fbpx

Inlägget innehåller Adlinks till Jordklok.

Kolla videon i kalenderluckan på instagram!

Här finns en samling rengöringsmedel som är miljövänliga ifall du inte vill göra själv.

Ättika

Häll 2 dl 24%ig ättika i kröken i toaletten och låt verka över natten.

Blanda 5%ig ättika i en sprayflaska och rengör kranen, tvättfatet, spegeln, duschväggen. Vid behov kan du lt det verka några minuter innan du torkar rent med en mikrofibertrasa.

Ättika är också effektiv mot lukt. Sätt 1 dl 10-12%ig ättika i sköljmedelsfacket mot lukt och som mjukgörare när du tvättar kläder.

Diskmedel

Blanda 1 dl diskmedel och 4 dl vatten i en sprayflaska och använd som rengöringsspray. Jättebra för badkaret eller tvättfatet när det behövs något effektivt fettlösande medel.

Ett bra miljövänligt diskmedel är förstås viktigt.

Bikarbonat

Bikarbonat (matsoda) är basisk och effektiv mot lukt och fläckar. Blanda en pasta och behandla fläckar på kläder före tvätt.

Som propplösare sätter du 1 dl bikarbonat i avloppet och häller på 2 dl 24% ättika. Låt verka över natten och skölj sedan med en kanna kokhett vatten.

Här kan du läsa mera om dess användningsområden.

Såpa

Blanda 1 msk såpa i 5 dl vatten och sätt i sprayflaska. Det blir ett bra rengöringsspray för badrummets ytor.

Såpa passar också vid tvätt av mattor med mera.

Tvättnötter och kastanjer

Tvätta kläderna rena med tvättnötter eller hästkastanjer eller koka ditt eget allrengöringsspray.

Ta 4-5 tvättnötter eller 5-8 st hästkastanjer och sätt i en strumpa. Knyt åt och lägg med kläderna in i tvättmaskinen och tvätta som vanligt.

Tillsätt 0,5 dl bikarbonat i tvättmedelsfacket vid vittvätt.

Sätt några droppar eterisk olja i sköljmedelsfacket om du vill ha någon slags doft. Men det gör man som man vill. Man kan också bara lämna tomt.

Vanligt sköljmedel undviker jag dock till varje pris! Kemikalierna från sköljmedlet lämnar kvar i kläderna och irriterar huden och luktar ofta ganska mycket dessutom.

Här kan du läsa mer om tvättnötter och här om hästkastanjer.

Galltvål och olivtvål

Galltvål tar effektivt bort svåra fläckar av fett, smuts och gräs, och finns både i fast form och i flytande. Behandla fläcken och låt verka en kvart eller så innan du tvättar som vanligt.

Olivtvål är ett bra veganskt alternativ.

Citron

Citronsyra rengör tvättmaskinen och diskmaskinen ungefär en gång i månaden. Häll dit 100 g och tvätta tom maskin på varmaste programmet.

(Citronsyra som inte är garanterat ren från svartmögel ska man undvika i mat, då den kan orsaka allergiska besvär. När det gäller städning är det inte lika noga.)

Grönväxter

De renar luften från kemikalier, återfuktar den, tar upp koldioxid och ger syre. Läs mera om vad jag skrivit om grönväxterna här.

Lycka till!