Inlägget innehåller Adlinks till KitchenTime och Jordklok.

View this post on Instagram

När jag började plastbanta var köket det rum jag började med. . Du vet säkert redan att plaster kan släppa kemikalier såsom mjukgörande tillsatser eller andra tillsatser som ska ge plasten olika egenskaper. . Om plasten dessutom jobbet i kontakt med fett (som ju finns i mat) eller värme (vid matlagning). . Visste du också att svart plast är en av värstingarna? Hur många har haft en stekspade i svart plast…? . Eller melaminskålar till barnen som ska fungera som en tåligare keramik? De ska inte heller utsättas för varm eller sur mat! . Om du vill ha tips på bra alternativ kommer ett blogginlägg inom kort på Morotsliv.com! . Har du plastbantat köket ännu? . Pst! Gick det för fort? Långsammare version finns på min IGTV! . 😘👏🥣🥤🍼🥢🍵 . #morotsliv #CarrotLifestyle #morotslivsjulkalender #kemikaliesmart #kemikaliebanta #kemikalier #kemikaliebantaköket #plastbanta #plastbantaköket #plastbantning #infographics #sustainableliving #sustainable #hälsosamlivsstil #hälsosammareliv #hälsa #hållbarlivsstil #hållbart #sustainableinfluencers #influencersofsweden #InoS #naturligt #köket

A post shared by Cecilia Ila Lassfolk (@morotsliv) on

 

Plastbanta köket

Börja med plast som rör vid varm mat.

Stekpannor och -kärl

Skippa teflonen och satsa på gjutjärn istället! Den här Fiskars är en favorit i gjutjärn. Men jag har nu investera också i en lättare gjutjärnspanna från Rönneby bruk. Den är också i gjutjärn men tunnare och därmed lättare att hantera.

Här kan du läsa min guide i allt behöver veta om gjutjärn och stekpannor.

Kastruller och grytor

Undvik koppar, aluminium och kastruller med teflonbeläggning. Välj istället kastruller i rostfritt stål eller gjutjärn.

Ugnsformar

Undvik också här aluminium och teflon och satsa på rostfritt, gjutjärn, härdat glas eller keramik.

Fortsätt med plast som rör vid kall mat

Skärbräden

Undvik alla plastskärbräden! Förutom att det kan lossa tillsatsämnen från plasten så kan det dessutom lossna små plastsmulor när kniven skär i brädan. Välj skärbräden i trä eller bambu istället. Också sten fungerar fint, men det innebär ju att man får vässa knivarna lite oftare.

Serveringskärl

Välj skålar, brickor och fat i glas, porslin, keramik och trä. De tre första kan du diska i maskin, men träet diskar du för hand och oljar in regelbundet med doftfri kokosolja.

Durkslag och silar

Välj durkslag till din pasta i rostfritt eller emalj, silar för saft och kombucha i tyg eller rostfritt.

Riva, hacka och skiva

Hur coolt är det inte att riva havssalt över maten när gästerna satt sig till bords? Välj också äggskärare, rivjärn och zestjärn i rostfritt.

Köksmaskiner

Maskiner för bakning och matlagning kan vara svåra att hitta helt plastfria. Tänk då att välja en där maten eller degen rör så lite i plasten som möjligt.

En del blenders och juicare är också BPA-fria trots att det finns delar av plast.

Redskap

Sen behöver man ju en massa redskap och knivar också i köket när man ska laga mat.

Sen serveringen

När du kommit så här långt är du nästan klar. Nu ska det bara serveras, ätas och njutas!

Undvik melamin som kan släppa kemikalier speciellt vid kontakt med sur mat såsom yoghurt, tomat och sånt. Det har blivit poulärt i småbarnfamiljer då det påminner om porslin, men är tåligt som plast. Välj då hellre rostfritt, bambu eller hederlig porslin till de små.

Diska hållbart

Om du vill plastbanta diskningen kan du läsa mitt inlägg om det här.

Istället för plastpåsen

Ta med tygkassar eller en ryggsäck när du handlar mat så är det lätt att bära hem!

Plocka rotfrukter, grönsaker och frukt i mindre nätpåsar så minskar du på plasten. Dem kan du återanvända hur många gånger som helst!

Brukar du använda plastkassarna från butiken till soppåsar sen? Då är det faktiskt bättre att köpa soppåsar på rulle och använda dem till avfallet. Det går åt mycket mindre plast och energi att göra dem istället för köpkassarna. Dessutom blir det billigare för plånboken! Win win!

Ett alternativ till spritspåsen är en spritsspruta i metall.

Handla hållbart från KitchenTime

Om du bor i Sverige kan du bara följa länkarna ovan om du vill köpa hållbara köksgrejer. De går till KitchenTimeSE.

OBS! Om du bor i Finland kan du shoppa hållbara köksgrejer från den finska sidan KitchenTimeFI istället!

Lycka till!

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande