fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bagaren&Kocken och finska KitchenTime.

Chagakokare, tekokare, vattenkokare

Under veckoslutet klickade jag hem några nya, välbehövda maskiner till vårt kök. Det har tagit mig 10 månader att bestämma mig för dessa, så inga impulsköp här inte!

Min kittel som jag brukat koka min chaga (alltså sprängticka) i, lämnade vi kvar i Finland när vi flyttade till Stockholm. Det var en sån rostfri kanna som jag värmde upp på en spisplatta. Så när jag kokat chaga här i Stockholm har jag offrat en vanlig kastrull varenda gång.

Jag vill gärna ha chaga att stå framme hela tiden. Jag har blivit van med att alltid ha fri tillgång till chaga för mitt kaffe eller mina smoothies. Och nu har vi bara två kastruller, så det har inte varit riktigt smidigt ska jag erkänna när man ofta behövt två kastruller vid matlagningen.

Plastfri vattenkokare

Den köksmaskin jag tänker presentera i detta inlägg är en ny chagakokare i glas och rostfritt! Förutom att den är närmast plastfri så tycker jag att den är både skitsnygg och otroligt praktisk!

Jag använder alltid filtrerat vatten för att tekokaren inte ska få kalkavlagringar och för att det ska bli godare. Jag filtrerar mitt vatten med en Dafikanna i glas.

Jag köpte vattenkokaren från Bagaren&Kocken.

Te- och vattenkokare i ett

Den har två olika lock. Det ena är helt vanligt och passar om du vill använda den som en vanlig vattenkokare. Det andra locket har en tesil fäst i sig som man kan dra upp eller trycka ner under vattenytan. Det är just det locket vi använder.

Jag sätter en bit chaga i silen och placerar den under ytan innan jag startar igång kokaren på 100 grader.

Välj temperatur

Jag låter den först koka upp till 100 grader, efter chaga (liksom svart te) ska ha högre temperatur. Sen får den sjuda på 60 grader.

Om du väljer att fylla tesilen med oolongte, vitt eller grönt te så väljer du den temperatur just ditt te behöver genom att trycka på den knappen. Det måste inte vara löst te; tepåsar fungerar också bra.

Koka chaga

När du kokat chagan blir vattnet brunt. Jag fyller på med nytt filtrerat vatten vartefter jag dricker av chagadekokten.

Så småningom blir vattnet förstås blekare och ljusare när man kokat chagabiten eller chagapulvret några gånger. Då plockar jag bort den gamla biten och sätter i en ny i tesilen.

Den gamla låter jag torka och sätter sen i en burk med sprit för att göra chagatinktur. Om du inte vill göra tinktur, sätter du den bara i komposten eller eldar upp den. Den är faktiskt jättebra att göra upp eld med.

Här kan du läsa mitt inlägg om den fantastiska chagan.

Vill du köpa chagapulver att brygga själv kan du göra det från Bodystore.

Om du vill köpa frystorkad chaga som inte behöver kokas, utan du bara häller den i en kopp varmt vatten och drick, så kan du köpa sådan från FourSigmatic. Om du uppger koden Morotsliv vid check out får du 15% rabatt på ditt köp. FourSigmatic har också andra härliga supersvampar!

Supernöjd

Jag är supernöjd med valet av chagakokare. Jag gillar att jag inte behöver krångla med sil som jag gjorde förut (hällde alltid chagan genom en sil ner i koppen för att få bort eventuella smulor). Jag gillar också att den både kokar upp vattnet snabbt och sen håller värmen efteråt.

Om du vill beställa en likadan kan du göra det här.

Om du bor i Finland kan du beställa en liknande modell på finska KitchenTime-butiken.

Om du vill beställa annat från Bagaren&Kocken, så klicka på bilden nedanför så kommer du till webbutiken!