fbpx

Annonssamarbete med Happiears

Elektromagnetisk strålning finns naturligt från åska, solen och rymden. Strålningen har ökat med den konstgjorda strålningen vi människor skapat med teknik sedan början av 1900-talet och den har blivit en del i vår vardag i och med mobiltelefoner, wifi, datorer och mikrovågsugnar. Vi surfar, streamar underhållning, spelar onlinespel och så vidare. Även i arbetslivet omges vi av trådlös teknik.

Professor emeritus Rainer Nyberg från Vasa Rainer Nyberg psykolog, PM, PeD, professor emeritus Vasa Lennart Hardell MD, PhD, Docent, f.d. canceröverläkare, professor Örebro, Sverige är två stycken som har läst hundratals rapporter och talar om mobiltelefoner, trådlösa miljöer och hälsorisker. Många forskare anser i dag att strålningen bör betraktas som ”cancerframkallande för människor” i samma klass som asbest och tobak. Det saknas forskning på effekter av 5G och att konsekvenserna för folkhälsan och miljön kan bli allvarliga. Vi blir försökskaniner varesig vi vill det eller inte.

 

Vad är då strålning?

Elektromagnetisk strålning, EMS, är en vågrörelse som fortplantar sig i tid och rum. Det kan till exempel vara ljus som fortplantas i en optisk fiber eller mikrovågor när man värmer mat i en mikrovågsugn. Elektromagnetiska strålningens kan beskrivas som frekvens, eller våglängd. I olika våglängdsområden kallar vi den elektromagnetiska strålningen för olika saker:

 • Radiovågor (kilometerlånga våglängder)
 • Mikrovågor
 • Infrarött ljus
 • Synligt ljus
 • Ultraviolett ljus
 • Röntgenstrålning
 • Gammastrålning (pikometerlånga våglängder)

Radiovågor kan passera genom människokroppen utan att man ens märker dem och mikrovågor (med en våglängd på omkring 1 cm) tränger in några centimeter utan att stoppas av huden. För de kortare våglängderna, ultraviolett, röntgen- och gammastrålning, kan den höga energin hos fotonerna jonisera atomer. Dessa kallas joniserande strålning och kan bl a orsaka cancer.

Mobiltelefoner, mobilmaster, trådlösa nätverk och trådlöst uppkopplade datorer kan göra dig sjuk. Det beror på att all trådlös teknik sänder ut mikrovågsstrålning. Senare års forskning har bekräftat att mikrovågsstrålning kan skada hjärnan, våra cellers DNA och öka risken för cancer.

Alla får inte samma eller alla symtom och känsligheten varierar. Det beror på ålder, tidigare sjukdomar, ärvd känslighet, tidigare exponering för strålning eller för kemikalier och tungmetaller.

 

Symtom med kopplingar till trådlös teknik

Om du ofta lider av en eller flera av följande symtom ska du fundera över om de kan vara kopplade till användning av trådlös teknik. Vanliga symptom är huvudvärk, sömnsvårigheter, sömnrubbningar, onormal trötthet, utmattning, koncentrationsproblem, minnesstörningar, yrsel, värk i hjärtat/tryck över bröstet, hjärtrusningar, stresskänsla, ökad irritation, aggressivitet, nedstämdhet, ångest, tinnitus och hudutslag.

Elektromagnetisk strålning fortplantas olika bra i olika material. Våra kroppar har varierande elektrisk ledningsförmåga. En del av strålningen reflekteras mot våra kroppar och en del sprids vidare in i kroppen (transmission, diffusion och absorption). Strålningens förmåga att tränga in i kroppen är frekvensberoende. Lägre frekvenser tränger djupare in än högre. Fett och ben är lättare att genomtränga än muskler och hud.

 

Vad kan jag göra?

Den effektivaste åtgärden vid strålningsrelaterade symtom är att undvika eller minimera exponeringen.

 • Minimera användningen av mobiler och trådlöst uppkopplade datorer. Använd helst fast sladdtelefon och dator uppkopplad till internet med kabel.
 • Sätt mobilen på flygplansläge på nätterna så kroppen ges möjlighet till vila och återhämtning
  • Alternativt aktivera ”mobildata av” så uppdateras inte mail och appar.
 • Förvara inte telefonen i direkt anslutning till kroppen, till exempel i en ficka.
 • Håll samtalen korta
 • Vid samtal, använd högtalarfunktionen eller hörlurar med luftrör.
 • Undvik Bluetooth-hörlurar pga ständig strålning.
 • Skicka hellre sms än att ringa.
 • Stäng alltid av Wi-Fi- och mobildatafunktionerna då de inte används.
 • Undvik att använda telefonen i bilen, tunnelbanan och bussen då strålningen blir högre.
 • Använd en strålningsskyddande filt om du har telefon, surfplatta eller laptop i famnen eller nära kroppen.

 

Skydda dig från strålning

Det finns alltså en del grejer som kan ge ett visst skydd mot en del av strålningen. Jag har testat en del produkter som Happiears har i sitt utbud.

OBS! UNDER MAJ MÅNAD 2020 FÅR DU 15% RABATT MED KODEN ”MOROTSLIV”!

Hörlurar

Jag har fått en del frågor om mina nya hörlurar av följare på Instagram. De kommer från Happiears och har ett luftrör istället för en vanlig kabel den sista biten före örat. Detta minskar strålningen upp till huvudet med 98%, då högtalaren sitter längre bort från örat.

Kabeln är gjord av fint vävda koppartrådar som förhindrar överföring av högfrekventa elektromagnetiska vågor. Det gör dem även mer hållbara.

Hörlurarna kommer med en 3,5 mm allmänt hörlursuttag så jag använder adapter till min iPhone. Jag använder modellen Sound Edition som ger en bättre ljudkvalitet och den fungerar jättebra för samtal och när jag lyssnar på musik eller podd.

Här kan du klicka hem dina egna strålningsfria hörlurar.

Filt

Jag brukar tänka på Faradays bur, som vi läste om i fysiken (kommer du ihåg?). Faradays bur är alltså ett utrymme vars väggar är av metall eller annat material som leder ström och som avskärmar av insidan från elektriska fält och elektromagnetisk strålning. Så varför inte vira in sig i en filt med metalltrådar?

När jag sitter och jobbar med laptopen i famnen eller ligger i soffan, så har jag nu för tiden alltid en skyddande filt mellan mig och laptopen eller telefonen. Filten reflekterar bort den elektromagnetiska strålningen från kroppen.

Den är tillverkad i ekologisk bomull och är otroligt mjuk och skön. Den här är också perfekt för barn och gravida.

Filtens undersida består av fint vävda silvertrådar som reflekterar bort strålningen från kroppen. Den ger ett effektivt skydd mot EMF strålning med minst 97%. Här kan du läsa rapporten.

Ovansidan består av 100 % ekologisk bomull. Undersidan är den som skyddar som strålningen och består av 54% silver och 46% polyester. Silvertyget andas och har en dessutom antibakteriell egenskap.

Här kan du klicka hem en skyddande filt.

Gravidband

Jag har inte testat gravidbandet, med den dagen jag blir gravid kommer jag absolut att använda detta.

Gravidbandet skyddar fostret mot elektromagnetisk strålning och är töjbart och utformat som en tub för att enkelt kunna dra över magen. Den kommer i två storlekar och är gjord i samma material som filten.

Här kan du klicka hem det skyddande gravidbandet.

Mössa

Barnmössan kommer i två storlekar och har ett mellanlager av silvertyg som skyddar mot elektromagnetisk strålning, medan in- och utsida är gjord av ekologiskt bomull. Mössan är mjuk och skön och skyddar på samma sätt som filten och gravidbandet.

Här kan du klicka hem barnmössorna.

Alla textila produkter tål kall maskintvätt och ska sen lufttorka. Använd inte torktumlare, värmeskåp, blekning eller strykjärn.

Uppdatering 6.4.2020:

Nu finns även en mobilpåse med eller utan text.

Mobilpåsens insida är gjord av silvertrådar som blockeras. Då påsen är stängd blockeras strålningen och signalen. Har du påsen öppen är du nåbar men slipper onödig strålning från mobilen. Perfekt på möten och under natten. Utsida är gjord av vattenavvisande material.

OBS! UNDER MAJ MÅNAD 2020 FÅR DU 15% RABATT MED KODEN ”MOROTSLIV”!

 

Läs mer om hälsoriskerna och vilka åtgärder du kan vidta på www.stralskyddsstiftelsen.se.