Omega-3
Omega-3 har du säkert hört är antiinflammatoriskt. Den behöver ligga i balans med omega-6, som istället ökar inflammationen, men ofta ligger omega-3 för lågt i förhållande till omega-6.
De senaste årens forskning om hjärt-kärlsjukdomar har visat att omega-3-fettsyror skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, förbättrar hormon- och enzymfunktionerna samt spelar en viktig roll för ett friskt tillstånd i hjärna och nerver samt för synen. Också tänder, hud, reproduktionsorgan och leder behöver omega-3.
Det är framför allt DHA och EPA som är två former av omega-3 som har dessa hälsoegenskaper. ALA, alltså den omega-3 som finns till exempel i linfön, har inte samma egenskaper utan måste i kroppen omvandlas till DHA och EPA, och för det krävs en hel hop B-vitaminer, magnesium, zink och så vidare. I slutändan är det ca 5% som når målet.
DHA och EPA finns främst i fisk, men fiskarna tillverkar inte omega 3-fettsyror själva utan får i sig dem genom att äta mikroalger. Det stora problemet vid intag av fisk är förekomsten av tungmetaller, främst kvicksilver, samt kemikalier, främst PCB. Därför bör man välja högkvalitativa tillskott där man vet att oljan är verksam och inte förorenad.
Om du är vegan, fiskallergiker eller helt enkelt inte gillar fisk, blir det alltså alltså knepigt att tillgodose sig med tillräckliga mängder DHA och EPA. Om du då inte väljer ett omega-3 från alger förstås! Det ska jag berätta mer om nu.
Omega-3 från algerna
Ett vegetabiliskt alternativ till fiskolja är en från alger. Helhetshälsas omega-3-tillskott utvinns ur mikroalgen Schizochytrium sp. som har ett högt innehåll av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Algolja är den enda vegetabiliska källan till dessa fettsyror.
De flesta havsalger (makroalger) innehåller naturligt jod, men det gör inte mikroalger som växer i sötvatten. Schizochytrium är en mikroalg och producerar därmed inte jod och jod tillsätts inte heller vid odlingen.
Den odlas i slutna tankar på land och odlingarna är strikt kontrollerade, vilket ger en ren produkt utan föroreningar. Miljöbelastningen blir dessutom mycket mindre än om man går omvägen via fisk.
Ett omega-3-tillskott baserat på alger kan ätas av alla, både veganer och fiskallergiker och även barn. Gravida kan också behöva extra omega-3 eftersom det bidrar till normal synutveckling och normal utveckling av hjärnan hos foster och spädbarn som ammas.
Helhetshälsas AlgOmega3®
AlgOmega3 finns att köpas från Bodystore, och fram till 16.6.2019 är de på 15% rabatt!
I en av Helhetshälsas AlgOmega3-kapslar finns 500 mg algolja, varav 250 mg är omega-3. Den består i sin tur av 167 mg DHA och 83 mg EPA. Den är fri från BMAA (ett neurotoxin som kopplats till ALS och Alzheimer).
För att skydda oljan i kapslarna mot oxidation tillsätts fettlösligt C-vitamin (askorbylpalmitat), E-vitamin (tokoferoler) och rosmarinextrakt.
En kul grej hände. När jag skulle fotografera bilderna till detta inlägg blev en av kapslarna blöt så jag stoppade in den i munnen – och utan att tänka mig för bet jag sönder den! Jag bävade först för smaken, för om du smakat fiskleverolja förstår du varför. Men den smakade fräscht, nästan lite sött! Det kan vara bra att veta om man ska ge barn och de inte vill ha kapslarna.
Du kan läsa mer om Helhetshälsas AlgOmega3® och deras övriga produkter på deras hemsida.
Omega-3-fettsyror
Du vill säkert också höra ”den nördiga biten”, eller hur? Här kommer den!
Om den sista dubbelbindningen i en fettsyra sitter vid den tredje sista kolatomen i kedjan, kallas fettsyran för en omega-3-fettsyra. Det är i synnerhet 3 stycken omega-3- fettsyror som är av betydelse: ALA (alfalinolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra).
Alfalinolensyra finns i linfröolja, hampaolja, rapsolja, sojaolja och valnötter och mörkgröna grönsaker. EPA och DHA finns i fet fisk såsom lax, öring, makrill, sardiner, krill och sill, i fiskleverolja – och alger!
EPAs funktion
EPA har visat sig kunna göra så att blodet blir tunnare och får mindre tendens att koagulera. Detta i sin tur reducerar risken för uppbyggande av avlagringar på blodkärlsväggarna och för blodproppar, vilka blockerar de viktiga blodtillförselvägarna till vitala organ och kroppsdelar. I 90 procent av fallen sker hjärtinfarkt först om det skett en blodkoagulering som blockerar en viktig artär.
I vår moderna, raffinerade mat saknas oftast omega-3-fettsyror om vi inte äter lax, sardiner, makrill eller sill flera ggr i veckan, och förstås minskar intaget av snabbmat och skräpmat. Det bästa och mest effektiva sättet att få i sig dessa fettsyror är då genom kosttillskott.
Det optimala EPA-tillskottet innehåller också DHA. Denna fettsyra gör att EPA verkar mer effektivt.
DHAs funktion
Hjärnans gråsubstans består till en tredjedel av långa fettsyror, främst DHA. DHA minskar blodets viskositet. DHA kan till viss del omvandlas till EPA hos människor. DHA minskar förhöjda triglycerider, samt bidrar till förhöjning av HDL-kolesterol. Den är också är viktig för normal nervfunktion och spelar en viktig roll i den strukturella utvecklingen av neurala och synaptiska membran.
DHA minskar flödet av överskottsnatrium och kalcium i nervcellen och skyddar nervcellerna. DHA hjälper till att reglera balansen av arakidonsyra i kroppen samt vätskebalansen i cellen. DHA har också positiv inverkan på ögats funktion, inlärning och minnet. DHA:s bidrag till en hälsosam utveckling av hjärnan sker främst
Den är också känd som ett ämne som minskar aggressivt beteende, minskar depression och minskar dementa symtom samt förbättrar synen.
DHA minskar noradrenalin. Det är ett synergistiskt ämne till EPA och förekommer oftast i ett förhållande av 2:3 till EPA. DHA förekommer i olika kombinationer med andra fettsyror, t.ex. EPA, GLA och AA för skräddarsydda ändamål, t.ex. för att hjälpa utveckling av en frisk hjärna hos spädbarn, att minska ADHD-symtom, förbättra dyslexi och hjärnans funktion.
Bristsymtom och terapeutisk användning
Bortsett från att sänka för höga kolesterolnivåer åstadkommer EPA följande:
- sänka för höga kolesterolnivåer
- sänkning av triglyceridnivåerna i blodet
- sänkning av förhöjt blodtryck
- ökning av det goda kolesterolet (HDL)
- sänkning av det onda (LDL)-kolesterolet
- minskning av risken för trombos (skadlig blodkoagulering)
- minskning av blodplättsansamlingar och har lätt blodförtunnande effekt
- reducering av risken för hjärt-kärlsjukdomar
- minskar inflammation och allergiska reaktioner
- ökar mental funktion
- minskar stresshormoner
- motarbetar metabolt syndrom och diabetes
- bra för hud och hår
- gynnar fettförbränning
- motarbetar depression och mentala sjukdomar
- gynnar viktkontroll
- reglering av utsöndring och viskositet av kroppsvätskor
- reglering av nervförmedling
- behålla frisk njurfunktion och vätskebalans
- reglering av takten vid celldelning
- hålla mättade fetter i rörelse i blodomloppet.
Dosering
Rekommenderat Dagligt Intag
Gränsvärde saknas.
Optimalt Dagligt Intag
250–600 mg EPA. Motsvarar 1–4 g.
Vanlig dosering är 600–700 mg EPA och 400–500 mg DHA.
Foster och spädbarn: bästa intag sker genom bröstmjölken hos modern som tar fiskolja/DHA tillskott. Välling eller mjölkersättning med tillsatt DHA.
Småbarn 1–4 år: Tillskott innehållande 100–300 mg DHA.
Barn 5–12 år: Tillskott innehållande 200–600 mg DHA.
Terpeutiskt Dagligt Intag
500–2 000 mg EPA. Effektiva terapeutiska doser av EPA/DHA är ännu inte helt säkerställda. Ingen känd toxicitet.
Personer med blödarsjuka eller problem med för tunt blod ska vara försiktiga. Blodkoaguleringstider förlängs vid tillägg av stora doser EPA/DHA. Vissa personer som har lätt för att blöda (t.ex. näsblod), kan reagera och personer med svår njurinsufficiens bör också vara försiktiga.
AlgOmega3 finns att köpas från Bodystore, och fram till 16.6.2019 är de på 15% rabatt!
Interaktion med näringsämnen
Endast intag av EPA/DHA i terapeutiska doser under många månader eller år kan störa omega-6- /omega-3-förhållandet om man inte ev. kompletterar med GLA-tillskott eller kombinationstillskott av fettsyror.
E-vitamin förstärker den blodförtunnande effekten och kan kompenseras med komplettering av cayenne som stärker kroppens blodkoaguleringsförmåga.
Bioflavonoidkomplex kan också vara ett bra komplement eftersom bioflavonoiderna stärker små kapillärer, vilka lätt brister hos vissa personer.
K-vitamintillskott eller kraftigt ökat intag av mörka grönsaker kan minska den blodförtunnande effekten av fiskolja.
AlgOmega3 finns att köpas från Bodystore, och fram till 16.6.2019 är de på 15% rabatt!
Läste att dessa kapslar innehåller solrosolja som jag hört från eran podd att man ej ska förtära. Vad säger du om det? (Förvirrad)
Solrosoljan i sig är inte problematisk i små mängder.
Det är omega 6 (som solrosoljan är rik på) som man inte vill äta för mycket av, eftersom de flesta av oss får i sig för mycket omega 6 i förhållande till omega 3.
Satsa på att äta riktigt med omega 3 och välja bra oljor i matlagning så du får en bra balans! 🙂