fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Jordklok och Bodystore.

Alla har vi väl råkat ut för att maten spillt i ugnen och bränt fast i botten. Man tänker att man ska ta bort det så fort ugnen svalnat, men så glömmer man bort det i påminns nästa gång man ska laga mat i ugnen och man sätter på den och det börjar lukta bränt. Känner du igen detta?

Det finns en hel del specialrengöringsmedel för ugnen som är dyra och som dessutom innehåller kemikalier som är skadliga för hälsan och miljön. Men det finns mycket bättre alternativ, som är helt naturliga. Kan du gissa? Så klart: Såpa!

Den som vi använder till golvtvätt och mattvätt har faktiskt en massa användningsområden! Inte bara som ugnsrengöring, utan också fläckborttagning, behandla trägold och träprodukter, kakel och stenskivor. Men hur ska man veta vilken såpa man ska välja? Läs vidare så får du svar!

Såpa

Såpa kan göras av praktiskt taget vilket fett som helst, både animaliskt och vegetabiliskt.

Fettet förtvålas med lut, kaliumhydroxid, för att sedan kokas. Vid tillverkning av tvål avlägsnas den glycerol som frigörs för att ge en smidig konsistens. Men när man gör såpa får den vara kvar.

Oberoende om såpan har överskott av fett eller inte så lämpar den sig till städning. Men om såpan har ett överskott av fett blir den samtidigt mera vårdande för till exempel trägolv och träföremål.

Animalisk såpa

Denna typ är inte vanlig idag. Men förr i tiden var det vanligt att man gjorde såpa på animaliskt fett för att ta tillvara på allt i självhushållet. Den såpan som gjordes av animaliskt fett blev lite “mjölkig”, medan såpa på vegetabiliska fetter blir klara.

Vegetabilisk såpa

Gulsåpa / tallsåpa

Man pratar om gulsåpa i Sverige, tallsåpa Finland, men det är samma grej. Tallsåpan tillverkas av tallolja som är en biprodukt från pappersmassaindustrin som renas och sen förtvålas.

Den gula tallsåpan lämpar sig utmärkt till städning, eftersom den inte har överskottsolja. Den är dock inte lika bra för behandling av trägolv och andra träprodukter. Då är linoljan bättre.

Om man är allergisk mot tall kan det vara bra att använda handskar. Rester av harts och kåda kan finnas kvar i produkten och skapa irritation.

Det finns också gulsåpa som är framställd enkom för huden.

Här hittar du Grummes gulsåpa från Bodystore.

Här kan du köpa Sannas såpa som är en gulsåpa av Sanna Ehdin som du också kan ha i badet.

Grönsåpa / tallsåpa / hampasåpa

Grönsåpa gjordes utsprungligen av hampaolja och var vanlig i södra Sverige. Då hampan förbjöds försvann också den gröna hampasåpan. Industrihampa är laglig att odlas idag, men ännu har vi inte fått hampasåpa i butikerna.

Den gröna såpan du hittar i butikerna idag är helt vanlig gulsåpa som färgats grön för att kännas mera genuin för dem som är vana vid att såpan ska vara grön. Färgen ska inte påverka såpans egenskaper. De parfymeras också för att skapa doften av äkta grönsåpa.

Här hittar du Grummes gulsåpa från Bodystore.

Olivoljesåpa och alepposåpa

Olivoljesåpa, eller alepposåpa, är också bra till städning. Den kan till exempel användas för att avlägsna fett på spisen och i ugnen, som golv- och fönsterrengöring eller för att ta bort fläckar på textiler.

Olivolja ger såpan en mörk färg. Dessutom är olivoljan vårdande för händerna och huden.

Här kan du köpa olivoljesåpa från Jordklok.

Linoljesåpa

Linoljesåpan liknar gulsåpa, men väldig bra för alla träprodukter. Linoljesåpa innehåller överskottsolja som vårdar och återfettar trä. Linoljesåpa framställs genom förtvålning av linolja.

Här kan du köpa linoljesåpa från Jordklok.

Västerbottenssåpa

Västerbottenssåpan är gul och framställs av majs och rapsolja (det står ofta matolja som ingrediens) som renas och förtvålas. Västerbottenssåpan har ett överskott av fett, vilket ger den vårdande egenskaper precis som linoljesåpan. Den löser fet smuts och återfettar och vårdar trägolv och trämöbler.

Här kan du köpa Västerbottenssåpa från Jordklok.

Koncentrerad såpa

Du kan också köpa såpa på burk och den är då inte flytande som den på flaska. Såpan kokas och är koncentrerad så att du själv kan tillsätta vatten efter behov. Den blir därför effektiv och skonsam för både dig och miljön.

Koncentrerad såpa är bra vid rengöring av lodräta ytor, som exempelvis kakel i badrum och kök. Såpan löser lätt fett från matlagning och stekning eller i ugnen.

Den har ett överskott på fett och är därför bra för att återfetta och behandla trä. Den kan också användas till alla sorters stenskivor, även marmor, då det är en neutral produkt utan färg och syra. Den fungerar även som fläckborttagning på textiler.

Dosering:

  • Lös upp 1-3 matskedar såpa i 10 liter varmt vatten.
  • En burk på 500 g motsvarar 1,4 liter flytande såpa, så det tar en stund att lösa upp.
  • Tag gärna lite varmare vatten och blanda såpan en liten stund i vattnet så kommer den att lösa sig.

Om du ska använda såpa till att torka golv är det enklare att använda den flytande varianten eftersom den löser sig omedelbart i tvättvattnet.

Här kan du köpa koncentrerad såpa av solrosolja från Jordklok.

Den finns också koncentrerad såpa gjord på matolja med frisk enträdoft.