fbpx

Inlägget innehåller adlinks till  Glimja, Jordklok, Apohem och Hyvinvoinnin.

Detta är del 2 i en serie om eteriska oljor för huskurer och husapoteket. I detta inlägg behandlas enbart eteriska oljors användning utvärtes för olika åkommor. Det kommer ett eget inlägg om eteriska oljor för invärtes bruk.

Här kan du läsa del 1 – en introduktiondel 3 om för skönhet och hudvård, del 4 om hemmet och städning och del 5 om hårvård.

Eteriska oljor för husapoteket

Eteriska oljor för huskurer och husapoteket kan du använda mot flera vanliga åkommor för din hälsa. Vid förkylningar kan man andas in från ett ångbad eller en droppe som gnuggas mellan handflatorna och andas in. Eller droppa eterisk olja i en matsked honung, rör om och lägg i badvattnet.

Eteriska oljor kan vara uppiggande som rumsdoft, och har samma verkan i ett bad eller ångbad, som parfym på handleden och i en massageolja. Påverkan är både fysisk och psykisk.

En massagekur för dålig mage kan samtidigt minska ångest, en eksembehandling kan ta bort urinvägsinfektion, cellulitmassage kan göra att du somnar lättare – eller får huvudvärk. Använd därför alltid eteriska oljor för huskurer och husapoteket med måtta, eftersom de är väldigt potenta.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet. Om du bor i Finland kan du beställa härifrån istället.

Dosering och enheter

De absorberas genom huden inom 30-80 minuter och effekten kvarstår 6-8 timmar om de inte tvättas av.

Känsliga (gravida, barn, gamla, sjuka) bör halvera alla doser.

1 gram eterisk olja motsvarar ungefär 1 ml och 25 droppar.

Om du ska bland ut dem i en basolja kan du räkna enligt följande tabell då de ska blandas ut enligt % volym.

Vegetabilisk oljaEterisk olja 1 % volymEterisk olja 2 % volymEterisk olja 3 % volym
5 ml (1 tsk), ca 100 droppar
Tjocka oljor 1 droppe
Tunna oljor 2 droppar
Tjocka oljor 2 droppar
Tunna oljor 3 droppar
Tjocka oljor 3 droppar
Tunna oljor 5 droppar
10 ml (2 tsk), ca 200 droppar
Tjocka oljor 2 droppar
Tunna oljor 3-4 droppar
Tjocka oljor 4 droppar
Tunna oljor 6-7 droppar
Tjocka oljor 6 droppar
Tunna oljor 10-11 droppar
15 ml (1 msk), ca 300 droppar
Tjocka oljor 3 droppar
Tunna oljor 6 droppar
Tjocka oljor 6 droppar
Tunna oljor 9 droppar
Tjocka oljor 9 droppar
Tunna oljor 15 droppar
30 ml (2 msk), ca 600 droppar
Tjocka oljor 6 droppar
Tunna oljor 12 droppar
Tjocka oljor 12 droppar
Tunna oljor 18 droppar
Tjocka oljor 18 droppar
Tunna oljor 30 droppar
100 ml (1 dl), ca 2.000 droppar
Tjocka oljor 20 droppar
Tunna oljor 35-40 droppar
Tjocka oljor 40 droppar
Tunna oljor 60-65 droppar
Tjocka oljor 60 droppar
Tunna oljor 100-105 droppar

Hållbarhet

Vattenlösningar kan stå upp till en vecka, sedan blir vattnet dåligt.

Med ättika håller de lite bättre och aromatiska vatten, hydrolater, som rosenvatten håller sig bra. Alkohol konserverar vid 15 % (en del 40 % vodka i två delar vatten).

Eteriska oljor för huskurer och husapoteket

Användning

Använd eteriska oljor i massageolja, badvatten, ångbad, bastu eller gnugga en droppe mellan handflatorna, kupa händerna om näsa och mun och andas in. Börja försiktigt om du är ovan, ta en paus från inhalationen efter någon minut och avvakta.

Ångbad i badrummet

Det kan redan räcka med bara vattenångorna som hjälper till att lösa slem. Därför kan ett varmt bad underlätta mycket vid förkylning.

Vid falsk krupp kan du fylla badkaret med ångande hett vatten och sitta med barnet nära badkaret i badrummet.

Bad

I badkaret kan eteriska oljor användas som stämningsförändrare, hudvårdsmedel eller som medel för luftvägarna vid förkylning. Fukten och värmen i och efter badet gör huden mer genomtränglig så att oljorna absorberas snabbare än annars.

De kan blandas i olika badmedel som badbomber, badoljor, badsalt och badskum eller i något som löser sig vattnet, t. ex. lite grädde, honung eller schampo. Droppas de direkt i badvattnet löser de sig inte i det utan flyter ovanpå och omsluter kroppen när man kliver ner. Därmed blir risken för irritation större. Särskilt citrusessenserna kan reta huden.

Dosera 3-6 droppar direkt i badvattnet eller 5-10 droppar i lite flytande tvål eller hårschampo (tensiderna gör att oljan löser sig i vattnet) eller 1 msk basolja (t.ex. MCT-, kokos-, oliv- eller annan olja).

Om det börjar klia och svida när man ligger i badet har man satt i för mycket. Tappa ur och duscha noggrant och torka eventuellt av huden med vegetabilisk olja, till exempel kokosolja, på en liten fuktig handduk.

Bastu

20-60 droppar eterisk olja blandas i 1 liter vatten som hälls på stenarna.

Fotbad

6 droppar eterisk olja blandas med 4 liter varmt vatten.

Massage

Klassiska massageoljor innehåller till exempel kamferolja och rosmarinolja. De eteriska oljorna ger stämning och når också blodbanorna och påverkar underliggande organ. Det kan vara effektivt att ge magen en stärkande kur eller levern en utrensande. Vid enstaka tillfällen och på mindre områden, som vid en muskelsträckning, kan kan man dosera högre, som med tigerbalsam.

Helkroppsmassage: 1-2 % (25-50 droppar per dl eller 4-7 droppar per msk) i vegetabilisk olja.

Massageolja för celluliter, hudoljor för hudbristningar: 2-3 % (50-75 droppar per dl eller 7-11 droppar per msk) i vegetabilisk olja.

Smärtstillande, kylande, värmande liniment, muskeloljor, tigerbalsam på små områden: upp till 20 % (1 del i 4 delar) i vegetabilisk olja.

Torrinhalering

1-3 droppar eterisk olja på näsduk som man sedan kan dofta på.

Smörj in bröstet med eterisk olja blandad i en basolja.

Inhalering vid förkylning, ont i halsen och hosta.

Ånginhalering

Ångbad djuprengör ansiktet effektivt och är också ett bra sätt att andas in oljor vid förkylning. Redan fukten lindrar. Man droppar oljorna i hett vatten och ställer sig över eller droppar dem i en näsduk eller inhalator.

Droppa 1-6 droppar eterisk olja i en kastrull eller stor skål med vatten som nyss kokat upp. Andas in genom näsa och mun. Tänk på att blunda, eftersom de eteriska oljorna kan irritera ögonen.

Ångbad med tält

Böj huvudet över bunken och täck huvud och bunke med en handduk.

Ångbad med tratt

För att undvika att ångorna svider i ögonen kan du göra en tratt av en rullad tidning. Rulla den så pass bred nedtill så att den omsluter kastrullen och så pass smal upptill så att den täcker näsa och mun.

Aromalampa

Droppa 3-5 droppar eterisk olja i vattnet i aromalampans skål. Tänd ljuset, vars låga värmer vattnet och de eteriska oljorna och får dem att dunsta och fylla rummet.

Här finns ett exempel på en aromalampa.

Rumspray

10 droppar eterisk olja blandas i 2 dl vatten i en sprayflaska. Skaka om innan du sprayar.

Aromasten

5-10 droppar eterisk olja direkt på stenen.

I en luftfuktare/diffuser

Här finns olika modeller av diffusers. Droppa 10-15 droppar av eterisk olja i glasbehållaren. Aromadiffusern kan sprida doft i rum upp till 100 kvm.

Eteriska oljor för huskurer och husapoteket

Välja eteriska oljor för huskurer och husapoteket

Så vilka eteriska oljor ska man då välja, undrar du säkert. Här kommer förslag på olika eteriska oljor för huskurer och husapoteket och mot vilka åkommor de kan ge positiva effekter.

Eteriska oljor kan blandas med varandra, men blanda med måtta. Två eller tre olika oljor kan ge synergieffekt (1+1=3), flera kan ge helt annan effekt – eller ingen alls!

Kom också ihåg att alla eteriska oljor kan irritera huden. Den som är allergisk mot en växt brukar också reagera på dess eteriska olja. Blanda ut i en basolja i början och pröva dig fram lugnt och försiktigt.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet. Om du bor i Finland kan du beställa härifrån istället.

Blodstillande

Gäller för mindre sår! Inte kraftiga blödningar där tryck eller hårt förband är akutmedel. Blodstillande medel fungerar genom att koagulera blodet eller genom att dra samman blodkärlen.

Citron, cypress, geranium, grönmynta, isop, kamfer, morotsfrö, muskatellsalvia, myrra, myrten, orangeblom, patchouli, petitgrain, rosmarin, rölleka, salvia, sandelträ, tangerin, vetivert.

Blodtryck lågt eller frusna fötter och händer

Rosmarin är en bra olja om man har lågt blodtryck. Den ökar cirkulationen lokalt, motverkar muskelvärk och träningsvärk och värmer kalla händer och fötter.

Blåmärken och bulor

Stryk en droppe eterisk olja av lavendel på en bula eller ett blåmärke. Det läker snabbare och lindrar smärtan.

Vid sårtvätt och på blåmärken kan man blanda 0,2-2 % (2-25 droppar per dl) i vatten

Brännsår och eksem

Lavendel är bra vid hudskador som brännsår, hudbristningar, eksem, utslag, klåda, acne och blåmärken. Lavendelolja är också känd för att vara lugnande och motverka stress.

Tea tree är antiseptisk och svampdödande. Blanda några droppar i en matsked aloe vera-gelé och använd på sår, munsår, svampinfektioner och acne.

Fotsvamp och trötta fötter

Pepparmynta kan droppas i fotbadet för att pigga upp trötta fötter.

Tea tree är bra mot illaluktande fotsvett och fotsvamp.

Förkylningar

Se längst ner, efter nästa bild.

Insektbett

Några få oljor kan tas outspädda droppvis på små områden kort tid, t. ex. på insektsbett. Då lämpar sig citron, lavendel, sandelträ och tea tree fint.

Jetlag

Blanda en massageolja av 60 ml aprikoskärnolja och 5 droppar vetivert, 5 droppar geranium och 2 droppar enbär eller grapefrukt. Applicera blandningen på huden före en lång flygresa.

Kolik

Ofta använda kolikoljor är apelsin, fänkål, romersk kamomill, kardemumma, koriander, lavendel, pepparmynta. Tag en eller blanda flera i en basolja och massera magen och följ tjocktarmens riktning. Be en zonterapeut lära dig kolikmassage.

Matsmältningsbesvär

Massera försiktigt mage och buk mot matsmältningsbesvär med 3 droppar söt fänkål, 3 droppar citron, 2 droppar pepparmynta, 2 droppar ingefära i 20 ml basolja. 

Minne, mental skärpa och koncentration

Citron är uppfriskande, renande och bra vid mental trötthet och koncentrationssvårigheter. Den är dessutom antiseptisk, inflammationshämmande, drar ihop ytliga blodkärl och kan lindra huvudvärk.

Pepparmyntan är uppiggande och stimulerande och hjälper dig att tänka klart. Den är effektiv vid mental trötthet och för att stärka minnet. Också mycket bra vid illamående och åksjuka. Hjälper mot dålig andedräkt, matsmältningsproblem, förkylningar och halsinfektioner. Lindrar klåda och solbränna.

Rosmarin stimulerar minnet och koncentrationen och kan vara uppiggande vid trötthet. Eterisk olja av rosmarin väldigt bra att ha i bilen när du ska köra långa sträckor.

Mjäll

Eteriska oljor luktar godare än kemiska medel men kan fortfarande ge en väljande stark doft. Blanda eteriska oljor i hårschampo eller balsam (3-5 %) eller för längre verkningstid i en oljeinpackning eller annan hårinpackning (2-4 %).

Förstahandsval till barn är lavendel som är mild mot huden men effektiv mot huvudlöss, samt tea tree.

Till vuxna kan man också använda anis eller stjärnanis, citroneukalyptus, eukalyptus, geranium, kajeput, persiljefrö, rosmarin. Kryddnejlika är starkt mot både huvudlöss och människor. 

Man kan öven göra en inpackning som kväver lössen av kokosolja. Olja och fett är också till hjälp för att få bort gnetter och skal som kan sitta kvar på hårstråna. Även balsam gör håret halt och glansigt så att det blir lätt att kamma ur dem.

Vill man inte döda lössen med eterisk olja får man välja mellan att ta bort lössen (alltså finkamning dagligen i några veckor) eller raka bort håret vilket ger garanterad effekt omedelbart. Lössen kan inte leva utanför människans huvudhår.

Sårläkande

Arnika, backtimjan, benzoin, bergamott, cederträ (även variga sår), citron, cypress, dragon (särskilt vätskande), elemi, eukalyptus, frankincense, geranium, isop, jasmin, kamfer, blå kamomilll, romersk kamomill, lavendel, lime, myrra, niaouli (även variga), palmarosa, patchouli, perubalsam, pomerans, ros, rosenträ (även variga), rosmarin, rölleka, salvia, sandelträ, tea tree (även variga), tolubalsam, vetivert, vintergröna, vitlök, ylang-ylang.

Sömnsvårigheter

Lavendel, apelsin, kamomill och jasmin kan hjälpa om du har problem med att somna på kvällen eller om du vaknar ofta under natten.

Tandköttsinflammation

Gör eget munvatten eller munskölj med eteriska oljor, 2-6 droppar per dl vätska. Ska inte sväljas!

Vid inflammation kan doseringen ökas ändå upp emot 1-4 % (25-100 droppar per dl) och då är effektiva eteriska oljor: apelsin, arnika, citron, isop, kalmus, romersk kamomill, myrra, salvia, tea tree.

Åksjuka

Ta en droppe pepparmynta i ena handen, gnugga händerna mot varandra och andas in. Pepparmyntan lugnar magslemhinnan och lindrar därmed illamåendet.

Ärr

Eternell, frankincense, geranium, romersk kamomill (postoperativt), lavendel, mandarin, morotsfrö, myrra, neroli, palmarosa, patchouli, pomerans, rosenträ, rosmarin.

Eteriska oljor för huskurer och husapoteket

Mot förkylningar och snuva

Eukalyptus (eukalyptus globulus har bäst doft) motverkar förkylningar. Den löser upp nästäppa och kan underlätta andningsvägarna vid förkylning och hosta. Gnugga en droppe eukalyptus i händerna och andas in, eller droppa en droppe på kudden till natten så öppnas andningsvägarna och du sover bättre.

Rosmarin hjälper mot snuva. Gnugga händerna med en droppe eteriska olja och inhalera någon minut eller efter behov.

Många eterisk oljor är antiseptiska, men följande är särskilt effektiva luftburna och på andningsvägarna:

Antiseptiska mot bakterier (förkylning)

Enbär, eukalyptus och citroneukalyptus, kajeput, oregano (kungsmynta), pepparmynta, tallbarr och bergtallbarr, tea tree och timjan. För barn blå kamomill, lavendel.

Antiseptiska mot virus (influensa)

Cypress, enbär, eukalyptus och citroneukalyptus, isop, kamfer, oregano (kungsmynta), pepparmynta, rosmarin, tallbarr och bergtallbarr, tea tree, timjan. För barn lavendel.

Kramplösande – vid rethosta, torrhosta, kikhosta, astma

Backtimjan, cypress, mejram, muskatellsalvia, pepparmynta, salvia, (spansk typ), stjärnanis, timjan, tolubalsam. För barn lavendel.

Slemlösande vid nästäppa, bihåleinflammation, hosta, bronkit och luftrörskatarr

Backtimjan, cederträ, cypress, eukalyptus, frankincense, gran, ingefära, isop, kajeput, kamfer, kardemumma, kryddnejlika, lagerblad, muskot, pepparmynta, perubalsam, rosmarin, salvia (spansk), tallbarr och bergtallbarr, timjan, timjan corido, tolubalsam. För barn blå kamomill.

Här finns fler tips på hur du blir av med hostan.

Avsvällande vid nästäppa och bihåleinfalmmation

Eukalyptus, pepparmyntseukalyptus är avsvällande och båda är också slemlösande och antiseptiska.

Hosta

Välj bland kramplösande och/eller slemlösande ämnen ovan. Speciellt bra vid kikhosta är backtimjan, cypress och timjan. För barn lavendel.

Grund och hastig andning

Backtimjan, elemi, frankincense, neroli, tea tree, sandelträ, ylang-ylang.

Astma

Välj ovan bland kramplösande ämnen och ämnen för grund och hastig andning, samt citronmeliss, gran, isop, eukalyptus. För barn blå kamomill, geranium, lavendel.

Särskilt vid nervös astma kan man testa fänkål, romersk kamomill och nard.

Öronvärk

Citron, isop, lagerblad. För barn blå kamomill (omslag).

Försiktig med dessa eteriska oljor

Känsliga (gravida, ammande, barn, gamla, sjuka) bör halvera alla doser, och en del eteriska oljor ska helt undvikas av gravida. Följande ska helst undvikas helt eller användas med stor försiktighet, därför att de är livmodersammandragande, har hormonell effekt eller rent allmänt giftiga:

  • Gröna kryddoljor: Anis och stjärnanis, backtimjan och trädgårdstimjan, basilika, dragon, enbär och enbarr, fänkål, isop, malört, mejram, oregano, rosmarin, salvia.
  • Blom- och örtoljor: Angelika, geranium, blå och romersk kamomill, muskatellsalvia, rölleka.
  • Myntaoljor: Grönmynta, pepparmynta, pennyroyal, åkermynta (japansk pepparmynta).
  • Kryddoljor: Kanel, koriander, kryddnejlika, lagerblad, muskotnöt, svartpeppar.
  • Exotiska oljor: Atlasceder och virginiaceder, citronella, citrongräs, cypress, frankincense, galbanum, kajeput, kamfer, labdanum, liquidambar.
  • Under graviditetens första tre månader: ros.
  • Under graviditetens första fem månader: citronmeliss, myrra.
  • Under graviditetens första sju månader: jasmin.

Använd inte eteriska oljor i ögon, öron, näsa eller andra ställen med känslig hud.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet. Om du bor i Finland kan du beställa härifrån istället.

Allt bruk av dessa tips sker på eget ansvar. Fråga din läkare eller terapeut om du är osäker.

Har du egna tips på huskurer med eteriska oljor? Lämna gärna en kommentar!

 

Källa: shenet