fbpx

I onsdags steg jag upp kl 4 för att göra de sista finjusterinarna på den föreläsning jag skulle dra på eftermiddagen för Marthaförbundet i Finland. Men det var inte som att jag skulle flyga till Finland, utan hela föreläsningen sköttes online, så jag kunde föreläsa hemifrån mitt köksbord i Stockholm medan deltagarna satt i Kyrkklätt i Finland.

Ja, men lite väl tidigt på morgonen, kan kanske tyckas då?

Men ser du, jag ville också hinna delta i dagens Klimatfrukost, arrangerad av Klimatklubbens Emma Sundh och Maria Soxbo. Det var årets sista klimatfrukost som denna gång arrangerades på Nordiska museet i samarbete med Oatly!

Hållbar jul

Temat var naturligtvis Hållbar Jul och diskussionerna rörde julens normer, traditioner, utmaningar och lösningar!

Julen är en högtid då vi konsumerar prylar, mat och dekorationer för miljarder. Matsvinnet är större än någonsin och dessutom unnar vi oss resor, gärna till andra sidan Jorden. För det är ju jul!

Julen blir närmast en symbol för alla de där ohållbara normerna och någonstans på vägen glömmer vi bort det som de flesta av oss helst önskar: Att umgås med nära och kära och vila ut när vi har några extra lediga dagar.

Dagens diskussioner gick kring om och hur vi kan göra julen mer hållbar.

Klimatfrukost

Självklart bjöds vi på en klimatdeklarerad meny. Tänk om allt var så här tydligt uppmärkt med klimatpåverkan när man köpte mat eller prylar!

Hungriga som få är jag, Fanny, Mikaela och Therese!

Paneldiskussion

Ingen klimatfrukost utan paneldiskussion!

Denna morgon fick vi det stora nöjet att höra Maria nysta i ämnet Hållbar Jul tillsammans med tre väldigt intressanta personer:

Björn Hedensjö, psykolog och som gör (tillsammans med Lina Thomsgård) podden Dumma människor om varför vi beter oss som vi gör. Den podden har jag inte hört tidigare, men nu kommer jag definitivt att börja lyssna!

Anna Åhnberg är hållbarhetsspecialist på Oatly. Hon inledde med en presentation om julen, maten, utsläppen och om det smarta med klimatdeklaration. Hon är verkligen expert på hur lätt/svårt det är att rubba konsumentens vanor.

David Kihlberg, chef klimat och juridik på Naturskyddsföreningen som är otroligt bra på att förmedla både kunskap och hur vi ska tänka kring individens ansvar i omställningen – på ett roligt och inspirerande sätt.

Här kan du se hela panelsamtalet!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VhK4w442KJA[/embedyt]

 

Jag älskar att man också hinner träffa andra underbara kollegor och influencers som brinner för samma frågor en själv. Här är jag, Terese, Mikaela och Fanny.

Johanna, Olivia från Hyber och Maria.

Therese och jag i vad verkar vara ett extremt intelligent samtal. 😉

Några siffror

  • 2018 köpte svenskar julklappar för 23 miljarder kronor. Regeringens totala klimatbudget ligger på ungefär hälften.
  • 15 % av svenskarnas hushållsinkomst går till julfirandet enligt förra årets Ferratum Groups Julbarometer.
  • 79,8 miljarder väntas svenskarna spendera i julhandeln 2019.
  • Vi konsumerar som aldrig förr och lever som vi hade 4,2 jordklot.

Och Terese, Gurgin och jag.

Nordiska museet, där Bea Szenfelds magiska julgran med tre arktiska djurarter i papper lyste upp.

Efter panelsamtalet fick alla som ville också en guidad tur av den fina utställningen Arktis – medan isen smälter.

Dessvärre var det då dags för mig att bege mig hemåt och göra iordning för eftermiddagens föreläsning för marthorna, ”Giftfria Generationer”. Det gick jättebra! Jag kommer definitivt att göra mera onlineföreläsningar. Klimatsmart är det ju dessutom!

Alla foton: Caroline Solberg. Förutom det nästsista: Emma Sundh och det sista av mig.