fbpx

Inlägget om kollagen innehåller adlinks till Nyttoteket och Glimja

Kollagen associeras med elastisk hud, bättre sömn samt minskad stress och värk.

Jag tar det som pulver sen några månader tillbaka, ca en matsked om dagen, antingen i kaffet eller i mina smoothies. Och jag har märkt att huden har blivit mjukare i ansiktet och mina antydningar till ”kråksprättar”, alltså linjerna vid ögonen har minskat. Det tycker jag är häftigt!

Hos Nyttoteket får du 20% rabatt med koden MOROTSLIV20!

Kollagen för skönhet och hälsa

Kollagen är ett protein bestående av bindvävsceller som heter fibroblaster. De utgör ca 30% av kroppens totala proteinmassa och 80% av bindväven och bygger upp allt som är elastiskt, såsom hud, senor och brosk.

Vi börjar förlora mängden kollagen i våra vävnader efter ungefär 25 års ålder och mängden minskar därefter med cirka en procent varje år. Ofta börjar vi se effekterna efter 35 års ålder. Huden blir tunnare, håret blir skörare och vi får linjer, rynkor och slapp hud. Många med eksem och psoriasis anser att deras hud mår bättre av kollagen. Senor och ligament blir också mindre elastiska och lederna förlorar flexibilitet.

Förutom själva åldrandet finns det så klart även andra faktorer som påverkar mängden och kvaliteten på kollagenet i huden. Dit räknas överdriven exponering av solljus, intag av socker, rökning, gifter, stress, sjunkande östrogennivåer och för intensiv fysisk träning ökar produktionen av fria radikaler som kan förgöra ditt existerande kollagenförråd. Matsmältningsproblem som försvårar tarmens absorbtion av vitaminer och mineraler förvärrar effekterna.

kollagen

Kollagentillskott

Men vi kan väldigt enkelt tillföra kollagen i kosten. Och vill man ge huden en extra boost kan man dessutom lägga till C-vitamin som hjälper till och bidrar till en normal kollagenbildning, A-vitamin,biotin och zink för friskare hud, hår och naglar.

Bekanta dig gärna mer med de olika näringsämnena i min mikronäringsguide.

Kollagen går inte genom tarmväggen så som det är. Men när man tar ett tillskott så kan man underlätta kroppens egen kollagentillverkning. När man äter kollagen så bryts nämligen aminosyrakedjorna sönder i tunntarmen och de enskilda aminosyrorna går genom tarmväggen. Sen kan kroppen bygga ihop dem igen till vilka kedjor den behöver. Inte bara kollagen alltså, men den får ju då alla byggstenar den behöver för att bygga eget kollagen.

Att äta kollagen kan med andra ord stöda kroppens egen produktion och underhåll av brosk, elastiska ådror eller en föryngrad hy.

Animaliskt protein i kosten

Äter du kött? Om du svarade ja: äter du isåfall bara musklerna, eller äter du hela djuret?

Genom evolutionen har vi ätit och använt alla delar av djuren, både muskler, skinn, inälvor, brosk och ben. Till och med fötter, öron, ögon och hjärna.

Aminosyror i musklerna

Muskler består till stor del av protein med höga nivåer av aminosyrorna tryptofan och cystein. En underfunktion i sköldkörteln eller ökad stress kan ge en ökad produktion av kortisol. Kortisol kan bryta ner dina muskler och då frigörs dessa aminosyror naturligt i kroppen. Om man bara äter muskler kan man alltså få en obalanserad fördelning av aminosyror, och det kan teoretiskt sett ha en liknande effekt i kroppen som stress.

Aminosyror i de elastiska delarna

I skinn, brosk och ben finns istället protein i form av kollagen som byggs av andra aminosyror, bland annat glycin, prolin, glutaminsyra, alanin och arginin. Om man bara äter muskler så får man en låg dos av dessa aminosyror i förhållande till tryptofan och cystein från musklerna, alltså köttet.

Kollagen / gelatin

Gelatin är kokt kollagen, enkelt förklarat. Till exempel när vi kokar oxsvanssoppa eller buljong av ben, leder (brosk) och skinn. När vätskan svalnar stelnar gelatinet och blir geléaktigt, som i aladåb. Därför blir det så bra att ha med skinn, ben och brosk när man kokar soppor eller grytor.

Om vi använder buljongtärningar eller fond, går vi miste om det underbara glycinet som vi får när vi lagar mat som vi gjorde förr i tiden – av hela djuret.

Man kan också ta vanligt gelatinpulver/blad av ko eller gris.

Karragenan (rödalg) är däremot en vegetabilisk ”gelatin” och fungerar inte alls som kollagen.

Observera även att kollagen inte har samma geléskapande effekt som gelatin när du sätter den i din smoothie till exempel.

Olika typer av kollagen

Idag finns identifierat minst 16 olika typer av kollagen och de kan delas in i olika typer och grupper utgående från deras strukturella form.

När det gäller kosttillskott är det vanligast med typ I, II, III, V och XI, men även kollagen typ IV förekommer. 80–90 % av allt kollagen i kroppen består av typ I, II och III, varav typ I dominerar.

  • Typ I: Hud, ben, tänder, senor, ligament, interstitialvätska, organ, ben. Upp till 90 % av allt kollagen i kroppen.
  • Typ II: Brosk, ledvätska, ögonvätska. Upp till 60 % av proteinet i brosk. Kollagen typ II produceras av kondrocyter, den icke-cellulära matrixen hos brosk – en vätskelik utfyllnad inuti brosket.
  • Typ III: Hud, muskler, blodkärl.
  • Typ IV: Basalmembran.
  • Typ V: Liknar typ I; också cellkulturer, fostervävnader, interstitialvätska.
  • Typ VI: Bland annat interstitialvätska.

Nyttotekets Clean Collagen består främst av typ I och III.

Glycin

Kollagen innehåller massor av aminosyran glycin. Den är inte essentiell (alltså vi kan bygga den själva), men många av oss verkar ändå ha brist på den. Kanske på grund av stress. Vi har alltså ett behov av att få i oss mer från födan.

Glycin kan hjälpa dig med allt från magbesvär, till bättre sömn. Den fungerar som en lugnande signalsubstans och är viktigt för leverns avgiftning. Glycin kan också hjälpa mot värk och näsblod och är bra för din hud.

Kollagen för bättre sömn

Glycin fungerar kortvarigt för en bättre sömn och gör det lättare att somna om. Den minskar utmattning, ökar återhämtningen och förbättrar prestationer på dagen om man tar det på kvällen. Glycin verkar lugnande på nervsystemet och har en verkan direkt på tallkottkörteln som producerar melatonin. Dessutom verkar den stimulera djupsömn.

Även barn med ADHD kan få bättre sömn av små doser kollagen till kvällen, men det behövs forskning på detta ännu.

Man tror också att kollagen kan ha positiv effekt mot sockersug och öka serotonin, vilket skulle kunna ge den en anti-depressiv effekt. Men även här behövs mer forskning.

Kollagen mot artros

Enligt Anna Hallén har många med värk från artros fått stor lättnad till en början. Man kan märka effekt redan efter 1-4 dygn. Men för mycket gelatin och kollagen verkar kunna öka värken efter ungefär en månad. Det gäller därför att hitta en bra dos och sen trappa ner långsamt utan att värken kommer tillbaka.

Om värken har med inflammation att göra kan man addera omega-3 och C-vitamin. Man behöver alltså komma ihåg att vi måste påverka fler faktorer – hela livsstilen – för att jobba långsiktigt.

Om magen inte fungerar

Ibland protesterar matsmältningen. Magen slår bakut och blir förstoppad eller lös när man börjar med kollagen.

Det beror troligtvis på att matsmältningen i sig inte fungerar som den ska. Då kan man testa med att utesluta gluten från kosten och jobba med att låta tarmen läka samt jobba med stresshantering. Sedan kan man igen försöka med en långsam nystart med kollagen, ca 1 krm, och öka långsamt.

Forskningen bakom peptan-kollagen

Om man bryter ner kollagenet till mindre delar, peptider, får man extra hög biotillgänglighet och en hudidentisk aminosyrasammansättning. Man kallar det peptan-kollagen. Man tänker att kroppen då ska få det lite lättare att ta upp och tillgodogöra sig kollagenet.

Peptan-kollagen används ofta i tillskott och funktionella livsmedel och har mycket hög biotillgänglighet. 95 % tas upp inom 12 timmar.

Kliniska studier på en viss typ av marint peptan-kollagen visar att regelbundet intag ger dessa effekter:

  • förebygger bildning av rynkor och minskar mikrorynkor med 26 procent.
  • förbättrar hudstrukturen, hudens egen kollagennedbrytning minskar med 36 procent.
  • förbättrar hudens densitet, vilket ger en fastare och mindre slapp hud.
  • förbättrar fuktbalansen genom att binda 28 procent mer fukt i huden.

(Se källor längst ner i inlägget.)

Nyfiken på att testa?

Om du vill testa kollagen kan jag varmt rekommendera Clean Collagen från Nyttoteket som är en restprodukt från gräsbetande kor.

Vitapranas marina kollagen är gjord på vildfångad torsk från Nordatlanten om du föredrar marint kollagen.

Om du äter veganskt, finns det veganska kosttillskott med de aminosyror som bygger kollagen.

Vill du veta mera?

Gå in på podden ”Fanny och Ila” och lyssna på avsnitt 29 om Kollagen!

kollagen

Uppdatering 14.5.2020: Nu finns även kollagen i portionspåsar av papper till resan, utflykten eller caféet.

Källor och mera läsning