Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok.
Kemiska fotmasker
Hur tillfredsställande är inte videor på tjocka skinnflak som skalas av fötterna efter en kemisk exfolienrande fotmask? Kemikalierna i fotmasken, som ska sitta på ca en timme, gör att det döda hårda skinnet faller av efter några dagar och kvar finns mjuk ”babyhud”. Jag ska erkänna att jag var väldigt sugen på en sådan, för att jag älskar känslan av peel-off-masker. Men samtidigt var jag lite osäker på innehållet och började ta reda på mer. Det visade sig att det finns en del orsaker att låta bli.
Problemet är att de kan orsaka kemiska brännskador och följdinfektioner ifall man drar bort skinnet för snabbt så man också drar bort den sköra nya huden som ligger under. Speciellt diabetiker och personer med neuropati ska undvika kemisk peeling på grund av infektionsrisken. Då är det bättre att klippa bort det som lossat av sig självt för att hålla bort eventuella infektioner eller sår. Men om man springer eller går mycket får man lättare skavsår när huden är så tunn. Den hårda huden på foten är ju där för att skydda foten mot slitage!
Naturlig fotvård
Det verkar som att det är är bäst med den gamla hederliga metoden att slipa ner den hårda huden, utan att slipa bort för mycket så man får smärtsamma sår och infektioner. Så idag ska vi göra ett härligt fotspa med växter, örter, blommor och oljor!

Fotbad med rosor och pitaya.
1. Fotbad
Varmt eller kallt?
Varma fotbad (39-40°) drar blodet till fötterna och har traditionellt använts vid förkylning, feber och huvudvärk. Kalla fotbad användes vid blodvallningar åt huvudet. Växelvarma fotbad ökar blodcirkulationen i benen och sänker trycket i ådrorna med resultat att åderbråcken minskar. Ha då två bad och sänk fötterna 3 minuter i det varma vattnet och 30 sekunder det kalla. Upprepa 3-4 gånger och avsluta med kallt.
Örtbad
Ta en halv hink med vatten och starka infusioner eller dekokter av växter.
Infusion görs torkade blad och blommor och är som ett örtte. Växtdelarna fuktas med rumstempererat vatten i en kvart, eftersom en del ämnen koagulerar om man häller kokhett vatten på dem direkt. Häll sen över kokhett vatten och låt dra i ca 30 minuter med täta omrörningar. Sila sen av.
Dekokter görs på träigare och hårdare växtdelar såsom stammar, rötter, frön och hårda frukter, bark, ved och skal. Lägg växtdelarna i kallt vatten och värm upp till minst 90°. Sjud eller koka under lock 5-30 minuter beroende på växtdelarnas hårdhet och ämnenas löslighet. Ved kan behöva koka en timme. Sila sen av.
- en stor kastrull kokhett vatten
- 3 msk torkad ört/torkade blommor
- eventuellt 1 msk – 2 dl surt (se nedan)
- Häll häll infusionen eller dekokten i en balja och tillsätt kallt vatten för en behagligare temperatur.
- Sätt dig i en skön fåtölj och stoppa fötterna i baljan. När vattnet börjar svalna kan du hälla i mer varmt vatten.
- Sitt så i 20 minuter. Blunda gärna och bara vara.
Du kan också tillsätta 5 droppar eteriska oljor direkt i fotbadsvattnet när det svalnat så pass mycket att du kan sätta ner fötterna.
Detoxande
- Spirulina
- Epsomsalt
- Bentonitlera har jag skrivit ett helt inlägg om

Fotbad med gurkört och blå spirulina
Hård och sprucken hud
- Löser upp hård hud: Karbamid, mjölksyra, salicylsyra.
- Läker sprickor: Tea treeolja, mjölksyrabakterierna i fil, yoghurt och kefir kan göra underverk på sprucken hud.
- Ger nödvändig fukt: Glycerin, sorbitol, karbamid, salt, honung.
- Ros är sammandragande och bra vid sår på fötterna.
Svullna fötter och ben
- Eteriska oljor: Cypress
- Vattenutdrag (infusion): Tussilago
- Surt: Äppelcidervinäger
Trötta och värkande fötter
- Eteriska oljor: Enbär, enbarr, pepparmynta
- Vattenutdrag (dekokt): Brännässla

Fotbad med pepparmynta och enbär.
Tunga fötter
Kalla fötter
- Eteriska oljor: Enbär, ingefära, rosmarin, senap, svartpeppar
- Kryddor: Cayennepeppar, chili, ingefära, pepparrot, senap, wasabi
Heta fötter
- Eteriska oljor: Citrongräs, eukalyptus, grönmynta, lavendel, myrra, pepparmynta
- Vattenutdrag (infusion): Pepparmynta
- Surt: Äppelcidervinäger
Skoskav

Fotsalt på tre sätt.
Badsalt
Man kan öven göra ett badsalt enkom för fötterna. Salt är rengörande, bakteriedödande, mjukgörande och doftar underbart av örterna. Välj örter enligt listan för infusioner och dekokter.
Mixat örtsalt
Mixa örter eller blommor med finmalet, oblekt havssalt och häll upp på burk. Om du tillsätter olja blir det en fin peeling att skrubba fötterna med efter fotbadet.
Blommigt badsalt
Du kan också göra ett vackert badsalt utan att mixa blommorna. Blanda då hela blommor med havssalt eller himalayasalt i en glasburk och låt det dra i en vecka.
Magnesiumsalt
Ett avslappnande och uppfriskande badsalt kan du enkelt röra ihop med olika sorters salter.
Om du vill kan du också sätta 5 droppar eterisk olja, eller torkade örter i.
Gör såhär
- Häll upp vatten i din balja i en behaglig temperatur.
- Tillsätt 1 msk – 1 dl av ditt badsalt.
- Sätt dig i en skön fåtölj och stoppa fötterna i baljan. När vattnet börjar svalna kan du hälla i mer varmt vatten.
- Sitt så i 20 minuter. Blunda och bara njut.

Fotsalt med rosor, mixat med blå gurkört och mixat med gula blommor och tillsatt olja.
2. Fotskrubb
Skrubba ren huden ren och få samtidigt bort döda hudceller när du gör fotbad, är i badet, i bastun eller efteråt. Skrubben rengör mekaniskt genom lätt slipning. Genom att tillsätta olja både rengör och återfettar skrubben fötterna.
Saltskrubb
Använd salt som skrubb. Använd dig av finkornigt havssalt eller gör ett mixat badsalt enligt beskrivningen ovan. Tillsätt gärna en olja så blir fötterna ännu gladare och mjukare. Jag brukar använda kokosolja eller olivolja.

Mixad fotskrubb med havssalt, kamomill, ringblomma, gurkmeja och olivolja.
Sockerskrubb
Du kan också byta ut saltet mot socker. Salt kan vara lätt uttorkande så vid väldigt torr hud kan socker bli ett bra alternativ.
Kaffeskrubb för fräscha fötter
- Kaffesump
Peela fötterna med kaffeskrubb. Kaffepulver slog igenom som peelingmedel på 90-talet. Det är lagom mjukt och kan malas fint och har underbara aromatiska oljor. Huden blir mjuk och slät och känns otroligt fräsch efteråt. Fötterna doftar dessutom magiskt!
3. Fotolja
Medan fötterna ännu är fuktiga kan du massera in en skön olja såsom kokosolja eller mandelolja. Det ger ett skönt avslut på ditt fotspa.
Riktigt torra, spruckna hälar blir mjuka och glada av en bivaxssalva såsom ringblomssalva.
4. Fotvård
Fotsvamp
Fotsvamp känns igen då huden mellan tårna fjällar, flagar, kliar och svider. Ofta börjar det mellan fjärde och femte tån och kan be mycket besvär och obehag.
Se till att vädra fötterna så ofta som möjligt och håll dem torra. Svamp trivs då det är varmt och fuktigt.
- Eteriska oljor: Patchouli är som gjord för fötterna då den läker hudsprickor, dödar fot- och nagelsvamp, deodoriserar och har rykte som effektiv ”grundare” på fötter och vader när man avskärmat sig från sin kropp. Andra bra oljor är citronella, citroneukalyptus, geranium, lavendel, myrra, tagetes och tea tree.
- Oljor: Ringblomsolja.
- Infusion: Timjan. Åkerfräken.
- Dekokt: Ekbark. Åkerfräken.
- Surt, torrt: Askorbinsyra.
- Surt, flytande: Grapefruktkärnextrakt, mjölksyra, salicylsyra, vassla och äppelcidervinäger. Surmjölksbakterier i fil, yoghurt, kefir och så vidare kan också vara effektivt. Pröva en sort i taget.
- Övrigt för lär kunna vara effektivt mot svamp är honung, väteperoxid och vademecum munvatten.
Bästa fottipsen
Gå barfota! Det är bra för de små musklerna i fötterna och om du går i våt sand får du dessutom både peeling och jordning. Barfota låter också fötterna torka upp så där inte börjar växa svamp och bakterier.
Köp rymliga skor! Sådana är speciellt bra på eftermiddagen när fötterna är riktigt trötta och svullna.
Välj låga klackar! Även om högklackat kan vara otroligt snyggt, använd gärna sådana så sällan som möjligt. Speciellt om du har problem med knän eller rygg.
Om du bor i Finland
Då kan du hitta många av de nämnda ingredienserna på Hyvinvoinnin.
Har du tips på hur man kan behandla fotsvamp på ett effektivt sätt?
Kokosolja är effektiv mot svamp. Och låta tårna luftas mycket så de inte är fuktiga, för då trivs svampen. 🙂
Åh tack för alla tips och fin inspiration 🙂
Tack fina du! 😀 <3