fbpx

Inlägget innehåller adlinks.

Om du följt mig ett tag vet du kanske att jag är ganska noggrann med mitt vatten. I sju år hämtade jag vatten från en källa i skogen ett par gånger i veckan. Lite drastiskt kan det kanske låta, men hade du smakat kranvattnet hade du troligen gjort likadant… 😉

Det finns många olika sätt att rena sitt dricksvatten. Här listar jag några.

Sen vi flyttade till Stockholm har jag använt min gamla Britakanna med kolfilter. Tyvärr har jag haft problem med att få tag på nya filter i Sverige. Dessutom är den närmare 10 år gammal och i plast, visserligen är det BPA-fri plast, men ändå.

Så detta gjorde att jag började söka en annan vattenfiltreringskanna och döm om min förtjusning då jag hittade denna Dafi 2.0 i härdat glas!

Jag gillar verkligen den automatiska öppningen som är väldigt smidig när man fyller på vatten. Den filtrerar mycket snabbare också än den gamla Britakannan där man fick vänta i minuter innan en liter filtrerats. Nu går det på sekunder.

Jag gillar också att den har en elektronisk indikator för filterbyte. Man nollställer den genom att hålla in en knapp och då lyser det en blå droppe. Den lyser sen bara medan man använder kannan och fyller på vattnet, sen slocknar den däremellan.

Efter fem veckor blir droppen först gul och sen röd och då vet man att det är dags att byta filtret. Ett filter klarar ungefär 150 liter vatten och man uppskattar alltså att man filtrerar det på fem veckor. Vet man att man filtrerar mera eller mindre kan man ju alltid anpassa frekvensen hur ofta man byter.

Själva filterdelen är förvisso i plast, vilket jag tycker är lite synd. Men det är BPA-fri plast och vatten rinner ju ändå bara snabbt igenom och ligger sen kvar i glaskannan. Det står ju i regel inte särskilt länge i kannan, utan jag häller över det i annan glasbägare, vattenkokaren eller använder vattnet i matlagning.

Enkelt är det också

 1. Sätt filtret i kannan
 2. Häll vatten i kannan
 3. Njut av filtrerat och nyttigare vatten

Varför filtrerar jag mitt vatten?

90% av vårt dricksvatten kommer från sjöar och det vattnet renas ofta med klor och lut. Vårt vattensystem består dessutom av miltals med gamla rör som avger smuts och tungmetaller.

Dafi-kannan reducerar klor, tungmetaller, järn, kalk, rester av bekämpningsmedel och övriga skadliga ämnen som kan finnas i dricksvattnet. Dessutom blir vattnet mycket godare när man filtrerar det först!

 • Du skyddar dina hushållsapparater från kalkbeläggningar
 • Renat vatten framhäver aromen hos kaffe och te
 • Det tar bort klor och olika typer av tungmetaller såsom järn, bly och kvicksilver
 • Det tar bort mikroplaster
 • Det tar bort rester av bekämpningsmedel
 • Det reducerar läkemedelsrester i vattnet
 • Du får en förbättrad smak och lukt på ditt vatten

Jag filtrerar både det vatten jag använder i matlagning, kaffe/te och det jag dricker. Också vattnet till strykjärnet filtrerar jag, så den inte kalkar igen.

Olika filter

Standardfiltret använder jag nu och jag tycker det passar bra för vårt bruk och behov. Dafi vattenfilterpatroner tillför mineraler till vattnet samtidigt som det renar från skadliga ämnen.

Det finns tre andra filter också som passar kannan: PH+ filtret höjer PH värdet i vattnet från ca 7 till mellan 8,5 och upp till 10.

Mg+ filtret tillför extra magnesium, så att 8 glas om dagen med Mg filtrerat vatten motsvarar ca 15% av kroppens dagliga behov av Magnesium.

Och Protect+ filtret är framtaget speciellt för kalkhaltigt vatten.

Samtliga har samma reducering av skadliga ämnen som standardfiltret.

Rekommendationen är att:

 • Byta filterpatronen efter 100-150 liter vatten (beroende på vattnets hårdhet i ditt område), dvs ca en gång per månad
 • Filtreringskassetten bör alltid vara i kontakt med vatten
 • Utsätt inte filtreringssystemet för direkt solljus
 • Filtrera kallt vatten (max. temp. 30 ° C)
 • Använd inte filtrerat vatten som stått mer än 24 timmar (kan användas till blommor)

Här på Bodystore kan du köpa din egen Dafi-kanna i glas.