fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Jordklok och Apohem.

Att borsta våra tänder lär vi oss redan som barn och tandborstningen blir en vana och rutin vi sällan ruckar på. Det är ju bra, men tyvärr innehåller många traditionella tandkrämer kemikalier som skadar våra tänder och stör vår munhälsa. Men det finns bättre alternativ.

 

Förbättra salivens pH och munhålans hygien

1. Skölj munnen med en saltlösning

Gör en 10%-ig saltlösning genom att blanda salt och vatten. Saltet löser sig i det heta vattnet. Låt det sedan svalna och använd som munskölj.

2. Skrapa tungan med en tungskrapa

Beläggningen på tungan är full med bakterier och genom att skrapa tungan med en tungskrapa så avlägsnar man dessa bakterier, vilket bidrar till en bättre andedräkt och bättre smaksinne.

Här kan du köpa din egna tungskrapa.

3. Borsta tänderna

Det finns många olika tandborstar och det gäller att hitta en som du trivs med. Genom att välja en bambuborste slipper du plaster.

En jonisk tandborste joniserar och alkaliserar saliven tack vare en halvledande titandioxidstång inuti handtaget som aktiveras av ljus.

Du kan också använda en eltandborste.

Välj en tandkräm du gillar! Personligen älskar jag Weledas tandkrämer som är fluorfria.

Här kan du köpa tandborste i bambu eller en eltandborste samt tandkräm.

4. Polera tänderna med eltandborste och matsoda

Med en roterande eltandborste polerar du samtidigt tänderna. När du använder en eltandborste behöver du varken gnugga eller trycka hårt, utan bara föra borsten längs tandraden. Det både rengör och polerar.

Här kan du köpa dig en eltandborste.

Om du vill få vitare tänder kan du doppa borsten i bikarbonat (matsoda), gurkmeja eller aktivt kol av kokosnöt som alla är effektivt polerande pulver för vitare tänder.

Gör detta max en gång i veckan. Känns efter så du inte polerar dina tänder för hårt eller skadar tandköttet.

Här kan du köpa bikarbonat och aktivt kol.

5. Rengör tandköttskanten

Med din eltandborste eller en så kallad sulcaborste kan du putsa tandköttskanten och mellan tänderna efter eventuellt kvarliggande plack och matrester. Följ insidan och utsidan av tänderna genom hela munnen.

6. Rengör mellan tänderna med tandtråd

Ta med tandtråd mellan varje tand hela munnen och gör sedan hela munnen en andra gång. Min favorit är en tandtråd med eterisk olja av teatree. Den känns så fräsch!

Här hittar du tandtråd. 

7. Oil pulling och munskölj

Glöm inte att regelbundet också köra Oil Pulling! Det är både rengörande, detoxande och bra för slemhinnorna.

Istället för traditiononell oil pulling kan man också använda en naturlig munskölj som inte torkar ut slemhinnorna.

Här kan du köpa naturlig munskölj.

8. Skölj med saltlösning eller kolloidalt silver

Avsluta med saltsköljen från punkt 1 eller kolloidalt silver.

Kolloidalt silver dödar bakterier och virus. Ta ungefär en matsked och skölj munnen några minuter. Gurgla och spotta ut om du vill.

Här kan du läsa mer om kolloidalt silver.

Saliven

Saliven består av enzymer, peptider, mineraler och bikarbonat. I din saliv finns en massa kemikalier som tar hand om din tänder.

Saliven:

  • återmineraliserar eller tar bort mineraler från dina tänder enligt behov
  • kontrollerar bakteriefloran i munnen
  • är ett viktigt första steg i matsmältningen
  • producerar viktiga hormoner

Om din saliv är för sur skadas emaljen, bakterier börjar frodas och tänderna blir känsliga. Men om saliven är för basisk utsöndras ett överskott av kalcium som ger tandsten. Saliven ska ha ett pH-värde kring 7 för att tandhälsan ska hållas optimal.

Ät rätt

Du kan hjälpa dina tänders emalj genom att göra ändringar i din kost.

  • Lämna bort socker och kolhydratrik mat!
  • Tillför näring för tänderna såsom fosfor, koppar, magnesium, K2-, D3- och A-vitamin!
  • Förbättra salivens pH och munhålans hygien (enligt stegen i början av detta inlägg)!

10 fakta om dina tänder och tandvården

  1. Dina tänder lever och kan läka sig själva.
  2. Vår saliv tar hand om våra tänder och vi måste hjälpa saliven att göra sitt jobb effektivt.
  3. Vanligtvis får tandköttet problem innan tänderna. Blödande tandkött kan ofta avhjälpas, ibland på 24-48 timmar, och läker lätt med lite engagemang och några mindre dagliga förändringar. Tandköttet är som polotröja tröjor till våra tänder.
  4. Undvik blekning av tänderna – vitheten bör komma inifrån dina tänder! Polering av tänderna är dock ett bra sätt att ta bort biofilm och missfärgning.
  5. Traditionell tandkräm innehåller kemikalier skulle du inte vill ha i din mun eller din kropp! Fluor gör emaljen porös och starka tensider torkar ut slemhinnorna.
  6. Kroniska sjukdomar kan komma från rotfyllda tänder, bland annat kroniska degenerativa sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och ledsjukdomar , kan spåras till rotfyllningar.
  7. Amalgam läcker kvicksilver som tränger in i det centrala nervsystemet. Om du har amalgamfyllningar, kan de vara ansvariga för den största exponeringen du någonsin har att kvicksilver i din livstid. De bästa alternativen för fyllningar eller restaureringar är keramik och keramik-hartshybrider, som skiljer sig från porslin.
  8. När du har rengjort dina tänder finns det många skadliga bakterier i saliven. De kommer att återupprätta sig på tänderna och i blodet, så man ska inte donera blod i 48 timmar efter en grundlig rengöring av tänderna.
  9. För att att undvika karies räcker det inte att undvika godis utan allt socker i kosten. Bibehåll låga dagliga glukosnivåer eftersom bearbetade och raffinerade livsmedel kan störa matsmältningen och det endokrina systemet samt förändra flödet av näringsämnen till tänderna.
  10. Tätningsmedel såsom plast för att förhindra karies läcker Bisfenol A (BPA) som är giftigt. Tätningsmedlen håller ungefär ett år och medan de ska skydda tänderna från bakterier blir vissa bakterier fast under tätningsmedlet, vilket resulterar i en ännu svagare tand när tätningsmedlet sedan slits bort.