Inlägget innehåller adlinks till VetZoo och Jordklok.
Om du följer mig på Instagram så har du redan hunnit stifta lite bekantskap md vår nya familjemedlem, Boris. Han flyttade in i vår familj i början av februari. Han är underbar! Och idag blir han 6 månader gammal! Hipp hipp hurra!
Boris är en Griffon belge, en belgisk dvärghundsras, och ursprungligen en liten stall- och råtthund men idag en utpräglad sällskapshund. Griffon belge är tillgiven och vänlig, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och roliga metoder. Rasen blir mellan 3,5 och 6 kg. Lilla Boris väger 4,5 kg i dagsläget.
Hur gör vi?
Den senaste tiden har jag verkligen överösts av frågor kring vad han äter och vilka produkter vi använder. Så trevligt att folk är så intresserade av hundens välmående! Så här kommer nu ett helt inlägg där jag ska försöka svara på dem alla.
Jag har haft hund hela mitt liv, men är ingen utbildad expert. Jag försöker tänka kritiskt och välja det bästa jag kan utgående från den kunskap jag besitter och jag försöker hela tiden lära mig nytt.
Hundmaten
Han äter både torrfoder och färskfoder varje dag. När han blir vuxen kommer vi att börja ge torrfoder ungefär tre dagar i veckan och färskfoder varje dag, eftersom det enligt forskning ger optimalt näringsupptag.
Viktigast för mig är att hand mat har hög kvalitet och liknar den föda han skulle ha ätit i vilt tillstånd och som han är anpassad att äta, så att han håller sig frisk.
Torrfoder
Vi fick med en påse torrfoder som han var van vid när vi fick honom. Påsen är snart slut så vi ska nu övergå till ett helt spannmålsfritt torrfoder för valpar. Man ska alltid övergå genom att långsamt fasa ut det gamla fodret och introducera det nya lite i taget. Annars kan det känsliga magen reagera med diarré och hunden kanske inte gillar smaken. Bakteriestammen i hundens mage kan också förändras kraftigt av nytt foder. Bakteriekulturen måste få tid att anpassa sig till den nya födan. Vi kommer därför att blanda nytt foder i det gamla stegvis, så här:
- Dag 1-3: 25 % nytt foder
- Dag 4-7: 50 % nytt foder
- Dag 8-10: 75% nytt foder
Att välja sort
De flesta hundfoder på marknaden idag är baserade på spannmål som är rika på kolhydrater, både i form av stärkelse och fibrer. Traditionell hundmat innehåller ofta måttliga mängder fett, och båda vegetabiliska och animaliska proteinkällor används. Hundmat är också ofta kraftigt processade, innehåller GMO-livsmedel, rapsolja med hög omega 6-halt och så vidare.
Det som är viktigt för mig är att torrfodret håller hög kvalitet och är fritt från gifter, GMO samt vete, soja och majs. Ingredienserna ska helst komma från vilt eller vara ekologiska. Gärna ska det också innehålla inälvor, senor, brosk, skinn och ben samt innehålla mera omega 3 än omega 6. Jag söker också ett holistiskt hundfoder där man kombinerar högkvalitativa ingredienser och produktionsprocesser, samtidigt som man adderar ingredienser som påvisats främja hälsan.
Som du förstår är det höga krav och jag har ännu inte hittat ett torrfoder som fyller alla mina önskemål. Om du vet av något får du gärna tipsa mig i kommentarsfältet nedan. Det finns ju massor av tillverkare. Här listar jag två märken som intresserar mig och som uppfyller de flesta av mina önskemål.
Orijen – vårt val
Orijen är en kanadensisk tillverkare. Orijens foder har en mycket hög kötthalt från frigående fågel, hela redeslagda ägg, hel vildfångad fisk och gårdsuppfött kött. Det innehåller inget spannmål och alla ingredienser kommer från producenter som Orijen litar på. Vidare innehåller de färska grönsaker. Plus för att denna innehåller probiotika, inälvor, brosk och ben.
Orijen original ska Boris börja äta nu inom kort.
Taste of the Wild
Taste of the Wild är ett amerikanskt märke, vars filosofi är att eftersom dagens hundar delar DNA med vargar, så bör hundars kost efterlikna den som de åt när de levde i det vilda så mycket som möjligt. Fodren finns i många olika goda smaker, exempelvis lax, anka, lamm, kyckling och bison. Plus för att denna innehåller probiotika och omega 3.
Färskfoder – BARF
Torrfodret kompletterar vi med rått färskfoder. BARF står för Biologically Appropriate Raw Food (Biologiskt Anpassad Rå Föda) eller Bones And Raw Food (ben och rå mat). Forskning visar att hundar, om de själv fick välja föredrar hundmat med hög fetthalt och ungefär en tredjedel av energin från protein (25–35 %).
Idag består en typisk BARF-diet i regel av 60–70 % köttiga ben och till 30–40 % av kött, inälvor, frukter, grönsaker, ägg- och mjölkprodukter. Alltså om hunden uteslutande äter BARF. För att djuret skall få en tillräckligt mångsidig och näringsrik kost, så behöver det veckovis få kött och ben av åtminstone tre olika djur.
Benen får inte kokas eller hettas upp, eftersom de farliga flisorna då lätt lossnar från benen, och blir skadliga för djuret. Inälvor ges med måtta eftersom de innehåller väldigt mycket näring och man inte vill skapa obalanser.
Jag har hittat två märken jag tycker är mycket intressanta. Boris äter den förstnämnda. När det gäller små hundar är det väldigt smidigt med köttbullar som man kan tina några i gången av. För en större hund kanske korvarna är bättre, men jag tycker inte det spelar så stor roll.
Köttföda mot urinsten
Urinsten är mycket smärtsamt och kan orsaka allvarliga komplikationer. Struvit är vanligast (80%) kan bara bildas vid pH 6,6 eller högre, men kommer att lösas upp om urinen är sur. Typiskt för köttätande djur är att pH i urinen ligger på cirka 6 och då kan urinsten av typen struvit inte att bildas.
Vom og Hundemat – vårt val
Vom og Hundemat hundfoder är ett norskt märke som har olika sorter som passar hundar i olika åldrar, med olika krav på energiinnehåll eller som behöver en mer skonsam kost. Inga konstiga tillsatser, utan bara fint, fryst färskfoder.
Alla Vom og Hundemats produkter har en premix med mineraler och vitaminer så är alla blandningar av Vom og Hundemat tillsatt för att täcka hundens dagliga behov i alla livsfaser. Dessutom är inälvor, skinn, brosk och ben rika på de flesta mineraler och vitaminer som kroppen inte själv kan producera. Korrekta nivåer av kalcium och fosfor är särskilt viktiga och därför analyserade och balanserade.
VOM serien är rik på fettsyror, inklusive omega 3 i laxprodukterna. Annars behövs tillskott av omega 3. 1 ml per 4 kg hund per dag är rekommenderat. De innehåller inga vegetabiliska oljor, vilket är ett plus, eftersom de ofta ha höga halter omega 6.
Boris äter Puppy helfoder och kommer sen att övergå till Active helfoder med lax.
MUSH
MUSH är ett finskt företag med egna slakterier i Finland där de producerar sin MUSH BARF. Företaget ställer höga krav på sina leverantörer samt de råvaror som används. Alla råvaror kommer från lokala finska bönder utom ren som kommer från Sverige och Lax som kommer från Norge.
MUSH helfoder innehåller 90–95 % rått kött, organ och ben. Resten består av grönsaker. Kött, organ och ben ger näringsämnen och de råa grönsakerna bidrar med fibrer och enzymer och ger samtidigt näring åt de goda bakterierna i hundens tarm.
Största delen av köttråvaror kommer från de närliggande producenterna. Säsongsråvarorna som kommer längre ifrån, t.ex. ren från Lappland och lax från Norge. Produkterna är 100 % naturliga, inga tillsatser, konserveringsmedel eller spannmål. Och råfrysta, vilket bevarar de naturliga näringsämnena. Det jag tycker är lite onödigt är de vegetabiliska oljorna från solros och camelina.
Den produkt jag tycker ser mest intressant ut är Vaisto Puppy med nöt, ren och lax för valpen och Vaisto med nöt, kalkon och lax för den vuxna hunden.
Tuggben
När det gäller tuggben måste även de hålla hög kvalitet. Jag har slutligen valt två märken som tilltalar mig.
MUSH
MUSH har jag redan presenterat som det finska märket med BARF-foder. Vi har valt att använda oss av deras snacks och då framför allt deras torkade grisöron och frysta nötbroskben.
Planet Pet
Planet Pet är också ett finskt märke. De använder inga konstgjorda färg- eller smakämnen och är helt GMO-fria. Planet Pet har 100 % naturligt torkat godis som innehåller varken tillsatser eller konserveringsmedel utan består av antingen kött eller fisk och råhud. Bra för Boris kliande tänder.
Boris får kycklingpinnar som han verkligen älskar!
Godis
Godis använder vi som belöning när vi tränar med klicker. Med hjälp av klicker kan vi exakt visa när vi vill belöna Boris. Klickerträning innebär positiv förstärkning, att vi sätter fokus på önskvärt/”rätt” beteende. Vi klickar och belönar för allt bra som hunden gör.
Återanvändsbara silikonpåsar blir praktisk förvaring för godis i träningssistuationer, men också om man behöver ta med sig hundmat någonstans.
Planet per kyckling och fisk twist eller en annan sort av lamm, den klipper vi i minimala bitar när vi tränar.
Bengtssons delikatesser är ett svenskt märke med kött från småländska och öländska gårdar. Inga tillsatser används i produktionen. Också dessa klipps i små bitar.
Bajspåsar
Boris använder Miljövänliga Hundpåsar från FourFriends. De finns i flera färger och är starka, hållbara påsar. Påsarna tillverkas av 100% återvunnen plast och är nedbrytningsbara på 6 månader. Vid förbränning sker ingen negativ miljöpåverkan.
Borste
Boris använder faktiskt en nagelborste i naturborst! Den är gjord i vaxat bokträ med naturborst i tampicofiber. Boris har ganska grov päls som ska trimmar 2-4 gånger i året. När han får mera päls har vi tänkt köpa en hundborste från redecker.
Tandborste
Boris använder en fingertandborste från Jack n’ Jill i medicinsk silikon som egentligen är gjord för bebisar.
DIY
Eftersom jag vill göra saker och ting så hållbara som möjligt syr jag mycket själv. När det ännu var vinter gjorde jag ett klädesplagg åt Boris av mina gamla strumpbyxor i ylle. Tyvärr har han redan vuxit ur dem, men nu är det ju också mycket varmare. Han har också fått ärva kläder från mina föräldrars hund som är ungefär i samma storlek. Till nästa vinter ska jag be min mormor sticka honom en ny tröja när vi ser hur stor han kommer att bli.
Hans leksaker är delvis gamla rep, snören, en luffagurka och tygbitar, men han har också en del köpt, ekologiska leksaker.
Jag har knutit mina skarfar som bärsjalar där han sitter när vi åker tunnelbana eller buss. Och han sover oftast på gamla fleecefiltar eller yllefiltar. Och hans handduk är en helt vanlig begagnad.
Vi använder inget schampo eller andra kemikalier! Om han någon gång skulle behöva tvättas med schampo kommer jag att koka ett av tvättnötter eller hästkastanjer. Annars räcker vatten riktigt bra.
Men det vi behövt köpa är en bur för honom att sova i och en transportväska.
Sovbur
Boris sover på golvet bredvid vår säng. Han sover i en Little&Bigger soft nyloncanvasbur och han trivs med den. Om dagarna brukar vi ha den stående bredvid matbordet och han går ofta och vilar i den när han blir trött.
Det bästa är att den är ihopfällbar. Det gör den enkel att ta med när vi reser och Boris kan sova i sin egen säng vart han än far.
Transportväska
Eftersom vi ibland reser till Finland och jag är ganska flexibel i mitt arbete var jag befinner mig om dagarna, så är en bra transportväska viktig för oss.
Först köpte vi en Bärväska Ludde. Vi gillade den mycket och den var smidig att ha med sig på stan, men Boris hade snart vuxit sig lite för stor för den.
Då köpte vi istället en Sherpa Original Deluxe. Denna kommer vi även att ha med när vi reser. Den är också godkänd av de flesta flygbolag som transportväska för hundar under 8 kg som färdas inne i kabinen.
Väskan har flera smarta funktioner såsom öppning på en av sidorna och i taket, nättyg för god ventilation och luftgenomströmning, ficka på baksidan, vadderade bärremmar inklusive vadderad axelrem, en rem för att spänna fast väskan på flyget eller i ett säkerhetsbälte i bilen och en mjuk dyna i väskan för högsta bekvämlighet. Sjukt bra! Dynan kan också tvättas i maskin. Boris älskar sin väska och vi har ibland med den också när vi är på stan.
Koppel och sele
Hurtta Casual Y-sele är en vadderad sele för dagliga promenader och aktiviteter. Den är bekväm, stabil och lätt att sätta på. Selen dessutom en justerbar bröstrem och synliga 3M-reflexer för att förbättra synligheten i mörker.
Vi har ett helt vanligt koppel som han hade med sig från sin uppfödare. I sommar kommer vi att köpa ett flexikoppel när vi åker till Finland, men här i stan i Stockholm finns det ännu inget behov för ett flexikoppel.
Vi kommer även att köpa ett fästinghalsband som håller bort ohyran med hjälp av eteriska oljor från citroneukalyptusträdet.
Loppis
Det är naturligtvis bättre ju mera man hittar på loppisar eller kan göra själv. Och sådant din hund växer ur, är det bra att sälja vidare.
Jag är som sagt ingen expert, utan gör beslut efter bästa förmåga och lär mig hela tiden nytt. Hoppas att du tyckte inlägget var intressant. Lämna gärna en kommentar!
Källor:
Geometric analyses of macronutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.
Jag skulle tipsa dig om att åka till hundinspiration i roslags näsby. För jag har för mig att du bor i Stockholm.. Om du är ute på utflykt någon dag. De är en mindre butik med välsorterad sortiment, de är noga med vad de tar in för märken och alla du nämnde finns i deras butik. De tänker hållbart, ekologiskt, svenskt, och allt därtill 🙂
Åh wow! Jo det stämmer att jag bor i Stockholm nu.
Tack för tipset! Det ska jag göra!
Jag tvättar min Lagotto-tjej med Aleppotvål. Om hon är riktigt smutsig så har jag också använt linoljesåpa. Funkar finfint. Lycka till med Boris!!!
Tack fina du! <3 Låter som ett jättebra alternativ! 🙂