fbpx

Igår släpade jag tidig morgon mitt sjuka diskbråcksben iväg till Svenskt Tenns fantastiska lokaler för att delta i ännu en klimatfrukost tillsammans med Fanny och 28 andra bloggare och influencers. Ännu har jag alltså inte missat en enda klimatfrukost! Ha ha! Det innebär att det planteras 30 nya träd i Vi-skogen – ett för varje gäst på klimatfrukosten. Så fiffig idé!

Det är fantastiska Klimatklubben som arrangerar dessa fantastiska evenemang och eftersom de filmas så kan man hitta dem både som livesändning på deras Instagram och senare på deras Youtubekanal. Alla foton är tagna av Caroline Solberg och film av Rodrigo Muñoz.

Svenskt tenn, som stod för lokaler och frukost denna gång, har dessutom passande nog just nu en utställning om klimatet som heter “Välkommen till biosfären”. Den är gjord av konstnärerna Eric Ericson och Lars Arrhenius och finns att titta på fram till den 27 oktober!

Det var många nya ansikten denna gång och det är ju alltid roligt. Jag brukar vara ute i väldigt god tid, men mitt ben hindrade mig denna gång så jag hann beklagligt nog inte lära känna så många som jag önskat.

Debattpanelen

I debattpanelen denna gång fanns inspirerande Olivia Beke Rothschild från det geniala konceptet Hyber – en hyrtjänst inriktad på barnkläder, i Katarina Graffman som är professor i kulturantropologi och en av författarna till boken “Vi är vad vi köper”, och  Therese Lindahl som är forskare på Beijerinstitutet (en del av stiftelsen Svenskt tenns vinst går till Beijerinstitutet).

”Att göra små förändringar är stort, men att utmana sig själv att tänka bredare och inkorporera hållbarhet i sin grundläggande livsstil eller affärsmodell är större.” – Olivia Beke Rothschild

Som moderator fungerade härliga Maria Soxbo som ju är en del tredjedel av trion bakom Klimatklubben. Den andra tredjedelan är underbara Emma Sundh.

”Medvetenhet i all ära, men det är inte det som driver förändring. Vi behöver våga ifrågasätta våra invanda mönster och vanor, vara normbrytande och stötta människor, företag, organisationer, partier etc som vågar sig på nya sätt att tänka och vara.” Katarina Graffman

Har du förresten läst deras bok Gör skillnad? Jag fick mitt alldeles egna exemplar av Emma igår och slukar den nu med hull och hår. Rekommenderas varmt!

Frukosten

Svenskt tenn ordnade så att alla gäster serverades en frukost som tagits fram utifrån EAT lancet-rapporten som berättar hur världens befolkning bör äta ur ett hälso- och klimatperspektiv.

Klimat och kids

Att sätta ett barn till världen anses vara ett av det största klimatavtryck vi kan göra. Förutsatt att de lever lika ohållbart som oss.

Lösningen behöver dock inte vara att sluta reproducera sig, utan att skapa bättre vanor och mera hållbar livsstil. Vi måste uppfostra klimatskötare, inte klimatbovar som (många av) oss är. Vi måste föregå som goda exempel och förebilder och äta, konsumera och transportera oss smartare.

”Låt barnen slippa klimatångest så långt det är möjligt, men var för den skull inte rädd att ta diskussionen, och låt de vara med och bestämma över sina klimatavtryck när de är stora nog att ifrågasätta och utmana oss vuxna.”  Therese Lindahl

Vi konsumerar ju också oerhörda mängder för våra barns trygghets, välmåendes och nöjes skull. Att handa second hand är ett ju ett fantastisk alternativ. Men visste du att du också kan HYRA barnkläder istället för att köpa nya?

Hyber är nämligen en hyrtjänst av barnkläder. Du får hem ett kitt för en viss storlek och när barnet behöver större kläder så skickar du bara tillbaka kittet och får större storlekar. Det sparar tid, klimat och pengar. Så smart!

Här kommer några fler foton från klimatfrukosten. Samtliga är tagna av fantastiska Caroline Solberg.

Tusen tack igen till alla inblandade!