fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore


Kollagen ger elastisk hud, bättre sömn samt och minskad stress och värk. Jag skrev mitt första inlägg om kollagen i ansiktsmask 2014 och har ätit kollagen från och till sedan dess. Nu har det dock varit paus ganska länge. Jag kokar förstås egen buljong på kycklingskrov eller älgben, men inte tagit som tillskott varje dag.

Men sen en månad tillbaka har jag testat ett marint kollagen från Bodystore. Jag har tagit en tesked 1-3 ggr om dagen, antingen i kaffet eller i mina smoothies. Och jag har märkt att huden har blivit mjukare i ansiktet och mina antydningar till ”kråksprättar”, alltså linjerna, vid ögonen har helt försvunnit! Det tycker jag är häftigt.

Kollagen för skönhet och hälsa

Vi börjar förlora kollagen efter 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år. Ofta börjar vi se effekterna efter 35 års ålder. Huden blir tunnare, håret blir skörare och vi får linjer, rynkor och slapp hud. Många med eksem och psoriasis anser att deras hud mår bättre av kollagen. Senor och ligament blir också mindre elastiska och lederna förlorar flexibilitet.

Förutom själva åldrandet finns det så klart även andra faktorer som påverkar mängden och kvaliteten på kollagenet i huden. Dit räknas överdriven exponering av solljus, intag av socker, rökning, gifter, stress, sjunkande östrogennivåer och för intensiv fysisk träning ökar produktionen av fria radikaler som kan förgöra ditt existerande kollagenförråd. Matsmältningsproblem som försvårar tarmens absorbtion av vitaminer och mineraler förvärrar effekterna.

Men vi kan väldigt enkelt tillföra kollagen i kosten. Och vill du ge huden en extra boost kan du dessutom lägga till C-vitamin som hjälper till och bidrar till en normal kollagenbildning, A-vitamin, biotin och zink för friskare hud, hår och naglar. Bodystore har också plockat ihop ett eget skönhetspaket ifall du gillar att få allt paketerat och klart.

Animaliskt protein i kosten

Äter du kött? Äter du isåfall bara musklerna, eller äter du hela djuret? Genom evolutionen har vi ätit och använt alla delar av djuren, både muskler, skinn, inälvor, brosk och ben. Till och med fötter, öron, ögon och hjärna.

Aminosyror i musklerna

Muskler består till stor del av protein med höga nivåer av aminosyrorna tryptofan och cystein. Om du har en underfunktion i sköldkörteln eller ökad stress har du en ökad produktion av långtidsstresshormonet kortisol. Kortisol bryter ner dina muskler och då frigörs dessa aminosyror naturligt i kroppen. Om du bara äter muskler får du alltså en onaturlig fördelning av aminosyror, och det kan ha en liknande effekt i kroppen som stress till exempel.

Aminosyror i de elastiska delarna

I skinn, brosk och ben finns istället protein i form av kollagen som byggs av andra aminosyror, bland annat glycin, prolin, glutaminsyra, alanin och arginin. Om du bara äter muskler så får du för lite av dessa aminosyror i förhållande till tryptofan och cystein.

Kollagen är ett protein bestående av bindvävsceller som heter fibroblaster. De utgör ca 30% av kroppens totala proteinmassa och 80% av bindväven.

Kollagen går inte genom tarmväggen. Men när man tar ett tillskott av kollagen så triggar man igång kroppens egen kollagentillverkning. När man äter kollagen så bryts nämligen aminosyrakedjorna sönder i tunntarmen och de enskilda aminosyrorna går genom tarmväggen och sen kan kroppen bygga ihop dem igen till vilka kedjor den behöver och kan alltså bygga nytt kollagen. Det kan sen bli till brosk, elastiska ådror eller en föryngrad hy.

Kollagen / gelatin

Kollagen bygger upp allt som är elastiskt, såsom hud, senor och brosk.

Gelatin är kokt kollagen, enkelt förklarat. Till exempel när vi kokar oxsvanssoppa eller buljong av ben, leder (brosk) och skinn. När vätskan svalnar stelnar gelatinet och blir geléaktigt, som i aladåb. Därför blir det så bra att ha med skinn, ben och brosk när man kokar soppor eller grytor.

Om vi använder buljongtärningar eller fond, går vi miste om det underbara glycinet som vi får när vi lagar mat som vi gjorde förr i tiden – av hela djuret.

Man kan också ta vanligt gelatinpulver/blad av ko eller gris.

Det finns också kollagenpulvret som jag nämnde, gjort på fisk, som jag själv brukar sätta i kaffet eller smoothien. Det är helt smakfritt och efter en månad tycker jag att jag ser skillnad i huden i ansiktet framför allt.

Karragenan (rödalg) är en vegetabilisk ”gelatin” och fungerar inte alls som kollagen.

Observera även att kollagen inte har samma geléskapande effekt som gelatin när du sätter den i din smoothie till exempel.

Olika typer av kollagen

Idag finns identifierat minst 16 olika typer av kollagen och de kan delas in i olika typer och grupper utgående från deras strukturella form.

När det gäller kosttillskott är det vanligast med typ I, II, III, V och XI, men även kollagen typ IV förekommer. 80–90 % av allt kollagen i kroppen består av typ I, II och III, varav typ I dominerar.

  • Kollagen typ I: Hud, ben, tänder, senor, ligament, interstitialvätska, organ, ben. Upp till 90 % av allt kollagen i kroppen.
  • Kollagen typ II: Brosk, ledvätska, ögonvätska. Upp till 60 % av proteinet i brosk. Kollagen typ II produceras av kondrocyter, den icke-cellulära matrixen hos brosk – en vätskelik utfyllnad inuti brosket.
  • Kollagen typ III: Hud, muskler, blodkärl.
  • Kollagen typ IV: Basalmembran.
  • Kollagen typ V: Liknar typ I; också cellkulturer, fostervävnader, interstitialvätska.
  • Kollagen typ VI: Bland annat interstitialvätska.

Glycin

Kollagen innehåller massor av aminosyran glycin. Den är inte essentiell (alltså vi kan bygga den själva), men många av oss verkar ändå ha brist på den. Kanske på grund av stress. Vi har alltså ett behov av att få i oss mer från födan.

Glycin kan hjälpa dig med allt från magbesvär, till bättre sömn. Den fungerar som en lugnande signalsubstans och är viktigt för leverns avgiftning. Glycin kan också hjälpa mot värk och näsblod och är bra för din hud.

Kollagen för bättre sömn

Glycin fungerar kortvarigt för en bättre sömn och gör det lättare att somna om. Den minskar utmattning, ökar återhämtningen och förbättrar prestationer på dagen om man tar det på kvällen. Glycin verkar lugnande på nervsystemet och har en verkan direkt på tallkottkörteln som producerar melatonin. Dessutom verkar den stimulera djupsömn.

Även barn med ADHD kan få bättre sömn av små doser kollagen till kvällen, men det behövs forskning på detta ännu.

Kollagen har också kunnat ha positivt effekt mot sockersug och ökar serotonin, vilket kan ha en anti-depressiv effekt.

Kollagen mot artros

Enligt Anna Hallén har många med värk från artros fått stor lättnad till en början. Man kan märka effekt redan efter 1-4 dygn. Men för mycket gelatin och kollagen verkar kunna öka värken efter ungefär en månad. Det gäller att hitta en bra dos och sen trappa ner långsamt utan att värken kommer tillbaka.

Om värken har med inflammation att göra kan man addera omega-3 och C-vitamin. Man behöver alltså komma ihåg att vi måste påverka fler faktorer – hela livsstilen – för att jobba långsiktigt.

Om magen inte fungerar

Ibland protesterar matsmältningen. Magen slår bakut och blir förstoppad eller lös när man börjar med kollagen.

Det beror på att matsmältningen i sig inte fungerar som den ska. Uteslut då gluten från kosten för att låta tarmen läka och jobba med stresshantering. Börja sen långsamt med kollagen, ca 1 krm, och öka långsamt.

Forskningen bakom peptan-kollagen

Om man bryter ner kollagenet till mindre delar, peptider, skapas ett kollagen med extra hög biotillgänglighet och en hudidentisk aminosyrasammansättning. Man kallar det peptan-kollagen. Kroppen har då lättare att ta upp och tillgodogöra sig kollagenet. Peptan-kollagen används ofta i tillskott och funktionella livsmedel och har mycket hög biotillgänglighet. Av peptan-kollagenet tas 95 % upp inom 12 timmar.

Kliniska studier på en viss typ av marint peptan-kollagen visar att regelbundet intag ger dessa effekter:

  • förebygger rynkbildning och minskar mikrorynkor med 26 procent.
  • förbättrar hudstrukturen, hudens egen nedbrytning av kollagen minskar med 36 procent.
  • förbättrar hudens täthet, vilket ger en fastare och mindre slapp hud.
  • förbättrar fuktbalansen genom att binda 28 procent mer fukt i huden.

Nyfiken på att testa?

Om du vill testa kollagen kan jag varmt rekommendera Vitapranas marina kollagen som du kan köpa från Bodystore. Den är gjord på vildfångad torsk från Nordatlanten.

Jag har använt den nu i en månads tid med märkbara resultat. Jag sätter en tesked i min kaffe eller smoothie varje dag.

Om du är allergisk mot fisk så kan du välja en kollagensort från ko, Clean Collagen från Nyttoteket.

Vill du veta mera?

Gå in på podden ”Fanny och Ila” och lyssna på avsnitt 29 om Kollagen!

Källor och mera läsning