!
Men om jag diskar glas för hand så använder jag ättiksspray i samband med sköljningen för att det inte ska bli kalkfläckar.
Ättiksspray
- 1 dl 24%ig ättika
- 4 dl vatten
- En halvliters flaska i glas (eller återvunnen plast om du är rädd att den ska gå i kras)
- Ett spraymunstycke
- En fin etikett
Vid maskindisk använder jag ättika som sköljmedel. Jag brukar sätta det i facket för sköljmedel eller bara hälla ut lite på botten i diskmaskinen, en knapp deciliter eller så.
Här kan du läsa mer om ättikans alla otroliga användningsområden!
Maskindiskmedel
Vid maskindisk är det viktigt att välja ett miljömärkt diskmedel, till exempel märkt med Svanen. Det räcker ofta med hälften av tabletten eller doseringen och sätta resten bikarbonat.
Du kan även göra såhär:
- Fyll diskmedelsfacket med 2/3 bikarbonat
- Fyll resten, alltså 1/3, med salt.
- Tillsätt 3 droppar vanligt, ekologiskt handdiskmedel.
- Häll ättika i facket för sköljmedel eller häll ut 1 dl ättika i botten på diskmaskinen. (12%ig räcker)
- Disk som vanligt.
En gång i månaden kan du köra 100 g citronsyra eller 2 dl 24% ättika i maskinen på hett program.
På Jordklok kan du köpa miljövänligare maskindiskmedel.
Källor: Lagerhaus, Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet
Tack för alla tips! Tar till mig flera nya användningsområden.
Så roligt! 😀 <3
Tack för superbra inlägg!!
Har letat efter dom där små grovborstarna, visste inte att Lagerhaus har dom så jag blev verkligen glad att du tipsade om dom 🙂
Men alltså…finns det verkligen folk som torkar sina barn runt munnen med disktrasa??! Usch…
Tack själv! <3 😀
Ja, alltså jag har sett det hända ett par gånger! :O Vet dock inte i vilket skick den disktrasan var och när den tvättats sist...